Σειρά Ερωτήσεων με τις οποίες αποδεικνύεται η ελάχιστη απορροφητικότητα σε προγράμματα του ΕΣΠΑ που αφορούν την υγεία, τις υποδομές, τις μεταφορές, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την ενέργεια, τη ψηφιακή διακυβέρνηση και τον τουρισμό, περιλαμβάνονται στις Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Τομεάρχη Οικονομικών & Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, με τη συνυπογραφή και άλλων Βουλευτών, στους αντίστοιχα αρμόδιους Υπουργούς.
Όπως προκύπτει από την επίσημη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
- Από τα 225 εκατ. ευρώ από 40 δράσεις του ΕΣΠΑ για την Υγεία, μόλις 18,6 εκατ. ευρώ ήταν η δαπάνη, με 2,8% απορροφητικότητα για τις υποδομές, 14% για εξοπλισμό του ΕΣΥ και 14% για τα ασθενοφόρα.
- Από τα 2,2 δισ. ευρώ από 124 δράσεις του ΕΣΠΑ για υποδομές και μεταφορές, μόλις 209 εκατ. ευρώ ήταν η δαπάνη, με απορροφητικότητα 9,6%.
- Από τα 496 εκατ. ευρώ από 51 δράσεις του ΕΣΠΑ για εκπαιδευτικές υποδομές, μόλις 89 εκατ. ευρώ ήταν η δαπάνη, με απορροφητικότητα 11%.
- Από τα 305 εκατ. ευρώ από 35 δράσεις του ΕΣΠΑ για τον πολιτισμό, μόλις 48 εκατ. ευρώ ήταν η δαπάνη, με απορροφητικότητα 16%.
- Από τα 2,8 δισ. ευρώ από 166 δράσεις του ΕΣΠΑ για το περιβάλλον και την ενέργεια, μόλις 21 εκατ. ευρώ ήταν η δαπάνη, με απορροφητικότητα 0,74%.
- Από τα 700 εκατ. ευρώ από 60 δράσεις ΕΣΠΑ για ψηφιακά, μόλις 8 εκατ. ευρώ ήταν η δαπάνη, με απορροφητικότητα 1,1%.
- Από τα 206 εκατ. ευρώ από 44 δράσεις του ΕΣΠΑ για τον τουρισμό, μόλις 14 εκατ. ευρώ ήταν η δαπάνη, με απορροφητικότητα 6,9%.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, από ένα συνολικό ποσό 6.932.000.000 ευρώ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει «καταφέρει» να απορροφήσει μόλις 407.600.000 ευρώ. Γι’ αυτό και ο Χάρης Μαμουλάκης ζητάει απαντήσεις από τους συναρμόδιους Υπουργούς, μεταξύ άλλων, σχετικά με τους λόγους της πολύ χαμηλής δαπάνης πόρων, σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται τα έργα, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους, ποιος στόχος τελικής δαπάνης έχει τεθεί, αν θα προτεραιοποιηθούν συγκεκριμένες δράσεις και αν ναι, ποιες είναι αυτές.



