Σκληρά αντίποινα κατά της Ουκρανίας ζητούν από τον Πούτιν πολιτικοί του σύμβουλοι, αλλά και άνθρωποι του Κρεμλίνου που στηρίζουν τον Ρώσο ηγέτη, για την έκρηξη που σημειώθηκε χθες στη γέφυρα της Κριμαίας και, σύμφωνα με τη Ρωσία, προκάλεσαν οι Ουκρανοί.
Οι κλήσεις για επιβολή αντιποίνων που δέχεται, αυξάνουν την πίεση στον Πούτιν, ο οποίος όπως είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο, η Μόσχα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για να προστατεύσει τη χώρα και τον λαό της σε περίπτωση που απειληθούμε.
«Δεν πρόκειται για μπλόφα», πρόσθεσε ο Πούτιν, μιλώντας κατά την ανακοίνωση της κινητοποίησης 300.000 εφέδρων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η δήλωσή του είχε πυροδοτήσει τότε εικασίες από την πλευρά των δυτικών υποστηρικτών της Ουκρανίας, για πιθανή ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον ουκρανικών στρατευμάτων σε περίπτωση που το Κίεβο πετύχει κατά την αντεπίθεσή του στα τέσσερα ουκρανικά εδάφη που προσαρτήθηκαν επίσημα από το Κρεμλίνο ή εάν η Ουκρανία επιχειρήσει να ξανακερδίσει την Κριμαία. Το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη της γέφυρας.
Ζητούν απάντηση από τη Ρωσία
Ο Σεργκέι Μάρκοφ, πολιτικός συνδεδεμένος με το Κρεμλίνο και πρώην βουλευτής του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν, πιστεύει ότι «η τρομοκρατική επίθεση» στη γέφυρα είναι απόδειξη ότι «οι ΗΠΑ και το πληρεξούσιό τους ουκρανικό καθεστώς θα μετακινήσουν την κόκκινη γραμμή όλο και περισσότερο».
Ο ίδιος με μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα επέκρινε το γεγονός ότι η Μόσχα δεν έχει απαντήσει για την έκρηξη, απαιτώντας έτσι σκληρά αντίποινα για τα όσα συνέβησαν χθες στην Κριμαία.
Ο Κονσταντίν Ντολγκόφ, μέλος της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, χαρακτήρισε επίσης την έκρηξη «τρομοκρατική επίθεση» και «άλλη μια απαίσια εκδήλωση της τρομοκρατικής φύσης του καθεστώτος μαριονέτα του Κιέβου».
Αναφερόμενος στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ντολγκόφ είπε: «Οι τρομοκράτες πρέπει να αντιμετωπίζονται απερίφραστα!».
Ο Ρόντιον Μιρόσνικ, ο οποίος εκπροσωπούσε στη Μόσχα μέχρι πρόσφατα την υποστηριζόμενη από τη Ρωσία Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «οι άθικτες ουκρανικές γέφυρες στον ποταμό Δνείπερο φαίνονται γελοίες με φόντο μια φλεγόμενη γέφυρα της Κριμαίας».
Η ζημιά στη γέφυρα Κερτς, η οποία συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, τη χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014, δεν δημιουργεί μόνο πρόβλημα στις προμήθειες ανθρώπινου δυναμικού και όπλων της Ρωσίας στις μονάδες της στη νότια Ουκρανία. Είναι επίσης μια σοβαρή ταπείνωση για τον Πούτιν προσωπικά, αφού συνέβη το πρωί μετά τα 70ά του γενέθλια.
Η έκρηξη ήταν επίσης ένα χαστούκι στους προπαγανδιστές των κρατικά ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας, οι οποίοι χρησιμοποιούν τακτικά τη γέφυρα ως σύμβολο της επιτυχούς προσάρτησης της ουκρανικής επικράτειας από τη Ρωσία.
Ο τηλεοπτικός δημοσιογράφος Βλαντιμίρ Σολοβίοφ, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις νωρίτερα φέτος από την ΕΕ για τις προπαγανδιστικές του δραστηριότητες, έγραψε στο κανάλι του στο Telegram: «Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε. Με όλα τα διαθέσιμα μέσα».
Είπε ότι η Ουκρανία «πρέπει να βυθιστεί σε σκοτεινούς καιρούς» και προέτρεψε τη Ρωσία να καταστρέψει γέφυρες, φράγματα, σιδηροδρόμους, θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και άλλες εγκαταστάσεις υποδομής στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μια τέτοια σκόπιμη καταστροφή θα ήταν έγκλημα πολέμου. Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ήδη τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών περιοχών πολιτών και των συνοπτικών εκτελέσεων.
Ο Αντρέι Μεντβέντεφ, διακεκριμένος τηλεοπτικός δημοσιογράφος και αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Μόσχας, είπε ότι «τι θα συμβεί σε εμάς [τη Ρωσία] εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την αντίδραση [των αρχών] στα σημερινά γεγονότα».
Με πληροφορίες από Politico