Συμπαιγνία των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών παγκοσμίως στην αγορά ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (CDS) διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Με ανακοίνωση της, η Κομισιόν αναφέρει ότι δεκατρείς ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες (οι Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Bear Stearns, ΒΝΡ Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, J.Ρ. Morgan, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland και UBS), ο Διεθνής Σύνδεσμος Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) και η αγγλική εταιρεία παροχής διεθνών οικονομικών δεικτών, Markit, ελέγχονται για παραβίαση των κοινοτικών κανόνων ανταγωνισμού μεταξύ 2006 και 2009.
Κατά το διάστημα αυτό, το Deutsche Borse, που διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, και το Chicago Mercantile Exchange, που είναι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο παραγώγων του κόσμου, προσπάθησαν να εισέλθουν στην αγορά CDS και απευθύνθηκαν στον ISDA και τη Markit για τις απαραίτητες άδειες στοιχείων.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση της Επιτροπής, οι τράπεζες που ελέγχουν τις ISDA και Markit τις καθοδήγησαν να δώσουν άδειες μόνο για over-the-counter (OTC) συναλλαγές.
Οι OTC είναι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, όπου χρεόγραφα και παράγωγα διαπραγματεύονται εξωχρηματιστηριακά και ακριβότερα με τη μεσολάβηση ιδιωτών, όπως είναι οι επενδυτικές τράπεζες. Τα CDS είναι τεκμηριωμένα με τυποποιημένα έντυπα που εκδίδονται από ISDA. Η τελευταία αποφασίζει ποια συμβόλαια διακανονίζονται στην περίπτωση πιστωτικού γεγονότος και για ποια τιμή.
Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή συμπεραίνει ότι οι μεγάλες τράπεζες συνεννοήθηκαν για να αποκλείσουν τα δύο χρηματιστήρια, καθώς φοβούνταν ότι αν οι συναλλαγές γίνονταν σε επίσημες κεντρικές πλατφόρμες, θα μειώνονταν τα έσοδά τους από τη μεσολάβηση.
πηγή: enet.gr