Λουκάνικα χωριάτικα Πρέσπας Φλωρίνης
Αλέκα Περδικάκη
(Αυτή η όμορφη γυναίκα που μας έδωσε τη συνταγή, η καλή και ευγενική ψυχή, «έφυγε» πριν 3 μήνες πριν καλά-καλά γεράσει)
Μία οκά και 300 δράμια χοιρινό με το λίπος του ψιλοκομμένο, 300 δράμια πράσα μαραμένα στο τσικάλι, μία κοφτή κουταλιά μπούκοβο, μία κουταλιά πιπέρι κόκκινο, μία κουταλιά γεμάτη πιπέρι μαύρο, αλάτι.
Γεμίζομε το έντερο με την γέμιση και το πιέζομε καλά να μην έχει αέρα. Το δένομε στις άκρες ή κατά διαστήματα. Το κρεμάμε στον αέρα να «στεγνώσει».
Λουκάνικα χωριάτικα Κρήτης
Γίνονται με τον ίδιο τρόπο μόνο που βάζομε μαύρο πιπέρι, αλάτι και αρκετό κύμινο (όχι υπερβολικό αλλά ν’ «ακούγεται»). Το δένομε κατά διαστήματα και τα καπνίζομε. Τα κρεμάμε πάνω απ’ το τζάκι και καίμε αρωματικά χόρτα όπως φασκόμηλα, ματζουράνες, θυμάρια, ρίγανες, θρούμπες. Να βγαίνει καπνός χωρίς φλόγα όμως. Μόνο καπνός. Να καπνιστούν από σιγά, να μην αρπάξουν. Σε αυτά τα λουκάνικα δεν βάζομε πράσα.
Λουκουμάδες
Μαγιά μπύρας (1 πλακάκι) έχουν στα σούπερ μάρκετ. Αν δεν βρείτε φρέσκια και βάλετε ξηρή μαγιά θα βάλετε και μια κουταλιά μέλι. Βοηθά να ενεργοποιηθεί η σκόνη μαγιά. Πενήντα γραμμάρια ρυζάλευρο, δύο νεροπότηρα νερό βρασμένο, ένα κουταλάκι αλάτι, δύο κουταλάκια ζάχαρη. Αν μπει μέλι δεν θα βάλετε ζάχαρη. Τρία ποτήρια αλεύρι.
Θα διαλύσω τη μαγιά στο ένα ποτήρι νερό. Στο άλλο ποτήρι το ρυζάλευρο και θα τα ανακατέψω όλα τα υλικά μαζί. Θα τα αφήσω σε ζεστό μέρος είκοσι λεπτά και είναι έτοιμο. Όταν κάψει το μπόλικο ελαιόλαδο σε βαθειά κατσαρόλα, πιάνομε τη ζύμη και την πιέζομε μέσα στην μία μας χούφτα. Αυτό που βγαίνει πάνω από τα κλειστά δάχτυλα, το κόβομε με τη μύτη ενός μικρού κουταλιού και το ρίχνομε μέσα στο λάδι που συνεχίζει να βράζει. Έχομε δίπλα μας ένα ποτήρι νερό και βάζομε το κουταλάκι μέσα και μετά κόβομε τον λουκουμά. Μόλις αρχίσουν να ροδίσουν δηλαδή μισοψημένοι τους τραβάμε μέχρι να τελειώσουν όλοι. Και μετά από πέντε λεπτά τους ξαναψήνομε. Μπορούμε μισοψημένους να τους βάλομε και στην κατάψυξη. Δεν το ‘χω κάνει. Μου το ‘χουν πει. Τώρα τους ψήνομε κανονικά μέχρι να ροδίσουν πολύ και τους ρίχνομε στο κρύο σιρόπι. Τους αφήνομε λίγο να τραβήξουν.
Σιρόπι: τρία ποτήρια ζάχαρη, δύο νερό. Μόλις λιώσει η ζάχαρη είναι έτοιμο. Αν θέλετε στο νερό συμπληρώνετε με ανθόνερο. Πάνω στους λουκουμάδες καβουρδισμένο κοπανισμένο σισάμι και κανέλα.