Λαζάνια με σπανάκι
1 κιλό σπανάκι, 1 πακέτο λαζάνια, 400 γραμμ. Μυζήθρα, 80 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη, μισό ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο, 150 ml κρέμα γάλακτος, 1 κουταλιά βούτυρο, λάδι, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι.
Καθαρίζομε, πλένομε και στραγγίζομε καλά το σπανάκι. Ψιλοκόβομε το σκόρδο. Μαραίνομε το σπανάκι με το σκόρδο στο τηγάνι για 5 λεπτά. Το χοντροκόβομε προηγουμένως. Βουτάμε τα λαζάνια για 1 λεπτό σε βραστό αλατισμένο νερό. Το στραγγίζομε πάνω σε πανί. Ανακατεύομε την μυζήθρα με την κρέμα, την μισή παρμεζάνα, τον βασιλικό και 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σπανάκι, αλατοπιπερώνομε και βάζομε τριμμένο μοσχοκάρυδο. Βουτυρώνομε ένα πυρέξ και απλώνομε μια στρώση λαζάνια και κατόπιν μια στρώση σπανάκι. Επαναλαμβάνομε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και η τελευταία στρώση να είναι λαζάνια. Περιχύνομε την επιφάνεια με λίγο λάδι και πασπαλίζομε με τυρί. Ψήνομε στους 180 βαθμούς και 40 λεπτά.
Κανελόνια με σπανάκι (πολύ ωραία)
6 φύλλα λαζάνια, μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο, μισό κιλό σπανάκι, παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη, σάλτσα ντομάτας έτοιμη ή σπιτική, βούτυρο, αλεύρι, γάλα, τριμμένο μοσχοκάρυδο, 1 αυγό, αλάτι, πιπέρι.
Φτιάχνομε το σπανάκι και το ψιλοκόβουμε. Το σοτάρουμε λίγο στο τηγάνι μαζί με τον κιμά και λίγο λάδι. Αφήνομε να κρυώσει. Βάζομε ένα αυγό χτυπημένο και λίγη παρμεζάνα. Αλατοπιπερώνουμε, βάζομε μοσχοκάρυδο. Ζεματάμε τα λαζάνια σε καυτό νερό ως συνήθως. Μοιράζουμε το μείγμα πάνω στα λαζάνια και τα τυλίγουμε ρολό. Τα αραδιάζομε σε βουτυρωμένο πυρέξ. Φτιάχνουμε μπεσαμέλ. Ρίχνομε τα κανελόνια πρώτα στη σάλτσα ντομάτας και μετά στη μπεσαμέλ. Πασπαλίζομε με τυρί και σκορπάμε κομμάτια βούτυρο λίγο. Ψήνομε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου