13.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Χοιρινές πανσέτες με αγριόπρασσα
Αγριόπρασσα αρκετά, εγώ προσωπικά, γιατί βγαίνουν και αλλού, βρίσκω στις εξορμήσεις μου στα χωριά μας, στην περιοχή της Επισκοπής Κισσάμου. Γίνονται πολύ ωραία στα καλτσούνια στις χορτόπιτες στα τσιγαριαστά χόρτα αλλά και σκέτα με χοιρινές πανσέτες.
Τσιγαρίζομε το κρέας με μια φλιτζάνα ελαιόλαδο, κόβομε ένα ξερό κρεμμύδι να τσιγαριστεί μαζί μετά προσθέτομε δύο ξυσμένες ντομάτες και όταν μυρίσουν προσθέτομε και μια κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ, αλάτι, πιπέρι και τα πράσσα πλυμμένα πολλά νερά βεβαίως (εννοείται) κομμένα χοντρά κομμάτια και αφήνομε και ψήνονται όλα μαζί. Αν χρειαστεί προσθέτομε από λίγο νερό. Γίνονται και άσπρα χωρίς προσθήκη ντομάτας οπότε αυγοκόβομε με αυγολέμονο απλό, όχι κρέμα. Δηλαδή χτυπάμε δύο αυγά από λίγο το λεμόνι χτυπώντας συνέχεια και προσθέτομε, χτυπώντας πάντα από λίγο το ζωμό του φαγητού. Αποσύρομε απ’ την φωτιά το τσικάλι αφήνομε λίγο να χάσει βράσεις και μετά γυρίζομε το αυγολέμονο μέσα κουνώντας το τσικάλι να πάει παντού.

Κατσικάκι με αγριομάραθα
Μαζεύομε πολλά αγριομάραθα. Κόβομε τα γένεια και τα φυλάμε για άλλο φαγητό. Εδώ, χρησιμοποιούμε, μόνο τα γουλιά, τις καρδούλες. Τα γένεια σ’ αυτό το φαγητό γίνονται άσκημα, σαν στουπιά.
Τσιγαρίζομε το κρέας πολύ καλά με μια φλιτζάνα λάδι, αλάτι, πιπέρι κρεμμύδι, ρίχνομε και τα γουλιά και νερό και ψήνονται μαζί. Αν θέλομε πιο ελαφρύ ξεβράζομε τα μάραθα πρώτα αλλά χάνει το φαγητό σε άρωμα και ιδιότητες. Στο τέλος αυγοκόβομε όπως παραπάνω.

Μπακαλιάρος παστός με αγριοσέλινα
Γίνεται με σκέτα αγριοσέλινα αλλά και με διάφορα αρωματικά αγριόχορτα, όπως αγριομάντανα, καυκαλήθρες, γαλατσίδες, λειβαδίτες κλπ, κλπ. Αγριοσέλινα βρίσκομε κοντά σε ποτάμια ,λίμνες ή υγρούς τόπους όπως η Αγυιά, η Γεωργιούπολη , Φραγκοκάστελο κ.λ.π. Προσοχή γιατί μοιάζει μ’ ένα άλλο χόρτο που δεν τρώγεται.
Κόβομε τον μπακαλιάρο και τον ξαρμυρίζομε για 24 ώρες αλλάζοντας συχνά το νερό. Τσιγαρίζομε τα αγριοσέλινα ή σκέτα αν είναι αρκετά ή ανάμεικτα με άλλα αγριόχορτα με μια φλιτζάνα λάδι, σκόρδο, κρεμμύδι αλάτι, πιπέρι. Ψιλοκόβομε ντομάτες βάζομε και πελτέ. Προσθέτομε αν χρειαστεί νερό. Όταν έχει δέσει η σάλτσα βάζομε τα κομμάτια του μπακαλιάρου, ακόμα λίγο πιπεράκι και ψήνομε όλα μαζί. Πολύ νόστιμο.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρώτοι σε υπερεργασία και υπερωρίες οι Έλληνες

Oι Έλληνες που κάποτε- κυρίως στα χρόνια των μνημονίων-...

Κωνσταντοπούλου: «Πολιτικός απατεώνας ο Τσίπρας -Πήρα το βιβλίο του για να δω τι γράφει για το Μάτι»

«Πολιτικό απατεώνα», χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου,...

«Ιθάκη»: Οι στιγμές που ξεχώρισε ο Αλέξης Τσίπρας από την ομιλία στο Παλλάς

Τέσσερα αποσπάσματα από την προχθεσινή του ομιλία στο Παλλάς...