13.8 C
Chania
Tuesday, December 23, 2025

Ρίχνει τους τόνους ο Ζάεφ: Θα εφαρμόσουμε πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ημερομηνία:

Μετά την προειδοποίησή του την Τρίτη ότι η συμφωνία των Πρεσπών τίθεται ενδεχομένως σε κίνδυνο λόγω της άρνησης των Ευρωπαίων στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία, ο Ζόραν Ζάεφ προσπάθησε να ρίξει τους τόνους την Τετάρτη, σύμφωνα με την εφημερίδα της χώρας του, republika.mk.

Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας είπε την Τετάρτη ότι θα εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία των Πρεσπών. Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την προειδοποίηση από την Ελλάδα ότι η αποτυχία της εφαρμογής της συμφωνίας, ακόμη και χωρίς την έναρξη των συνομιλιών για ένταξη στην ΕΕ, θα ενισχύσει μόνο τις αντιστάσεις μέσα στην ΕΕ και πιθανόν θα οδηγήσει σε ελληνικό βέτο.

«Συνεχίζουμε οπωσδήποτε με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τα κεφάλαια σχετικά με την ΕΕ αποτελούν μέρος αυτής. Δουλεύουμε με επιτυχία πάνω στις αντιρρήσεις που προέκυψαν από την ελληνική πλευρά καθώς και σε εκείνες που σημειώσαμε εμείς. Αναμένουμε ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει επίσης συγκεκριμένα βήματα, όπως σε ό,τι αφορά την αντικατάσταση των οδικών σημάτων. Πρόθεσή μας είναι να στείλουμε ένα αναμφισβήτητο μήνυμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως, επειδή μας οδηγεί σε μια στρατηγική εταιρική σχέση, κέρδη για τον νέο μας φίλο, τον νότιο γείτονά μας και ανοίγει πολλές νέες προοπτικές», είπε σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ.

Όταν πιέστηκε περαιτέρω, ο Ζάεφ δήλωσε ότι το χθεσινό σχόλιό του ήταν να στείλει μήνυμα στην ΕΕ, αφού η Γαλλία άσκησε βέτο στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών και όχι στην Ελλάδα. Παρομοίως, ο Ζάεφ απειλούσε τις χώρες της ΕΕ ότι θα παραιτηθεί αν δεν ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες, μια κίνηση που δεν λειτούργησε.

«Στόχος μας ήταν να στείλουμε ένα μήνυμα στην ΕΕ, και όχι στον ελληνικό λαό ή στους πολιτικούς, ότι πρέπει να δώσουν προσοχή στην ανάγκη για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών όσο το δυνατόν συντομότερα. Τροποποιήσαμε το Σύνταγμά μας, το νέο όνομα χρησιμοποιείται παντού, αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής μας. Λυπάμαι που η αντιπολίτευση δεν το χρησιμοποιεί, που στέλνει ένα πολύ σοβαρό μήνυμα, ότι παραβιάζει το Σύνταγμα και τι θα συνέβαινε εάν αναλάμβανε την εξουσία; Θα προκληθούν αμέσως δύο, τρία νέα βέτο. Ο Θεός να φυλάξει να μην συμβεί αυτό», πρόσθεσε ο κ. Ζάεφ.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Κρήτη κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τη νέα λίστα του Conde Nast Traveller,...

ΚΚΕ: “Αθλιότητα της κυβέρνησης να κλείνει τους δρόμους που οι αγρότες αφήνουν ανοιχτοί”

Κατηγορίες προς την κυβέρνηση και την αστυνομία, για το κλείσιμο των δρόμων...

Όταν η ανεξιθρησκεία κτυπούσε την πόρτα της Μεσογείου

Του Γιώργου Ουρανού Δεν γνωρίζουμε αν έχει υπάρξει ποτέ στον...