Την περασμένη εβδομάδα, ένοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στη Φραγκφούρτη (με τις σχετικές εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου) στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση φοροδιαφυγής και συνέλαβαν πέντε άτομα. Η αποκάλυψη του περιοδικού ότι ο Γιούργκεν Φίτσεν, εις εκ των δυο επικεφαλής της τράπεζας τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό του κρατιδίου της Έσσης για να διαμαρτυρηθεί για την επιχείρηση, οδήγησε στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα να επιτεθούν στη διοίκηση της τράπεζας, θέλοντας εν μέσω προεκλογικής περιόδου να περάσουν στους ψηφοφόρους μήνυμα μηδενικής ανοχής στις «ύποπτες» κινήσεις των τραπεζών.
Βάλλεται από παντού
«Κανείς στη Γερμανία δεν είναι υπεράνω του νόμου και ο κ. Φίτσεν δίνει την εντύπωση ότι δεν το έχει κατανοήσει αυτό», δήλωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Μάιστερ. Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Γιόαχιμ Πος υπογράμμισε ότι με τη συμπεριφορά τους, οι τράπεζες επιβεβαιώνουν καθημερινά την ανάγκη για αυστηρότερη εποπτεία τους, ενώ ο επικεφαλής των Πρασίνων Γιούργκεν Τρίτιν σχολίασε καυστικά ότι… «Το ψάρι βρομάει από το κεφάλι». Αίσθηση προκάλεσε και το ότι ερωτώμενος εάν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ στηρίζει την ηγεσία της Deutsche, o κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απέφυγε να απαντήσει, επισημαίνοντας μόνο ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την εν εξελίξει δικαστική έρευνα.
Το δημοσίευμα του Spiegel έρχεται να αυξήσει τους πονοκεφάλους του νέου ηγετικού διδύμου της Deutsche, των κ. Φίτσεν και Ανσού Τζάιν που διαδέχθηκαν τον Γιόζεφ Άκερμαν τον περασμένο Ιούνιο: Αντιμέτωποι με πολλά νομικά μέτωπα και ένα αυστηρότερο πλαίσιο εποπτείας, τα δυο στελέχη δεσμεύθηκαν να αλλάξουν την κουλτούρα της ανάληψης υψηλών ρίσκων και την εμμονή στο βραχυπρόθεσμο κέρδος. Όπως όμως σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, τους στοιχειώνουν οι αμαρτίες του παρελθόντος: Ο Φίτσεν, βετεράνος της τράπεζας με θητεία 25 ετών, καθώς και ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank, Στέφεν Κράουζε, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών, καθώς φέρονται εμπλεκόμενοι στη πολύκροτη υπόθεση φοροδιαφυγής, που συνδέεται με διαπραγμάτευση αδειών εκπομπής ρύπων διοξειδίου του άνθρακα την περίοδο 2009-2010.
«Ανοιχτούς λογαριασμούς» έχει η Deutsche και στις ΗΠΑ, όπου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς SEC διερευνά τις καταγγελίες πρώην υπαλλήλων της ότι «έκρυψε» λογιστικές ζημίες έως και 12 δισ. δολ. στο χαρτοφυλάκιο παραγώγων της την περίοδο 2007-2009 προκειμένου να αποφύγει την κρατική στήριξη, ισχυρισμούς που η τράπεζα απορρίπτει ως ανυπόστατους. Η Deutsche φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor, έστω και αν ελπίζει να πέσει «στα μαλακά» και να μην πληρώσει μεγάλο πρόστιμο (σε αντίθεση με την Barclays και την UBS) αφού διατείνεται ότι από τη δική της εσωτερική έρευνα δεν προέκυψαν ενδείξεις ανάμειξης υψηλόβαθμων στελεχών (όπως στην περίπτωση της Barclays), χωρίς όμως να αποκλείει την εμπλοκή χαμηλόβαθμων υπαλλήλων. Για… παν ενδεχόμενο, όμως, έχει «βάλει στην άκρη» κονδύλι 2,5 δισ. ευρώ για δικαστικές διαμάχες και πιθανές «καμπάνες».
Απανωτά πλήγματα
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μία ημέρα μετά την εισβολή στα γραφεία της, η Deutsche Bank προειδοποίησε τους επενδυτές για νέες χρεώσεις που θα επηρεάσουν αρνητικά τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου και την επομένη δέχθηκε άλλο ένα πλήγμα, με την ανακοίνωση δικαστικής απόφασης που την υποχρέωνε να καταβάλει αποζημίωση στους συγγενείς του αποθανόντος Γερμανού μεγιστάνα των ΜΜΕ Λέο Κιρχ, ο οποίος είχε μηνύσει την τράπεζα επειδή αμφισβήτησε τη φερεγγυότητά του και δικαιώθηκε έστω και μετά θάνατον…
UBS
H ημέρα της κρίσης πλησιάζει για το Liborgate και για την UBS, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί ο συμβιβασμός της τράπεζας με τις αρχές Ελβετίας, Βρετανίας και ΗΠΑ, βάσει του οποίου θα πληρώσει πρόστιμο 1,5 δισ. δολ. για να μπουν στο αρχείο οι κατηγορίες σε βάρος της.
Allianz
Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς SEC ανακοίνωσε χθες ότι ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός Allianz θα πληρώσει 12,4 εκατ. δολ. για να κλείσει υπόθεση δωροδοκίας ξένων αξιωματούχων.
Monte dei Paschi
Η Κομισιόν ενέκρινε τη Δευτέρα την κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 3,9 δισ. ευρώ της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας Monte dei Paschi di Siena από το Δημόσιο για λόγους σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
πηγή: imerisia.gr