20.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Σπιτικές προτάσεις: Ζύμες για πίτες

Ημερομηνία:

1) Ένα βιτάμ, μια φαρίνα κόκκινη, ένα γιαούρτι μικρό, λίγο αλάτι, νερό χλιαρό. Ζυμώνομε καλά αφήνομε το ζυμάρι να ξεκουραστεί μισή ώρα.

2) Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μισό κιλό), λίγο λάδι, λίγο αλάτι, λίγη τσικουδιά, ένα γιαούρτι 250 γρ, μισό μπέικιν, ένα αβγό. Ζυμώνομε καλά, το ζυμάρι ξεκουράζεται μισή ώρα

3) Τριάντα γρ. μαγιά, 1 κιλό αλεύρι σκληρό, 1 κρασοπότηρο γάλα, δύο αβγά, λίγο κρεατόζουμο, μια κουταλιά σούπας βούτυρο. Διαλύομε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και αφήνομε να φουσκώσει ως συνήθως. Ζυμώνομε καλά με το χλιαρό κρεατόζουμο. Προχωράμε στο άνοιγμα φύλλου.

4) Ένα κρασοπότηρο λάδι, μια φαρίνα κόκκινη, ένα γιαούρτι, λίγο αλάτι, νερό χλιαρό. Ζυμώνομε, αφήνομε το ζυμάρι μια ώρα. Ταψί μεγάλο

5) Ένα κιλό αλεύρι, λίγο αλάτι, λίγο λάδι, ένα φακελάκι μαγιά, νερό χλιαρό. Αφήνομε το ζυμάρι μισή ώρα. Το χωρίζομε σε δύο μέρη. Κάθε μέρος το κάνομε 4 φύλλα λεπτά. Το πρώτο φύλλο μόνο, λίγο χονδρό και να προεξέχει απ’ το ταψί. Μια φλυτζάνα λιωμένη φυτίνη με λάδι ανακατεμένη. Λαδώνομε πολύ κάθε φύλλο, ρίχνομε τη γέμιση και από πάνω άλλα τέσσερα φύλλα λεπτά, λαδωμένα καλά.

6) Ένα κεσεδάκι γιαούρτι, ένα κεσεδάκι βιτάμ μαλακωμένο. Ένα πακέτο φαρίνα κόκκινη, ένα τέταρτο πλάκας μαγιά μπύρας φρέσκια, μπύρα ποτό να διαλυθεί η μαγιά. Το ζυμάρι μαλακό, αφράτο.

7) Ζύμη σφολιάτας σας την έχω γράψει. Θα σας την ξαναγράψω σε άλλο φύλλο της εφημερίδας.

8) Ζύμη μπριζέ για τάρτες
Για τάρτες γλυκές: τρία φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι, έξι κουταλιές σούπας κοφτές ζάχαρη, ελάχιστο αλάτι, ένα φλυτζάνι τσαγιού φρέσκο βούτυρο, τρία κροκάδια αβγών, ξύσμα λεμονιού, μια κουταλιά σούπας νερό, δύο κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού. Κοσκινίζομε το αλεύρι και κάνομε στο κέντρο μια λακουβίτσα. Ρίχνομε μέσα τη ζάχαρη το αλάτι το βούτυρο σε κομματάκια, τα κροκάδια, το ξύσμα λεμονιού το νερό και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύομε το μείγμα ενώ παίρνομε μέσα το αλεύρι. Ζυμώνομε ελαφρά τη ζύμη, την πλάθομε σε μπάλα, την αλευρώνομε, την τυλίγομε σε πετσέτα και την διατηρούμε στο ψυγείο. Ανοίγομε τη ζύμη σε φύλλο χοντρό. Η αλμυρή ζύμη μπριζέ γίνεται το ίδιο αλλά χωρίς τη ζάχαρη.
Καλές επιτυχίες
Καλά τραπεζώματα και
Καλό Πάσχα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Κίνημα Δημοκρατίας» το όνομα του νέου κόμματος

«Κίνημα Δημοκρατίας» είναι το όνομα του κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη όπως...

Χανιά: Χτύπησε στρατιωτικούς με το αυτοκίνητό του και τους εγκατέλειψε

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε έξω από το Ναυτικό Νοσοκομείο...

Κρήτη: Με θετικό πρόσημο έκλεισε η σεζόν – Στραμμένα τα βλέμματα στο 2025

Τα 18,8 δισ. ευρώ προσέγγισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη...