18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

«Κόκκινο πανί» η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Η κρίση στην Ευρώπη αγγίζει πλέον την κορυφή της γραφειοκρατίας

Ημερομηνία:

Του Βασίλη Σκουντή

Η κρίση που μαίνεται στην Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, θα ήταν αδύνατο να μην αγγίξει και τη γραφειοκρατία της Κομισιόν.

Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), που με τόσες δάφνες εγκαταστάθηκε, δέχεται βέλη όχι μόνο από κράτη-μέλη, αλλά και από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρόσφατες, π.χ., είναι οι επαναλαμβανόμενες δημόσιες επικριτικές δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά της ηγεσίας της Επιτροπής για την ενεργειακή κρίση – αν και, μεταξύ μας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν τα πάει και καλύτερα!

Στο στόχαστρο, όπως είναι φυσικό, βρίσκεται η Γερμανίδα πρόεδρος της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και κάποιοι εκ των αντιπροέδρων της που έχουν ταυτιστεί μαζί της.

Η πρόεδρος κατηγορείται από κράτη-μέλη ότι αποτελεί τη «φωνή της Γερμανίας» σε μείζονα θέματα, όπως αυτό της ενέργειας, κυρίως όμως ότι δεν διαφοροποιείται στο παραμικρό από την Ουάσινγκτον στο θέμα του πολέμου της Ουκρανίας. Κανείς, βεβαίως, δεν θέλει να μην υπάρχει επιθετική πολιτική έναντι του Πούτιν, η Ευρώπη όμως στον πόλεμο αυτόν, ως «ουρά» των Ηνωμένων Πολιτειών είναι οικονομικά ο μεγάλος χαμένος. Και αυτό ήδη αποτυπώνεται στο εσωτερικό της, με τη μια ή την άλλη κυβέρνηση, ανεξαρτήτως χρώματος να ηττώνται στις κάλπες ή να σημειώνουν μεγάλες απώλειες, όπως π.χ. ο Μακρόν, για τον οποίο πολλοί επιμένουν πως αν γίνονταν οι εκλογές δυο μήνες αργότερα ενδεχομένως να τις έχανε! Επιπλέον, η Ε.Ε. όχι απλώς δεν έχει αυτόνομη πολιτική έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά στρατηγικά, παρά τον διακηρυγμένο στόχο της αυτονομίας, σέρνεται όλο και περισσότερο στο άρμα της Ουάσινγκτον, κινδυνεύοντας – αν αυτό συνεχιστεί – να μετατραπεί για το αμέσως επόμενο διάστημα σε μια ακόμα πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επιπλέον, στο παρασκήνιο, για όποιον κάνει ρεπορτάζ, ακούγονται πολλά για τις επιχειρηματικές ασχολίες συγγενικών της προσώπων, με τη στήλη να μην είναι σε θέση να υιοθετήσει κάτι από αυτά.

Με δεδομένο ότι …ανασχηματισμός στην – κάτι σαν κυβέρνηση της Ευρώπης – Κομισιόν δεν μπορεί να γίνει (πρόταση μομφής μπορεί να γίνει, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να μπει σε επιπλέον περιπέτειες), η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα εξακολουθήσει για το επόμενο διάστημα να αποτελεί τον σάκο του μποξ και η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαξιώνεται όλο και περισσότερο στους λαούς της!

ΥΓ: Είναι τόσο αρνητική η εικόνα της Ε.Ε. που αρχίζει να διαφοροποιείται από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης – ο τελευταίος ηγέτης που της είχε απομείνει σύμμαχος!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