Γαύρος
Τον καθαρίζουμε τραβώ απ’ το κεφάλι το κόκκαλο προς τα κάτω. Τον ξεπλένουμε ελαφρώς και στραγγίζουμε. Μετά βάζουμε σ’ ένα πιάτο σκόρδο και ένα ματσάκι μαϊντανό. Αραδιάζουμε γαύρο ανοικτό με κοιλιά προς τα πάνω αλάτι μαϊντανό, σκόρδο σε σειρές και αφού τελειώσουμε σκεπάζουμε μόνο με ξύδι λευκό και στο ψυγείο.
Εναλλακτικά βάζουμε και λίγο καρότο σε φέτες μια καυτερή πιπεριά και λίγο λάδι από πάνω.
Γαύρος με φρέσκο κρεμμυδάκι
Για ενάμιση κιλό γαύρο, δύο ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα ένα κρεμμύδι μεγάλο ξερό, ρίγανη, αλάτι, καυτερή πιπεριά και μαύρο πιπέρι.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και όλα τα υλικά συγχρόνως αραδιάζουμε τον γαύρο από πάνω και μόλις βράσει λίγο ο γαύρος ρίχνουμε δύο λεμόνια και το σκεπάζουμε για να βράσει και να μείνει με το λάδι σε χαμηλή φωτιά.
Τρίγωνα με τόνο
2 κουτιά τόνο 160 γραμμ. λιωμένο 2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα μαϊντανό ψιλοκομμένο, άνηθο, αλάτι , πιπέρι φύλλο κρούστας.
Μαραίνουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι και το λάδι στο τηγάνι. Ρίχνουμε τον τόνο το πιπέρι και τον μαϊντανό και τον άνηθο και ανακατεύομε να πάρουν δύο βράσεις. Μετά κόβομε λωρίδες το φύλλο και το λαδώνομε (πλάτος περίπου 4 δάκτυλα). Ρίχνουμε στην αρχή της λωρίδας λίγο από τη γέμιση και τυλίγομε σε τρίγωνα. Κατόπιν τα τηγανίζομε σε σιγανή φωτιά να ροδοκοκκινίσουν. Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.