Τέσσερα κιλά αλεύρι, δέκα αβγά (τα δύο απ’ αυτά για άλειμμα), ένα κιλό γάλα αγνό, ένα κιλό και ένα τέταρτο ζάχαρη, επτακόσια γρ. φυτίνη, δύο φακελάκια μαχλέπι, λίγο κόλιανδρο σκόνη, μαστίχα Χίου και κακουλέ δύο φακελάκια. Διακόσια πενήντα γρ. μαγιά μπύρας, σησάμι.
Ετοιμάζω πρώτα τη μαγιά μπύρας. Σ’ ένα ποτήρι χλιαρό νερό βάζω μια πρέζα ζάχαρη, την μαγιά και όσο αλεύρι σηκώσει για να γίνει πηκτός χυλός.
Σε μια λεκάνη βάζω τρία κιλά αλεύρι συν δύο χούφτες και τα μυρωδικά. Ζεσταίνω το γάλα με τη ζάχαρη να λιώσει η ζάχαρη αλλά το γάλα να μην καίει. Να είναι μόνο ζεστό ελαφρά. Το ρίχνω στο αλεύρι, ρίχνω τα αβγά και μετά τη μαγιά. Ζεσταίνω το βούτυρο και ρίχνω λίγο – λίγο πλάθοντας τη ζύμη να είναι μαλακή. Δεν θέλει δυνατό ζύμωμα. Τα χέρια μας από κάτω θα τραβούν τη ζύμη πάνω.
Αφήνομε κατά μέρος λίγο βούτυρο και όταν φουσκώσει ξαναζυμώνομε βουτώντας τα χέρια στο βούτυρο μέχρι να το πάρει όλο. Τα χέρια μας από κάτω προς τα πάνω πάντα. Τα πλάθομε, αφήνομε να φουσκώσουν ξανά, αβγώνομε, σησαμώνομε, φουρνίζομε. Το κόκκινο αβγό το βάζομε μόλις βγουν από τον φούρνο. Ψήνομε στους 180 βαθμούς περίπου μισή ώρα, το κάθε τσουρέκι να έχει βάρος άψητο 800 γρ. Πρέπει να είναι ψημένα αλλά όχι στεγνά μέσα. Θέλουν μια ελαφρά υγρασία και η ζύμη μέσα να έχει κόρδες. Θέλει προσοχή στο ψήσιμο για να μη μείνει ‘’λάσπη’’ ή πολύ στεγνό.