12.8 C
Chania
Sunday, December 22, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Πίτσα
Ένα κιλό αλεύρι μαλακό, δύο νεροπότηρα νερό χλιαρό, ένα νεροπότηρο γάλα, ένα κρασοπότηρο λάδι, δέκα γραμμ. μπύρα, 30 γραμμ. αλάτι, Τρεις ώρες να γίνει.
Την ανακατεύουμε με χλιαρό νερό. Την βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, την ζυμώνουμε βουτώντας τα χέρια μας σε λάδι, την αφήνουμε να φουσκώσει 1,5 ώρα. Την ξαναμαλάσουμε και την αφήνουμε ακόμα 1,5 ώρα. Την ανοίγουμε λεπτό φύλλο. Δίνονται πέντε με έξι πίτσες. Βάζουμε ότι θέλουμε από πάνω, απαραιτήτως πιπεριά. Αλείφουμε με ντομάτα και ρίγανη και βάζουμε τα υλικά. (Τα μανιτάρια και την πιπεριά τα σοτάρουμε πρώτα λίγο).

Χοιρινό ή μοσχάρι με διάφορα τυριά
Κόβουμε το κρέας σε μικρούς κύβους. Το ξεβράζουμε ελαφρά και το τσιγαρίζουμε με μισή φλιτζάνα τσαγιού λάδι με κρεμμυδάκι και λίγο κρασί. Μετά προσθέτουμε μανιτάρια του κουτιού κομμένα και ένα καρότο ψιλοκομμένο. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά. Όπως μείνει στο τσικάλι το ρίχνουμε σ’ ένα πυρέξ και προσθέτουμε περίπου 600 γραμμ. διάφορα τυριά (Γκούντα, Ένταμ, Έμμενταλ) και μια κρέμα γάλακτος και φουρνίζουμε μέχρι να πήξει η κρέμα και τραβήξουν τα τυριά τις κόρδες τους.

Ανθοί κολοκύθας
Γεμίζουμε τους ανθούς με μυζήθρα, πιπέρι και δύο αυγά, τους βουτάμε σε χυλό και τους τηγανίζουμε.
Ρύζι με γαρίδες σαλάτα:
Δύο νεροπότηρα βρασμένο ρύζι (μπάρμπα Μπεν), ένα κιλό βρασμένες γαρίδες, δύο ματσάκια άνηθο ψιλοκομμένο, 3-4 κουταλιές μαγιονέζα μέσα στο ρύζι, 4 κουταλιές λεμόνι, 3 κουταλιές ξύδι, δύο πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες. Στρώνουμε πάνω απ’ το ρύζι αρκετή μαγιονέζα, γαρνίρουμε με γαρίδες και πιπεριές χρωματιστές.

Πατατοσαλάτα
Ένα κιλό βρασμένες πατάτες. Τέσσερα αυγά βραστά. Τέσσερις πιπεριές μεγάλες. Τέσσερα καρότα τριμμένα. Τρία κρεμμυδάκια φρέσκα. Τρεις κουταλιές ουίσκι, 2-3 καρδούλες σέλινο, μαγιονέζα, βράζουμε τις πατάτες ολόκληρες με τα φλούδια, τις ξεφλουδίζουμε, κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, ραντίζουμε με λεμόνι, λάδι, αλάτι.
Στη μαγιονέζα προσθέτουμε το ουίσκι και την μισή την ανακατεύουμε με τα υλικά και με την υπόλοιπη σκεπάζουμε από πάνω.

Πολύχρωμη κινέζικη σαλάτα
Πεντακόσια γραμμ. βρασμένο καλαμπόκι, μια κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη, μια πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη, τριακόσια γραμμ. βρασμένες γαρίδες, μια κουταλιά λάδι, μια κουταλιά ξύδι, μια κουταλιά γούστερ σος, αλάτι, πιπέρι, ένα κοτόπουλο βρασμένο ψιλοκομμένο, ένα – δύο μήλα κομμένα σε κύβους με την φλούδα, σέλινο καρδιά, ψιλοκομμένα καρύδια (προαιρετικά), κρεμμύδι. Όλα τα παραπάνω υλικά τα σκεπάζουμε με μαγιονέζα.

Λεμονάδα
Στύβουμε λεμόνια. Πρέπει να είναι ολόφρεσκα, όχι χαμάρια. Τα σουρώνουμε δύο φορές και με τουλπάνι. Μετράμε ένα μέρος λεμόνι, ένα μέρος ζάχαρη. Στα τρία νεροπότηρα ζάχαρη, μισό νεροπότηρο νερό. Βάζουμε στη φωτιά τη ζάχαρη με το νερό να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσοχή μη βράσει. Αφήνουμε και κρυώνει εντελώς ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κάνει κρούστα. Όταν κρυώσει ρίχνουμε μέσα τον χυλό λεμονιού, αναμιγνύουμε καλά. Βάζουμε σε μπουκάλια και στο ψυγείο. Τα μπουκάλια πρέπει να είναι γυάλινα και αποστειρωμένα (τα βράζουμε όπως τα μπιμπερό).

Λαχανικά στο φούρνο
Υλικά: 1 κιλό κολοκύθια κομμένα σε χονδρές ροδέλες, μισό κιλό μανιτάρια κομμένα, 5 μεγάλες λιαστές τομάτες, μισή κούπα λάδι, ένα κρεμμύδι, 3 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο, 1 κούπα χυμό ντομάτας, 1-2 κουταλιές κέτσαπ, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση: Σοτάρουμε σκόρδο και κρεμμύδι στο λάδι. Αφού μαραθούν προσθέτουμε τον χυμό τομάτας, την κέτσαπ, μαϊντανό, αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε να «δέσει» η σάλτσα. Σ’ ένα πυρέξ ρίχνουμε τις λιαστές ντομάτες, τα μανιτάρια και τα κολοκύθια. Ψήνουμε στους 180ο βαθμούς για 1 με 1 ½ ώρα. Καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και το τελευταίο τέταρτο ξεσκεπάζουμε.

Κανταΐφια με τυριά
Υλικά: Μισό κιλό κανταΐφι, 6 αυγά, 2 φλιτζάνια τσαγιού φέτα τριμμένη, 2 φλιτζάνια διάφορες γραβιέρες τριμμένες, ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο ζαμπόν, λίγο αλάτι, πιπέρι, ενάμιση φλιτζάνι γάλα εβαπορέ, ένα φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, βούτυρο λιωμένο.
Εκτέλεση: Χτυπάμε ελαφρά τα 3 αυγά και τ’ ανακατεύουμε με τα τυριά, το ζαμπόν και το αλάτι και το πιπέρι. Παίρνουμε μικρές ποσότητες κανταΐφι και ενσωματώνουμε λίγη γέμιση κάθε φορά κάνοντας μικρά μπαλάκια. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Στο τέλος ρίχνουμε στο κάθε κομμάτι από μια κουταλιά λιωμένο βούτυρο.
Σε μπολ, χτυπάμε τ’ άλλα 3 αυγά με το γάλα και τη κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε τα κανταΐφια. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

 

Α.Κ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την...