Διάφορες ζύμες για πίτες
Για πίτα και για πίτσα:
1 φαρίνα, 1 κεσέ γιαούρτι στραγγιστό, 1 κρασοπότηρο λάδι ραφινέ, λίγο αλάτι και 1 κρασοπότηρο χλιαρό νερό περίπου για μαλακή ζύμη. Αφήνομε 1 ώρα. Είναι για μεγάλο ταψί.
Σε μικρότερο αφαιρούμε ένα μέρος για να μην γίνει πολύ παχύ το φύλλο.
Ζύμη για φύλλο καλιτσουνιών:
Μισό κιλό αλεύρι, 1 φλιτζάνα νερό, 1 κουταλιά σούπας τσικουδιά, αλάτι, 4 κουταλιές σούπας λάδι. Αφήνομε σκεπασμένη τη ζύμη μισή ώρα.
Ζύμη για τυροπιτάκια:
1 ποτήρι λάδι, 1 ποτήρι φυτίνη, 1 ποτήρι γάλα εβαπορέ αδιάλυτο, λίγο αλάτι, 2 μπέικη, 1 κιλό αλεύρι.
Άλλη ζύμη για κρεατόπιτες και λ.π.:
Ένα κιλό αλεύρι κοινό και μια χούφτα φαρινάπ, μαγιά φρέσκια στη μύτη του μαχαιριού, 1 κεσέ βούτυρο λιωμένο, ένα κεσέ γιαούρτι, μπύρα ποτό διαλύομε τη μαγιά και κάνουμε ζυμάρι. Αμέσως το ανοίγομε. Δεν το αφήνομε να φουσκώσει να γίνει ψωμί. Και αμέσως βάζομε στον φούρνο.
Παραδοσιακή ζύμη για Πασχαλινά καλιτσούνια και κρεατότουρτες:
Κρατάμε το κρεατόζουμο από το κρέας που βράζομε για τις κρεατότουρτες. Το κρέας πρέπει να είναι άριστο, αρνάκι θηλυκό να μη μυρίζει.
Βάζομε αλάτι στο αλεύρι και ζυμώνομε με το κρεατόζουμο ζυμάρι μαλακό. Ανοίγομε φύλλο χονδρούτσικο