Φάβα
Δύο φλυτζάνια του τσαγιού φάβα, 4 φλυτζάνια του τσαγιού νερό, 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα για το βράσιμο, 1 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι για το βράσιμο, αλάτι, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ρίγανη, πιπέρι, ελαιόλαδο.
Καθαρίζομε καλά την φάβα και την πλένουμε. Την σουρώνομε και την ρίχνομε στην κατσαρόλα με διπλάσια ποσότητα κρύου νερού. Ρίχνομε τα κρεμμύδια και την φλυτζάνα το λάδι και αλάτι. Βράζομε σε κανονική φωτιά. Όταν πάρει βράση χαμηλώνομε την φωτιά στο ελάχιστο. Όταν αρχίζει να πετάει σταγόνες απ’ έξω και να κάνει «πλαφ πλάφ» αποσύρουμε. Προσέχομε να μην τσικνιάσει γιατί δεν τρώγεται. Γι’ αυτό ανακατεύομε συχνά με ξύλινη σπάτουλα. Για να γίνει αλοιφή περνάμε το μείγμα στο μίξερ και αν είναι αραιό προσθέτομε αραιωμένη μια κουταλιά κορν φλάο παίρνει μια βράσει και κατεβάζομε. Βάζομε σε πιάτα και από πάνω ρίχνομε λάδι ωμό, ψιλοκομμένο κρεμμύδι ωμό, πολύ λεμόνι, και ρίγανη ή ψιλοκομμένο μαϊντανό. Πολύ νόστιμο όσπριο.
Τρίγωνα με τόνο
Δύο κουτιά τόνο 160 gr. λιωμένο 2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα μαϊντανό ψιλοκομμένο, άνιθο, αλάτι, πιπέρι, φύλλο κρούστας.
Μαραίνομε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι και το λάδι στο τηγάνι. Ρίχνουμε τον τόννο, το πιπέρι τον μαϊντανό και τον άνιθο και ανακατεύομε να πάρουν 2-3 βράσεις. Μετά κόβομε λωρίδες το φύλλο και το λαδώνομε. Ρίχνομε στην αρχή της λωρίδας λίγο απ’ την γέμιση και τυλίγομε σε τρίγωνα. Κατόπιν τα τηγανίζομε να ροδοκοκκινήσουν. Τα βάζομε σε απορροφητικό χαρτί. Μπορούμε να προσθέσομε στη γέμιση αυγά χτυπημένα με λιωμένο τυρί φέτα.