Φοινίκια με γέμιση αμύγδαλο
Δύο ποτήρια λάδι και ένα ποτήρι βούτυρο, δύο ποτήρια αλυσίαβα, δύο ποτήρια ζάχαρη, ένα ποτηράκι κονιάκ, ένα κουτάλι σόδα, ζωμό από δύο πορτοκάλια, ξύσμα ενός πορτοκαλιού, ένα μπέικι, αλεύρι όσο σηκώσει, μέλι.
Γέμιση: 500 γρ. αμύγδαλα, λίγο μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρύφαλλο και λίγη ζάχαρη.
Χτυπήστε καλά το βούτυρο, μετά το λάδι και προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά. Πλάστε μπαλάκια και κάντε πιτίτσες. Βάλτε ένα κουταλάκι γέμιση κλείστε τα και ψήστε σε φούρνο 20-30 λεπτά.
Σιρόπι: βράστε ένα ποτήρι μέλι, μισό ποτήρι νερό, ξαφρίστε και βουτήξτε τα φοινίκια αφήνοντάς τα να βράσουν λίγο. Τραβάτε με τρυπητή κουτάλα και πασπαλίζετε με το περίσσευμα του μείγματος.
Τας κεμπάπ χοιρινό
Ένα κιλό κρέας κυλότο, τετρακόσια γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα, ενάμιση φλυτζάνι ελαιόλαδο, δύο σκελίδες σκόρδο, δύο κουταλιές γλυκού μπαχάρι, μερικά γαρύφαλλα, δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα, ένα φύλλο δάφνη, αλάτι, πιπέρι, ρυζάκι.
Τσιγαρίζω με το λάδι το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά έως να ροδίσει. Προσθέτω το κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια και ανακατεύω για πέντε λεπτά. Προσθέτω ντομάτα, σκόρδο και μπαχαρικά, το ανάλογο νερό και βράζω μιάμιση ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά. Συμπληρώνω, αν δεν το θέλω το κρέας σκέτο, με το ανάλογο νερό και ρίχνω το ρυζάκι να ψηθεί.