Μπακλαβάς
Μισό κιλό φύλλο κρούστας, 250 γρ. καρύδια χοντροκομμένα, 250 γρ αμύγδαλα χοντροκομμένα, ένα φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο φρέσκο, ένα κουταλάκι γαρύφαλλο, ένα κουταλάκι κανέλλα, λίγο κοπανισμένο σισάμι (μισή φλυτζάνα).
Σιρόπι: δύο φλυτζάνια ζάχαρη, δύο φλυτζάνια νερό, μια φλυτζάνα μέλι, τρεις κουταλιές γλυκόζη μια βανίλια, λίγο χυμό λεμονιού.
Λιώνομε το βούτυρο, ανακατεύομε την καρυδόψιχα, τα αμύγδαλα και κανελογαρύφαλλα. Αλείφομε με το βούτυρο ένα ταψί, στρώνομε τέσσερα φύλλα βουτυρωμένα ένα – ένα. Βάζομε λίγη γέμιση και συνεχίζομε έτσι μέχρι να μείνουν τέσσερα φύλλα. Τα βουτυρώνομε, τα στρώνομε και περιχύνομε από πάνω με βούτυρο. Χαράζομε διαγώνια. Ψήνομε 45’ σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά. Βράζομε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 15 λεπτά να δέσει. Όταν κρυώσει καλά ο μπακλαβάς σιροπιάζομε με καυτό σιρόπι και χωρίς να το σκεπάσομε το αφήνομε να κρυώσει.
Σάμαλι
Μισό κιλό σιμιγδάλι χονδρό, δυόμιση φλυτζάνια ζάχαρη, τρία κουταλάκια μπέικιν, μιάμιση φλυτζάνα γάλα, εκατό γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο κι ένα φακελάκι μαστίχα Χίου κοπανισμένη.
Σιρόπι: τρία φλυτζάνια ζάχαρη, τέσσερα φλυτζάνια νερό ένα λεμόνι, το χυμό.
Ανακατεύομε όλα τα υλικά μαζί. Τα αδειάζομε και τα απλώνομε ομοιόμορφα σε βουτυρωμένο ταψί και το αφήνομε 20 λεπτά να ξεκουραστεί. Το βάζομε κατόπιν στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να κάνει κρούστα.
Σιρόπι: βράζομε τη ζάχαρη με μαστίχα κοπανισμένη και προς το τέλος ρίχνομε το λεμόνι. Χαράζομε ελαφρά το γλυκό και το σιροπιάζομε κουταλιά – κουταλιά. Το κόβομε την επόμενη μέρα να ‘χει ρουφήξει το σιρόπι.
Σοκολατένιο ζουμερό
Οκτώ αυγά, ένα βιτάμ, 290 γρ. ζάχαρη, 250 γρ. αλεύρι, 2 βανίλιες, 250 γρ κουβερτούρα, μπέικιν όσο πιάσει το μαχαίρι.
Βάζομε σε μια κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά το βιτάμ τη ζάχαρη και την κουβερτούρα. Μετά προσθέτομε τους κρόκους έναν – έναν και τη βανίλια. Όταν ανακατευτούν καλά τα κατεβάζομε από τη φωτιά και προσθέτομε την μαρέγκα χτυπημένη καλά εναλλάξ με αλεύρι και μπέικιν. Το ψήνομε 14 λεπτά στο φουλ.
Λουκουμάδες
Μαγιά μπύρας ένα φακελάκι ξερή, πενήντα γρ. ρυζάλευρο, δύο νεροπότηρα βρασμένο νερό, ένα κουταλάκι αλάτι μια κουταλιά μέλι, τρία ποτήρια αλεύρι.
Βάζομε σε σκεύος το νερό να είναι ζεστό όχι όμως καυτό γιατί θα καταστρέψει την μαγιά. Προσθέτομε μια κουταλιά μέλι και την μαγιά και ανακατεύομε να διαλυθεί η μαγιά. Σε άλλο σκεύος με το δεύτερο ποτήρι νερό θα διαλύσω το ρυζάλευρο, θα προσθέσω το αλεύρι και το αλάτι. Θα τ’ ανακατέψω όλα, θα τα σκεπάσω και θ’ αφήσω σε ζεστό μέρος ή στον φούρνο στους σαράντα βαθμούς για 20-25 λεπτά και είναι έτοιμο. Βάζομε πολύ λάδι να κάψει, τους ρίχνομε μέσα ένα – ένα και τους ψήνομε λίγο. Τους τραβάμε σε απορροφητικό χαρτί και τους ξαναρίχνομε στο λάδι που καίει. Δηλαδή τους διπλοψήνομε.
Το σιρόπι γίνεται: τρία ποτήρια ζάχαρη, δύο ποτήρια νερό. Όταν το κατεβάσομε ρίχνομε μια κουταλιά μέλι. Κρύο το σιρόπι. Πάνω στους λουκουμάδες πασπαλίζομε κανέλλα και σισάμι.
Ξέρετε πως κόβονται οι λουκουμάδες; Για τις αρχάριες, γράφω: Βουτάμε τη χούφτα μας στον χυλό και την κλείνομε. Το υλικό που βγαίνει από πάνω το κόβομε μ’ ένα κουταλάκι του γλυκού και το ρίχνομε στο λάδι. Βγαίνει στρογγυλό. Κάθε φορά, βουτάμε το κουταλάκι άδειο, σ’ ένα ποτήρι με νερό για να πέφτει ο λουκουμάς απ’ το κουτάλι και να μην κολλά στο κουτάλι.



