18.2 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Τσιγεροσαρμάς
1-2 σκέπες αρνίσιες, μια συκωταριά αρνίσια, μισό φλυτζάνι τσαγιού ρύζι, ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, πέντε αυγά, δύο φλυτζανάκια του καφέ γάλα, μια κουταλιά της σούπας δυόσμος, μια κουταλιά άνιθος ψιλοκομμένος, αλάτι, πιπέρι.
Ζεματάτε την συκωταριά και την κόβετε σε μικρά κομματάκια. Τα βάζετε σε λεκανίτσα και προσθέτετε το ρύζι καλά πλυμένο, τα κρεμμυδάκια, τον άνιθο, τον δυόσμο, το γάλα, αλάτι, πιπέρι και τα αυγά καλά χτυπημένα. Ανακατεύετε να ενωθούν καλά. Πλένετε τη σκέπη τη βουτάτε σε χλιαρό νερό για ν’ ανοίξει καλά και τοποθετείτε επάνω τη γέμιση. Τη διπλώνετε προσεχτικά και την τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω. Την περιχύνετε με 3-4 κουταλιές λιωμένο βούτυρο και βάζετε να ψηθεί σε μέτριο φούρνο επί 45 λεπτά περίπου.

Πλεξούδες
Παίρνετε έντερα αρνίσια. Τα γυρίζετε με ξυλάκι, τα πλένετε κάτω από τη βρύση και κατόπιν με ζεστό αλατισμένο νερό. Τα βάζετε σε ταψάκι και τα περιχύνετε με χυμό λεμονιού και τ’ ανακατεύετε.
Παίρνετε ανά 8-10 έντερα και τα πλέκετε σε μεγάλη κοτσίδα. Δένετε στο τέλος τα έντερα και τα τοποθετείτε σε ταψί. Κάνετε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν τα έντερα. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε ανάλογο λάδι λεμόνι και ρίγανη και ψήνετε σε μέτριο φούρνο. Όταν ψηθούν οι πλεξούδες τις κόβετε σε κομματάκια και τα περιχύνετε με τη σάλτσα τους.

Σεφταλιά Κύπρου
Ένα κιλό κιμάς χοιρινός, μια μπόλια αρνιού (μπόλια ή σκέπη ή κνισάρι είναι το ίδιο), δύο κρεμμύδια ξυσμένα, τρείς κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κουταλάκι φυστικέλαιο ή καλαμποκέλαιο, αλάτι, πιπέρι.
Πλένετε τη μπόλια και τη βουτάτε σε χλιαρό νερό ν’ ανοίξει. Βάζετε σε λεκανίτσα τον κιμά, τον πολτό των κρεμμυδιών, το μαϊντανό, το λάδι, αλάτι, πιπέρι. Ζυμώνετε πολύ καλά. Πλάθετε σε στενόμακρα μπιφτεκάκια. Κόβετε την μπόλια σε ανάλογα κομμάτια και μ’ αυτό τυλίγετε κάθε μπιφτέκι. Ψήνετε τις σεφταλιές σε σχάρα να ψηθούν καλά και από τις δύο μεριές.

Εντόσθια λαδορίγανη στου φούρνο
Παίρνομε από 1 ή 2 συκωταριές τα συκώτια, τις καρδιές, τις σπλήνες και τα γλυκάδια. Τα πλένομε ολόκληρα και τα αλατοπιπερώνομε. Κόβομε τα εντόσθια. Τα βάζομε σε ταψάκι. Παίρνομε τα έντερα τα πλένομε ως συνήθως και τα πλέκομε κοτσίδα χονδρή. Βάζομε και την κοτσίδα στο ταψί και την αλατοπιπερώνομε. Στίβομε σε μπωλ 2-3 λεμόνια, προσθέτομε ένα φλυτζάνι τσαγιού λάδι, ρίγανη και περιλούομε τα εντόσθια μέσα στο ταψί. Τα βάζομε στο φούρνο να ψηθούν επί 30 λεπτά.

