Μπόρς σούπα:
1 κιλό μοσχάρι ποντίκι, βούτυρο, 3 κουταλιές ή λάδι, 4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 4 πατάτες κομμένες σε κύβους, 4 παντζάρια (όχι τα φύλλα) κομμένα σε κύβους, 1 σελινόριζα ψιλοκομμένη, λίγο ξύδι, αλάτι, πιπέρι.
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και το βάζομε σε κατσαρόλα με νερό που να το σκεπάζει τελείως. Αφού πάρει βράση το ξαφρίζομε και το αφήνομε να βράσει μέχρι να μαλακώσει, μια ώρα περίπου. Σοτάρομε με το λάδι ή το βούτυρο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Προσθέτομε τις πατάτες και όλα τα λαχανικά, βάζομε αλάτι, πιπέρι και λίγο ξύδι να μαραθούν. Στη συνέχεια σουρώνομε τον ζωμό κρέατος και τον προσθέτομε στα λαχανικά. Τεμαχίζομε σε μικρά κομματάκια το κρέας το ρίχνομε στην κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα και αφήνομε να βράσουν όλα μαζί. Σερβίρεται ζεστή (για το χειμώνα)
Ρεβίθια σούπα με νεράντζι:
Μισό κιλό ρεβίθια, 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο, 1 φλιτζανάκι λάδι, μισή φλιτζάνα χυμό νεράντζι ή λεμόνι. (με το νεράντζι είναι πιο ωραία), 2 κουταλιές σόδα, 2-3 κουταλιές αλεύρι.
Μουσκεύομε τα ρεβίθια αποβραδίς σε κρύο νερό. Την επομένη τα πλένομε τα στραγγίζομε, τα τρίβομε με 2 κουταλιές σόδα και τ’ αφήνομε να μείνουν 1 ώρα. Κατόπιν τα ξεπλένομε καλά απ’ την σόδα και τα βράζομε αφαιρώντας τον αφρό με τρυπητή κουτάλα. Κατόπιν προσθέτομε το κρεμμύδι και το λάδι και αλάτι, πιπέρι. Μόλις χυλώσουν ρίχνομε 2-3 κουταλιές αλεύρι που έχομε διαλύσει στο ζουμί που τραβάμε με την κουτάλα προσθέτομε λίγο λίγο το νεράντζι ή λεμόνι και αφού έχει διαλυθεί καλά καλά το αλεύρι το γυρνάμε μέσα στο τσικάλι.