14.8 C
Chania
Sunday, December 7, 2025

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Φασολάδα (ξερή)
Τον χειμώνα, μια φορά τη βδομάδα είναι απαραίτητο να μαγειρεύομε όσπρια. Μια φορά την βδομάδα θα σας γράφω κι από ένα. Λοιπόν:
Ένα πακέτο φασόλες ξερές. Όχι γίγαντες, οι γίγαντες γίνονται πολύ ωραίοι αλλά είναι άλλη συνταγή. Τις βάζομε στο νερό από βραδύς. Την άλλη μέρα τις ξεπλένομε καλά, γεμίζομε μέχρι τη μέση ένα τσικάλι σχετικά μεγάλο με νερό και τις ρίχνομε μέσα. Χοντροκόβομε και δύο μεγάλα κρεμμύδια ξερά και τις βάζομε στην φωτιά. Όταν πάρουν βράση χοντροκόβομε τρία με τέσσερα καρότα. Μετά από λίγο αρκετό σέλινο σε μεγάλα κομμάτια κομμένο. Αφήνομε και ψήνονται σε μέτρια φωτιά. Οι φασόλες θέλουν ψήσιμο. Προς τα μισά ξύνομε και ρίχνομε μέσα 3 ντομάτες μια μεγάλη κουταλιά ντοματοπελτέ, δύο φλυτζάνες λάδι (θέλουν πολύ λάδι) αλάτι, πιπέρι, αν μας αρέσει δύο πιπερίτσες τσίλι, απαραιτήτως τρία φύλλα ξερή δάφνη και ένα κομμάτι ξερό πορτοκαλόφυλλο. Αφήνομε να ψηθούν καλά, να τραβήξουν τα μυρωδικά, να χυλώσουν.
Είναι πολύ νόστιμες. Συνοδεύονται: ή με αλατσολιές και πιπεριές τουρσί, με ραπανάκια με ρέγγα με λακέρδα με σαρδέλες παστές ή αντσούγια ή με ψάρι τηγανητό

Παστά ψάρια (σαρδέλες – λακέρδα) | Μικρά Ασία
Καθαρίζομε τις σαρδέλες ααιρώντας τα κεφάλια. Κατόπιν τις τοποθετούμε σε πήλινο σκεύος βάζοντας αλάτι σε κάθε στρώση. Όταν γεμίσει το δοχείο το σκεπάζομε και τοποθετούμε πάνω κάποιο βάρος και κάθε μέρα τις στραγγίζομε για να φύγει το υγρό που βγάζουν. Μετά από λίγες μέρες είναι έτοιμες. Το ίδιο γίνεται και η λακ΄ρδα που είναι κομμένη σε λεπτές φέτες.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Οι τίμιοι αγρότες θα πληρωθούν»!!!

Της Γεωργίας Θάνου * Δεν υπάρχει δήλωση του πρωθυπουργού και...