Τα τελευταία αγριόχορτα της Άνοιξης βραστά με λαδόξυδο
Παχάκια, είναι τώρα άφθονα στους αγρούς, βλαστάκια από σταφυλινάκους, από χοιρομουρίδες, καρδούλες από δροσερά μάραθα και φρέσκα κουκιά που τα ξεφλουδίζομε και βάζομε τα λουβιά τους.
Τα πλένομε πολύ καλά αφού τα καθαρίζομε από τα ξηρά μέρη τους. Βράζομε πού νερό και όταν κοχλάζει ρίχνομε τα χόρτα στο νερό. Τα βράζομε έως να ψηθούν καλά. Τα τραβάμε, τα βάζομε σε μεγάλη πιατέλα ή πυρέξ ταψάκι, τα αλατίζομε και τους ρίχνομε από πάνω άφθονο ελαιόλαδο και ξύδι. Πολύ νόστιμα είναι. Τα ζητά ο οργανισμός μας μετά τα λιπαρά του Πάσχα. Συνοδεύονται με σαρδέλες παστές ή ψάρι τηγανιτό ή σαρδέλες φρέσκες ψητές ή στο φούρνο. Τα παχάκια τα ψήνομε και με το αρνάκι αυγολέμονο (Αν μας αφήσουν κανένα ζωντανό).
Μετά τη Μυτιλήνη θα μας στείλουν τις ‘’ζωοτροφές’’ τους και σε μας στην Κρήτη. Βλέπετε, το γάλα στην υπόλοιπη Ε.Ε. περισσεύει. Που θα το στείλουν; Εδώ! Τα ζώα τους που θα τα εξάγουν; Εδώ! Πως θα ελευθερωθούν οι ομορφιές της φύσης μας για να δοθούν στους ‘’επενδυτές’’ ξενοδόχους και τις ανεμογεννήτριες; Σκοτώνοντας τα ζώα! Με το πρόσχημα εξοντώνουν έτσι γεωργούς και κτηνοτρόφους. Άλλωστε, δεν αρρώσταιναν σε προηγούμενα χρόνια τα ζώα; Τα έσφαζαν όλα; Τώρα ζούμε τον σε διαρκή δράση, ‘’Ηρώδη των ζώων’’
Λικέρ τριαντάφυλλο
Ένα τέταρτο του κιλού πέταλα από Μαγιάτικα τριαντάφυλλα. Ένα κιλό ζάχαρη, ένα κιλό κονιάκ, τρία ξυλάκια κανέλας, 5-6 γαρύφαλλα.
Βάζομε σε γυάλα τα πέταλα (τα πλένομε), το κονιάκ, την κανέλα και τα γαρύφαλλα και αφήνομε 40 μέρες στον ήλιο. Μετά σε μια κατσαρόλα βάζομε ζάχαρη με δυόμιση ποτήρια νερό να βράσουν και να δέσουν καλά. Πρέπει να γίνει σαν μέλι. Βγάζομε απ’ την γυάλα τα πέταλα, τα αφήνομε σε σουρωτήρι να σουρώσουν καλά, αν χρειαστεί τα σφίγγουμε. Σουρώνομε και το κονιάκ. Προσθέτομε στην κατσαρόλα τα πέταλα και το κονιάκ και την δεμένη ζάχαρη. Αν γίνει πολύ παχύρευστο αραιώνομε με κονιάκ.
Λικέρ πορτοκάλι
Εννιά φλυτζάνια κονιάκ, ενάμιση φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι, φλούδα 6 πορτοκαλιών (ακέρωτων), δυόμιση φλυτζάνια ζάχαρη.
Ανακατεύομε τον χυμό, την φλούδα, το κονιάκ και τη ζάχαρη. Αδειάζομε σε φιάλη με φαρδύ στόμιο, ταπώνομε καλά και το αφήνομε σε δροσερό μέρος επί ένα μήνα. Το στραγγίζομε και είναι έτοιμο.
Φράουλα γλυκό
Ένα και ένα τέταρτο κιλού φράουλες, ένα ποτήρι νερό, ένα κουταλάκι χυμός λεμονιού, 3-4 λεμόνια για το μαρινάρισμα.
Αγοράζετε φράουλες μεγάλες και γερές, τις πλένετε καλά και τις καθαρίζετε χωρίς να τις λιώσετε. Στίβετε τα λεμόνια. Αραδειάζετε σε πλατύ σκεύος σε σειρές τις φράουλες και τις ραντίζετε με το χυμό λεμονιού. Τις αφήνετε σε λεμόνι 3-4 ώρες. Βάζετε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό. Ανακατεύετε στην αρχή να λιώσει η ζάχαρη και αφήνετε να βράσει, να δέσει. Στραγγίζετε τις φράουλες απ’ το λεμόνι και τις ρίχνετε στο σιρόπι να βράσουν σε μέτρια φωτιά επί 5-8 λεπτά. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα βγάζετε τις φράουλες. Ξαναβάζετε το σιρόπι στη φωτιά να δέσει καλά, ξαναρίχνετε τις φράουλες, αφαιρείτε τον αφρό με τρυπητή κουτάλα και αφού δέσει το γλυκό προσθέτετε ένα κουταλάκι λεμόνι, αφήνετε να πάρει 1-2 βράσεις και κατεβάζετε.



