Στα… τυφλά βαδίζει το ΚΕΠΥΟ στη προσπάθεια του να εντοπίσει όσους έχουν αποσυνδέσει το Τέλος Ακινήτων από το λογαριασμό της ΔΕΗ, χωρίς βέβαια να πληρώσουν το Τέλος. Είναι ενδεικτικό ότι για περίπου 100.000 ακίνητα δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο για τους ιδιοκτήτες, ενώ ακόμα και όσα ΑΦΜ διαθέτει η ΔΕΗ για χιλιάδες άλλους, είναι αμφίβολο εάν πρόκειται για τους πραγματικούς κύριους των ακινήτων ή πρόκειται για ενοικιαστές.
Με αυτό το δεδομένο, το υπουργείο καλεί τους ίδιους τους φορολογούμενους, που έλαβαν ραβασάκι από το ΚΕΠΥΟ αλλά δεν είναι είναι υπόχρεοι καταβολής του Τέλους, να βγάλουν το… φίδι από τη τρύπα. Τι πρέπει να κάνουν οι μη υπόχρεοι; Το πρόσωπο, σε βάρος του οποίου έχει βεβαιωθεί το ΕΕΤΗΔΕ, προσέρχεται στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός του Δ.Ο.Υ. (και όχι στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) προσκομίζοντας οποιοδήποτε πρόσφορο στοιχείο, προκειμένου να υποδείξει τον υπόχρεο σε ΕΕΤΗΔΕ κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου, ώστε το ΕΕΤΗΔΕ να βεβαιωθεί στον υπόχρεο.
Αν δεν γνωρίζει τον υπόχρεο, οφείλει να αποδείξει στον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. με κάθε δυνατό τρόπο (π.χ. βεβαίωση της ΔΕΗ) ότι δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του συγκεκριμένου ακινήτου και ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τον αναφερόμενο στην ατομική ειδοποίηση αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Η Δ.Ο.Υ., μετά την παραλαβή των σχετικών εγγράφων, διαγράφει το τέλος από το συγκεκριμένο πολίτη και παράλληλα ενημερώνει σχετικά τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τις δικές της περαιτέρω ενέργειες, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν από αυτήν.