21.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Σπιτικές προτάσεις: Χταποδάκια συνέχεια και όπως μας αρέσει

Ημερομηνία:

Χταπόδι στιφάδο
Δύο κιλά χταπόδι, ένα κιλό κρεμμύδια ξερά μικρά απ’ τ’ άσπρα (αν δεν βρείτε κάνουν και τ’ άλλα), ένα ποτήρι του κρασιού κρασί κόκκινο, 8-10 σκελίδες σκόρδο, τέσσερα φύλλα δάφνης, 15 κόκκοι μπαχάρι, πιπέρι μαύρο τριμμένο, λάδι.
Βράζομε το χταπόδι σκέτο ως συνήθως. Σε αρκετό λάδι τηγανίζομε τα κρεμμύδια έως να ροδίσουν. Πετάμε το λάδι. Ρίχνομε στο τσικάλι τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και όλα τα υπόλοιπα καθώς και καινούργιο λάδι. Κόβομε το χταπόδι σε μεγάλα κομμάτια και το τοποθετούμε πάνω στα κρεμμύδια, ρίχνομε και το ζωμό και βράζομε σε χαμηλή φωτιά. Αν ο ζωμός είναι πολύς (αρκετά χταπόδια βγάζουν πολλά υγρά) κρατάμε αρκετό και τον έχομε δίπλα. Μπορεί να χρειαστεί. Όταν ‘’μελώσει’’ το φαγητό ρίχνομε το κρασί, προς το τέλος για να μη σφίξει το χταπόδι. Σερβίρομε με τηγανητές πατάτες.

Χταπόδι με άγρια χόρτα
2-3 κιλά χταπόδι χοντρό, 2-3 κιλά χόρτα άγρια (λάπαθα, καυκαλήθρες, σέσκουλα, μαϊντανά κ.τ.λ.), 4 λεμόνια, λάδι, πιπέρι τριμμένο, 4 κρεμμύδια.
Βράζομε το χταπόδι ολόκληρο σε σιγανή φωτιά σκέτο. Όταν μαλακώσει το κατεβάζομε. Έχομε βράσει ελαφρά και σουρώσει τα άγρια χόρτα. Τρίβομε και σοτάρομε τα κρεμμύδια στο λάδι. Ρίχνομε το ζωμό του χταποδιού και το χταπόδι κομμένο σε μικρά κομμάτια. Αφού βράσουν λίγο με το κρεμμύδι ρίχνομε τα χόρτα, τον χυμό λεμονιού και το πιπέρι. Μόλις πιούν τα υγρά κατεβάζομε απ’ την φωτιά. Μπορούμε να βάλομε και ντομάτα με λίγο πελτέ να γίνουν κόκκινα.

Χταπόδι με πατάτες
Ένα κιλό χταπόδι, ένα κιλό πατάτες, 4 ντομάτες ώριμες, δύο μεγάλα κρεμμύδια, 4-5 σκελίδες σκόρδο, λάδι, πιπέρι, μπαχάρι ολόκληρη, 2 φύλλα δάφνης.
Βράζομε το χταπόδι ως συνήθως. Κατόπιν το κόβομε σε μέτρια τεμάχια. Σοτάρομε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο λάδι. Ρίχνομε την ντομάτα, πιπέρι, δάφνη, μπαχάρι και το χταπόδι με το ζωμό του σε φαρδύ τσικάλι. Ρίχνομε και λίγο νερό για τις πατάτες. Κόβομε τις πατάτες στη μέση και ξανά στη μέση, αλατίζομε και τις ρίχνομε μέσα. Όταν μαλακώσουν οι πατάτες και η σάλτσα δεν έχει νερό, κατεβάζομε.

Χταπόδι φούρνου
Ένα μεγάλο χταπόδι, τρία τέταρτα φλυτζανιού ξύδι, λίγο λάδι, λίγο σκόρδο, ρίγανη, πιπέρι.
Καθαρίζομε το χταπόδι και το βάζομε σε βαθιά λεκάνη. Το περιχύνομε με το ξύδι και το αφήνομε για μια ώρα προτού το μαγειρέψουμε. Παίρνομε μια λαδόκολλα και βάζομε στο κέντρο το χταπόδι. Προσθέτομε το σκόρδο, πιπέρι, ρίγανη και περιχύνομε με το λάδι. Κλείνομε το χαρτί και βάζομε στο φούρνο. Το ψήνομε σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα περίπου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον...