13.8 C
Chania
Tuesday, December 23, 2025

Στο ΜΑΙΧ η Διευθύντρια Προγραμματισμού στο Ταμείο για τη Διατήρηση Ειδών Mohamed bin Zayed (MbZ) στο Abu Dhabi

Ημερομηνία:

Το ΜΑΙΧ καλωσορίσει την κ. Maya Bankova, απόφοιτο του ΜΑΙΧ και Διευθύντρια Προγραμματισμού στο Ταμείο για τη Διατήρηση Ειδών Mohamed bin Zayed (MbZ)στο Abu Dhabi, το οποίο χρηματοδοτείται από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan και παρέχει επιχορηγήσεις σε έργα για την προστασία των πιο απειλούμενων ειδών στον κόσμο (https://www.speciesconservation.org/).

Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) μέσω της Μονάδας Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών (ΜΔΜΦ) έχει συνεργαστεί με το Ταμείο για τη Διατήρηση Ειδών Mohamed bin Zayed μαζί με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης-Δ/νση Δασών Ρεθύμνου, το Δήμο Ανωγείων και το Πολυτεχνείο Κρήτης για τη δημιουργία του 8ου Μικρο-Αποθέματος του ΔίκτυουΜικρο-Αποθεμάτων σπάνιων και απειλούμενων φυτών της Κρήτης με σκοπό την προστασία του φυτού Horstrisseadolinicola στην περιοχή ‘Πετραδολάκια’ του Δήμου Ανωγείων.

Το φυτό Horstrisseadolinicola είναι ενδημικό της Κρήτης και βρίσκεται μόνο σε μια περιορισμένη περιοχή στην τοποθεσία «Πετραδολάκια» του Δήμου Ανωγείων στον Ψηλορείτη (Ίδη), σε υψόμετρο 1500 μέτρων. Σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της φύσης (IUCN) έχει χαρακτηριστεί ως «Κρισίμως Κινδυνεύον» ενώ αποτελεί ένα από τα 50 πιο απειλούμενα φυτά στα νησιά της Μεσογείου. Το φυτόθεωρείται σημαντικό και μοναδικό καθώς είναι ένα από τα λίγα ενδημικά γένη της χλωρίδας της Ελλάδας.

Η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών (ΜΔΜΦ) του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ) συμβάλει στη μελέτη και διατήρηση του φυτού από το 2000.  Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου με το Ταμείο για τη Διατήρηση Ειδών MohamedbinZayed, υπήρξε στενή συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης – Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου, και επιτεύχθηκε η νομική προστασία των κύριων τοποθεσιών στις οποίες φύεται το είδος Horstrisseadolinicolaκαι ο χαρακτηρισμόςτους ως «Προστατευόμενοι Φυσικοί Σχηματισμοί».

Μετά την ολοκλήρωση του προαναφερθέντος έργου το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, συνεργάζεται με το  Ταμείο για τη Διατήρηση Ειδών MohamedbinZayed για την πραγματοποίηση και άλλων δράσεων στην Κρήτη.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τριμερής: «Η συμμαχία μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί πυλώνα σταθερότητας»

Ολοκληρώθηκε τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με τη συμμετοχή του Κυριάκου...