Οι Χανιώτες οργανώνονται ενάντια στο κύμα πλειστηριασμών που θα ξεκινήσει σύντομα. Σήμερα Παρασκευή στις 7.30 το απόγευμα, στο Δημαρχείο Χανίων θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για συγκρότηση πρωτοβουλίας ενάντια στους πλειστηριασμούς.
Όπως σημειώνουν σε σχετικό κείμενο σκοπός είναι το υπάρχον δραστήριο κίνημα να εμπλουτιστεί και να δημιουργηθεί ένα μαζικό κίνημα ενάντια στην υφαρπαγή της πρώτης κατοικίας για να αποτραπούν οι κυβερνητικές (απο)ρυθμίσεις:
Δημιουργούμε μία ανοιχτή πλατφόρμα συνεργαζόμενων φορέων (σωματεία, αυτοδιοικητικοί φορείς, δημοτικές/περιφερειακές κινήσεις, συνδικαλιστικές παρατάξεις, ομάδες πολιτών, σύλλογοι, κ.λ.π.) και προσώπων. Συγκεντρώνουμε υπογραφές (στο email soskatoikia@gmail.com) στην ανοιχτή πλατφόρμα, προωθούμε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, οργανώνουμε μαζική συγκέντρωση στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την πρωτοβουλία, επισπεύσονται οι διαδικασίας υφαρπαγής της πρώτης κατοικίας τόσο από τις τράπεζες όσο και από το δημόσιο:
Η τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας του ν.4224/2013 (ΦΕΚ 2219, 15/10/2015) ενεργοποιεί την απαίτηση των τραπεζών προς τους δανειολήπτες για συμμόρφωση προς τους κανόνες εξόφλησης των οφειλών τους, επί ποινή υφαρπαγής περιουσιακών τους στοιχείων, ακόμα και της προστατευόμενης μέχρι πρότινος, σε ορισμένες περιπτώσεις, πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με στοιχεία, περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο είναι οι καθυστερούμενες, πάνω από 1 μήνα, οφειλές προς τις τράπεζες από μικρά επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες (300.000 περίπου δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, 700.000 περίπου δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων, 500.000 οφειλές πιστωτικών καρτών και 100.000 περίπου δανειολήπτες μικρών επιχειρηματικών δανείων). Εν ολίγοις, η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών τάξεων χρωστά και πολλοί δεν μπορούν λόγω φτωχοποίησης να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, ακόμη και αν αυτά ρυθμιστούν. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας σχεδιάζεται να πωληθούν, έναντι μικρού ποσοστού της ονομαστικής τους αξίας, σε ξένους επενδυτές που θα απαιτήσουν την εξόφληση του δανείου, με αποτέλεσμα να χάσουν την κατοικία τους όλοι αυτοί που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν. Το ίδιο ισχύει και για οφειλέτες δανείων ή πιστωτικών καρτών σε τράπεζες, επίσης για οφειλέτες δημοσίου και ΔΕΚΟ, εφόσον δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τη ρύθμιση των χρεών τους.
Τι πρέπει να γίνει; Διαγραφή ή ρύθμιση δανείων και χρεών:
Λαμβάνονται δραστικά μέτρα με νομοθετική κυβερνητική παρέμβαση ώστε να ρυθμιστούν οι οφειλές πάσης φύσεως προς τράπεζες, δημόσιο και ΔΕΚΟ, με απαγόρευση σε κάθε περίπτωση πλειστηριασμού της πρώτης (κύριας) κατοικίας, η οποία αποτελεί στοιχειώδη όρο διαβίωσης στις σημερινές συνθήκες, όπου τα εισοδήματα εκατομμυρίων ανθρώπων δεν επαρκούν για την κάλυψη στοιχειωδών βιοτικών αναγκών. Το καθεστώς απαγόρευσης των πλειστηριασμών περιλαμβάνει δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες, μικροεπιχειρηματίες και αγρότες που έχουν δάνεια ή οφειλές σε τράπεζες, δημόσιο, ΔΕΚΟ, κ.λπ. και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το χρέος με τους ισχύοντες όρους αποπληρωμής. Οι δανειολήπτες, για τους οποίους η έρευνα θα αποδείξει ότι δεν αποπληρώνουν τα δάνειά τους χωρίς να έχουν πραγματική οικονομική δυσχέρεια, θα καταβάλουν το συνολικό ποσό της υποχρέωσης.
ΓΕΝΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
· Διαγραφή μέρους οφειλών και αναπροσαρμογή των δόσεων αποπληρωμής των δανείων ανάλογα με τη δυνατότητα του οφειλέτη. ● Περίοδος χάριτος με πάγωμα οφειλών και εκλογίκευση επιτοκίων.
● Διαγραφή τόκων. Συσχετισμός εμπορικής – αντικειμενικής αξίας με το αρχικό ποσό του δανείου, το υπάρχον υπόλοιπο και το εισόδημα.
● Να δοθεί προτεραιότητα σε εκείνους που είναι χρόνια ασθενείς, ανάπηροι, χρόνια άνεργοι, απολυμένοι ή ανήκουν σε οικογένειες που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο, καθώς επίσης και σε οικογένειες με μόνη κατοικία (όχι μόνο κύρια αλλά μοναδική), και να προβλεφθεί ολική διαγραφή για τις περιπτώσεις αντικειμενικής αδυναμίας αποπληρωμής (π.χ. σε ηλικιωμένους πάνω από ορισμένο όριο ηλικίας ή σε χρόνια ανίατους ασθενείς).
● Συμπεριλαμβάνονται στα προγράμματα ρύθμισης και στις απαγορεύσεις πλειστηριασμών τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως και δάνεια άλλων κατηγοριών υπαλλήλων (π.χ. τραπεζικών) που αντιμετωπίζουν σήμερα το φάσμα της ανεργίας.
● Το υπόλοιπο του δανείου που χορηγήθηκε σε ελβετικό φράγκο να υπολογίζεται με την ισοτιμία της ημέρας εκταμίευσης του δανείου. Όσον αφορά την κατάσχεση ακόμα και ελάχιστων χρηματικών ποσών οφειλετών που γίνεται σήμερα λόγω χρεών, θα πρέπει να παραμένει στον οφειλέτη ακατάσχετο ποσόν κατ” ελάχιστον 20.000€».