Μακαρόνια με σάλτσα τυριών
Σπαγγετίνη Νο 10 βούτυρο κεφαλοτύρι, 2 αυγά, μπέικον 400 γραμμ. διάφορα τυριά (κασέρι, γραβιέρα, Έμμενταλ) 100 γραμμ. βούτυρο, 2 κουταλιές αλεύρι, 30 – 40 κουταλιές γάλα.
Βράστε σουρώστε και ζεματίστε τα μακαρόνια. Προσθέστε το μπέικον ψιλοκομμένο και καβουρντισμένο τ’ αυγά χτυπημένα, λίγο πιπέρι, κεφαλοτύρι τριμμένο κι ανακατέψτε. Σε μια κατσαρόλα βάλτε 100 γραμμ. βούτυρο και καβουρντίστε το αλεύρι, Προσθέστε, λίγο – λίγο το γάλα και τα διάφορα τυριά τριμμένα κι ανακατέψτε μέχρι να γίνει η σάλτσα μια λεία κρέμα. Σερβίρετε τα μακαρόνια περιχυμένα με τη σάλτσα.
Μακαρόνια Καγιανά
Μακαρόνια Νο 6, τρείς με τέσσερεις ντομάτες ψιλοκομμένες , δύο αυγά ένα φλιτζάνι τυρί φέτα δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα ενάμιση φλιτζάνι λάδι, αλάτι πιπέρι, 150 γραμμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη.
Σ’ ένα τηγάνι βάζω το κρεμμύδι με μισό λάδι να μαραθεί. Προσθέτω ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, μια φλιτζάνα νερό και το βράζω 20 λεπτά περίπου. Χτυπάω αυγά, ανακατεύω με τυρί φέτα και τα προσθέτω στην ντομάτα που βράζει ανακατεύοντας. Βράζω μακαρόνια τα σοτάρω με υπόλοιπο λάδι και τα σερβίρω με την σάλτσα ντομάτας και κεφαλοτύρι.
Χυλοπίτες (Πώς να τις φτιάξετε)
Πέντε αυγά στο κιλό το αλεύρι , δύο κουταλιές της σούπας στακοβούτυρο, αλάτι και όσο γάλα σηκώσει να γίνει ζύμη προς το σκληρό που ν’ ανοίγεται στη μηχανή.
Ανοίγομε τις λωρίδες τις τοποθετούμε σε τραπεζομάντηλο να στεγνώσουν χωρίς να ξεραθούν. Μετά τα κόβομε περίπου μια παλάμη τις λωρίδες τις περνάμε στη μηχανή όπου θέλομε ή στο χοντρό ή στο ψιλό για χυλόπιτες και την αφήνομε σε σκιά μέσα στο σπίτι απλωμένη 1-2 μέρες να ξεραθεί. Θυμάμαι παλιά την έκαναν πάντα Αύγουστο με φρέσκο γάλα. Και την έκοβαν πολύ ψιλή σαν σπιρτόξυλα. Όταν την έκοβαν φαρδιά την έψηναν φρέσκια πριν ξεραθεί με γάλα και ζάχαρη. Ξερή την είχαν όλο τον χειμώνα και την έψηναν με κρεατόζουμο και τυρί με ντομάτα, με κρέας, με κοτόπουλο. Πολύ νόστιμη.
Λιγκουϊνι με θαλασσινά
Αντί για λινγκουίνι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο ζυμαρικό. Ένα κιλό αχιβάδες, μύδια και ολόκληρες ωμές γαρίδες, 50 ml λευκό ξηρό κρασί, 500 γραμμ. ντοματίνια, 1 πακέτο λινγκουίνι, 120 γραμμ. ελαιόλαδο, 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο , 1 καυτερή πιπερίτσα αλάτι πιπέρι.
Καθαρίστε το κέλυφος των μυδιών με βουρτσάκι με ανοιχτό το νερό της βρύσης. Βάλτε σε κατσαρόλα σκέτα σε δυνατή φωτιά 5-10 λεπτά να ανοίξουν . Πιέστε τα ντοματίνια και χοντροκόψτε τα. Σε αλατισμένο νερό βράστε τα λιγκουίνι. Εν τω μεταξύ βάλτε σε χαμηλή φωτιά το λάδι με το σκόρδο. Προσθέστε την πιπερίτσα και τις ντομάτες και σιγοβράστε για πέντε λεπτά. Προσθέστε το ζουμί από τα μύδια και τις αχιβάδες. Αφήστε τα να σιγοβράσουν μέχρι να γίνει η σάλτσα. Ρίξτε τις γαρίδες στη σάλτσα και σιγοβράστε για δύο τρία λεπτά μέχρι να πάρουν ροζ χρώμα. Προσθέστε τα μύδια και τις αχιβάδες ανακατεύοντας καλά για να ζεσταθούν. Προσθέστε, αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι. Σουρώστε τα ζυμαρικά και βάλτε τα σε πιατέλα. Ρίξτε από πάνω τη σάλτσα των θαλασσινών και ανακατέψτε καλά.
Ιταλική συνταγή της “Crema di Mirto” (κρέμα λικέρ Μύρτο)
Το λικέρ με τα μύρτα είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Σαρδηνίας και έχει δύο παραλλαγές: το λικέρ και η κρέμα λικέρ
Κρέμα λικέρ Μύρτο
Πεντακόσια gr μύρτα φρέσκα ένα λίτρο οινόπνευμα ποτοποιίας 90 βαθ. ένα λίτρο κρέμα γάλακτος ένα λίτρο φρέσκο γάλα ένα κιλό ζάχαρη. Βάζετε τα μύρτα καλά καθαρισμένα πλυμένα σ’ ένα σκούρο γυάλινο δοχείο μαζί με το οινόπνευμα και αφήστε το για σαράντα μέρες σε σκοτεινό μέρος, ανακατεύοντας κάθε δύο, τρείς μέρες. Μετά από σαράντα μέρες σουρώνετε το υγρό στραγγίζοντας καλά τα μύρτα. Βράζετε το γάλα μαζί με την ζάχαρη, αφήστε το να κρυώσει και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Όταν το γάλα είναι καλά κρυωμένο προσθέτετε το εκχύλισμα των μύρτων, ταπώνετε και αφήστε το να ξεκουραστεί. Η κρέμα διατηρείται στο ψυγείο και σερβίρεται κρύα.