Κεφαλάκια αρνίσια ριγανάτα
Παίρνετε δύο – τρία κεφαλάκια. Υπολογίζετε μισό κεφαλάκι στη μερίδα. Λέτε στον κρεοπώλη να σας το χωρίσει προσεκτικά στη μέση. Το πλένετε, το αλατοπιπερώνετε και το βάζετε στο ταψί με το κομμένο μέρος προς τα πάνω για να μην χυθεί το μυαλό. Τα περιλούετε με λάδι και χυμό λεμονιού. Τα πασπαλίζετε με ρίγανη και προσθέτετε απ’ την αρχή και ένα φλυτζάνι τσαγιού νερό. Τα βάζετε σε μέτριο φούρνο και κατά διαστήματα τα περιχύνετε με την σάλτσα τους. Τρελαινόταν για τα κεφαλάκια! Εγώ πάντως δεν τα τρώγω. Τα τρομάζω. Μου θυμίζουν άνθρωπο.

Καλιτσούνια του Πάσχα, Χανιώτικα
Στον Αποκόρωνα κάνουν το φύλλο ανεβατό, χοντρό. Είναι νόστιμα και αυτά. Τα Χανιώτικα όμως γίνονται με λεπτό φύλλο.
Λοιπόν το ζυμάρι γίνεται: Αλεύρι, λίγο αλάτι, νερό χλιαρό ή κρεατόζουμο αν το αρνί είναι θηλυκό και εκλεκτής ποιότητας. Να μην μυρίζει φύραμα και τα λοιπά. Επίσης ένα σφηνάκι λάδι αν είναι με νερό το ζυμάρι. Και ένα σφηνάκι τσικουδιά. Γίνεται το φύλλο τραγανό. Ζυμώνομε πολύ καλά, σκεπάζομε το ζυμάρι και το αφήνομε μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Ανακατεύομε μυζήθρα την οποία την έχομε αλατίσει ελαφρά και αφήσει στο ψυγείο 2-3 μέρες να στεγνώσει. Το ίδιο κάνομε και με τον αθότυρο και με την ξυσμένη μαλάκα. Η αναλογία των τυριών είναι περίπου ενάμιση κιλό μυζήθρα μισός αθότυρος απ’ τους φυσιολογικούς σε μέγεθος όχι τους πολύ μικρούς που κυκλοφορούν τελευταία. Και μισό κιλό μαλάκα. Ανάλογα τον αριθμό των καλτσουνιών αυξάνετε τις αναλογίες των τυριών. Εγώ δεν τα ζυγίζω. Τα κάνω με το μάτι. Τα ανακατεύομε όλα μαζί. Ψιλοκόβομε δυόσμο όσο μας αρέσει και σπάμε μέσα στο μείγμα μας δύο αυγά. Ανοίγομε φύλλο. Είτε με το ξυλίκι είτε στη μηχανή στο πέντε, θα βγαίνει το φύλλο ούτε χοντρό ούτε πολύ λεπτό όπως για τα καλτσούνια του τηγανιού.
Κόβομε το φύλλο σε στρογγυλά ή τετράγωνα κομμάτια, βάζομε γέμιση και διπλώνομε τις άκριες του φύλλου αντικρυστά. Αλοίφομε από πάνω με αυγό χτυπημένο και πασπαλίζομε με σισάμι. Ψήνομε σε δυνατό φούρνο, μεσαία σχάρα στο πάνω κάτω. Αν ψηθούν από πάνω και από κάτω δεν είναι ψημένα γυρνάμε την θερμοκρασία από κάτω να ψηθούν καλά.
Θα σας γράψομε σε επόμενες δημοσιεύσεις και για τα ανάμεικτα καλτσούνια και για τα γλυκά καλτσούνια τα λυχναράκια όπως τα λέμε και που γίνονται στο Ηράκλειο και στο Λασήθι.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Οδός Χριστουγέννων» στο Ξηροστέρνι: Διήμερο γιορτής με δωρεάν δράσεις, θέαμα και συναυλίες

Σε εορταστικό κλοιό εισέρχεται το επόμενο Σαββατοκύριακο, 13 και...

Μαραντζίδης: «Ο Τσίπρας θα ηττηθεί όσες φορές χρειάζεται από τον Μητσοτάκη μέχρι να τον κερδίσει»

«Με τους χαρισματικούς δεν μπορούμε να ξεμπερδεύουμε εύκολα», τόνισε...