Χόρτα τσιγαριαστά
Στα τσιγαριαστά χόρτα είναι: Καυκαλήθρα (μυρώνια), αγριόπρασσα, αγριοσέλινα, τσιχλάντερα, κουτσουνάδες, λειβαδίτες, αγριομάραθα, αγριολάπαθα, αγριομάντανα, χατζίκοι, πετροφυλιές, λαγουδόχορτα, αγριοσπάνακα, στριφτούλια, ακουρνοπόδοι (μπαίνουν οι ακουρνοπόδοι και στα βραστά και στα τσιγαριαστά). Βέβαια δεν μπορείτε να τα βρείτε όλα μαζί. Βγαίνουν σε χωριστές περιοχές. Όσα βρείτε βάλτε και λίγο σπανάκι.
Θα τα πλύνομε χοντροκόψομε θα βάλομε μια φλυτζάνα λάδι με σκόρδο και κρεμμύδι ξερό να μυρίσουν. Μετά θα ρίξομε τα χόρτα να τσιγαριστούν. Θα καθαρίσομε πατάτες κομμένες στα τέσσερα θα τις ρίξομε μέσα. Αλάτι, πιπέρι, νερό από μία φλυτζάνα. Ψήνομε και βάζομε και άλλο νερό αν χρειαστεί για να ψηθούν τα χόρτα (τα τσιγαριαστά θέλουν περισσότερο ψήσιμο απ’ τα βραστά). Αν έχομε χοχλιούς βράζομε δύο χούφτες και τους ρίχνομε μέσα μαζί με τις πατάτες. Επίσης μπορούμε να βάλομε και μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο. Τότε δεν βάζομε πατάτες και χοχλιούς.
Καλτσούνια με αγριόχορτα
Τα παραπάνω χόρτα θα τα κόψομε όπως το σπανάκι. Θα βράσομε δύο δάχτυλα νερό και θα τα ρίξομε να τα ξεβράσομε λίγο. Έχομε τρίψει με αλάτι σπανάκι και το ανακατεύομε με τα χόρτα. Κόβομε δυόσμο και ξύνομε ξερά και φρέσκα κρεμμύδια βάζομε λάδι, αλάτι, πιπέρι μαύρο και κόκκινο. Φύλλο ως συνήθως (αλεύρι, λίγο λάδι, αλάτι, νερό χλιαρό) ζυμώνομε αφήνομε μισή ώρα. Το ανοίγομε λεπτό βάζομε γέμιση κλείνομε και τηγανίζομε σε μπόλικο λάδι καυτό. Αν θέλουμε βάζομε και μυζήθρα στη γέμιση, αν θέλομε σκέτα. Γυρνάμε το καλτσούνι συνέχεια μ’ ένα πηρούνι για να μην αρπάξει το καλτσούνι και να ψηθεί και από μέσα.