Τούρτα με κάστανα
Ένα κιλό κάστανα, μιάμιση φλυτζάνα άχνη ζάχαρη, μια φλυτζάνα φρέσκο βούτυρο, 150 γρ. κουβερτούρα, λίγο κονιάκ, τρία φύλλα παντεσπάνι.
Βράζομε τα κάστανα οκτώ λεπτά με λίγο αλάτι. Τα ξεφλουδίζομε ζεστά και τα αλέθομε στο μύλο του πουρέ. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και όταν χτυπηθούν καλά ρίχνομε τα κάστανα και την κουβερτούρα λιωμένη και κρύα. Πριν βάλομε την κουβερτούρα κρατάμε λίγο μείγμα άσπρο για να γαρνίρομε από πάνω την τούρτα με μακαρονάκι που βγάζομε από τον μύλο του πουρέ. Βρέχομε το πρώτο φύλλο παντεσπάνι με γάλα και κονιάκ, από πάνω τοποθετούμε λίγο μείγμα κάστανων, μετά παντεσπάνι, γάλα – κονιάκ – μείγμα μέχρι να τελειώσουν μείγμα και παντεσπάνι.
Κάστανο γλυκό
Ένα κιλό κάστανα, ένα κιλό ζάχαρη, 1 κουταλιά χυμό λεμόνι, 1 ξύλο κανέλα, δύο ποτήρια νερό, λίγο αλάτι.
Βράζομε τα κάστανα σε ελαφρώς αλατισμένο νερό για δέκα λεπτά. Αφαιρούμε τον φλοιό τους. Σε κατσαρόλα ρίχνομε δύο ποτήρια νερό και τη ζάχαρη. Αφήνομε να πάρουν μερικές βράσεις και προσθέτομε κανέλα. Την κατσαρόλα από τη φωτιά αποσύρομε και ρίχνομε προσεκτικά τα αποφλοιωμένα κάστανα. Τα βράζομε μέχρι να δέσει το σιρόπι τους και προσθέτομε τον χυμό του λεμονιού. Αφήνομε να κρυώσουν εντελώς. Αν θέλομε λίγο πιο σφιχτό σιρόπι βράζομε λίγα λεπτά ακόμη.
Γλυκό κάστανα (2)
640 γρ. κάστανα, 130 γρ. βούτυρο, 130 γρ. σοκολάτα ξυσμένη, 130 γρ. ζάχαρη ψιλή, άρωμα βανίλια.
Βράζομε, καθαρίζομε τα κάστανα, τα περνάμε από τη μηχανή του πουρέ. Ενώ ακόμα ο πουρές είναι ζεστός ρίχνομε τη ζάχαρη, το βούτυρο, τη ξυσμένη σοκολάτα. Κατόπιν τ’ αδειάζομε σε τετράγωνο ταψάκι βουτυρωμένο του οποίου ο πάτος είναι στρωμένος με λαδόκολλα. Αφήνομε τη φόρμα στο ψυγείο, στη συντήρηση, μερικές ώρες. Ξεφορμάρομε κόβομε,
Κάστανα γλασέ
25 κάστανα μεγάλα, 32 γρ. ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό, άρωμα βανίλιας.
Βράζομε τα κάστανα και όταν κυρώσουν τα ξεφλουδίζομε και από τις δύο φλούδες χωρίς να τα σπάσομε. Βάζομε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τη βανίλια. Όταν βράσει το σιρόπι και κάνει κλωστή ανάμεσα στα δυο μας δάχτυλα το κατεβάζομε και περιχύνομε τα κάστανα τα οποία τα έχομε απλώσει σε μια πιατέλα. Αφήνομε έτσι τα κάστανα 24 ώρες χωρίς να τα κουνήσομε καθόλου, μαζεύομε το σιρόπι που περίσσεψε, το ξαναδένομε και το περιχύνομε. Αυτό γίνεται ώσπου να πιούν όλο το σιρόπι. Ύστερα τ’ αφήνομε να στεγνώσουν και είναι έτοιμα.
Τρουφάκια από κάστανο
Οκτακόσια γρ. κάστανα, 50 χαρτάκια φοντάν, εκατό εξήντα γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ογδόντα γρ. βούτυρο φρέσκο, οκτώ κουταλιές κοφτές ζάχαρη, μια κουταλιά σούπας λικέρ μαρασκίνο, 160 γρ. αμυγδαλόψιχα, δύο χαρτάκια βανίλια.
Ασπρίζομε τα αμύγδαλα, τα καβουρδίζομε και τα ψιλοκόβομε. Βγάζομε την εξωτερική φλούδα από τα κάστανα και τα βράζομε. Τα σουρώνομε, τα ξεφλουδίζομε από την εξωτερική φλούδα και τα περνάμε από σίτα ή μηχανή του πουρέ. Τα βάζομε σε λεκανίτσα, προσθέτομε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το λικέρ, τη βανίλια, τη σοκολάτα τριμμένη σε ψιλό τρίφτη. Ζυμώνομε να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνουν μια ζύμη μαλακή. Παίρνομε μικρά κομματάκια και τα πλάθομε στρογγυλά στο μέγεθος μικρού καρυδιού. Τα τυλίγομε στην αμυγδαλόψιχα. Τοποθετούμε σε φοντάν χαρτάκια και ψυγείο 12 ώρες.
Χοιρινό με κάστανα
Κόβομε το χοιρινό μικρά κομμάτια. Τα τσιγαρίζομε με κρεμμυδάκι και λάδι καλά – καλά. Στο κρεμμύδι αφήνομε απ’ τα εξώφυλλα το τελευταίο. Σβήνομε με κρασί. Βάζομε την ντομάτα και προς το τέλος του ψησίματος έχομε ψήχει στη χόβολη ή λίγο στο φούρνο ένα κιλό κάστανα έως να μαλακώσουν. Τα ξεφλουδίζομε, τα ρίχνομε στο κρέας και ψήνομε μαζί να μείνει με το λάδι του.



