25.5 C
Chania
Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, 2026

Συλλήψεις ανηλίκων 13 και 17 ετών ως φερόμενων διακινητών μεταναστών σε Γαύδο και Ιεράπετρα

Ημερομηνία:

Μία ανησυχητική παράμετρο στις τακτικές που ακολουθούν τα δίκτυα παράνομης μεταφοράς μεταναστών αναδεικνύουν δύο διαδοχικά περιστατικά στη νότια Κρήτη, όπου ανήλικοι βρέθηκαν στο τιμόνι πλωτών μέσων που διέσχισαν τη Μεσόγειο.

Μέσα σε λίγες ώρες, οι λιμενικές αρχές σε Χανιά και Ιεράπετρα προχώρησαν στη σύλληψη ενός 13χρονου και ενός 17χρονου, αμφοτέρων υπηκόων Νοτίου Σουδάν, οι οποίοι υποδείχθηκαν από τους διασωθέντες ως οι υπεύθυνοι για την πλοήγηση των σκαφών.

Οι δύο υποθέσεις, που αφορούν τη μεταφορά συνολικά 84 ατόμων από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, επιβεβαιώνουν την εντατικοποίηση των ελέγχων των διωκτικών αρχών στις θαλάσσιες διαδρομές προς τη Γαύδο και το Λιβυκό Πέλαγος, φέρνοντας παράλληλα στο φως τη μέθοδο ανάθεσης του ρόλου του κυβερνήτη σε ανήλικα πρόσωπα.

Η υπόθεση της Γαύδου και η σύλληψη του 13χρονου στα Χανιά

Το πρώτο περιστατικό εκτυλίχθηκε το απόγευμα της Κυριακής, όταν εντοπίστηκε λέμβος στην οποία επέβαιναν 34 αλλοδαποί, σε θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου. Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης περισυλλογής και τη μεταφορά των επιβαινόντων στην ξηρά, την προανάκριση ανέλαβαν τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων.

Κατά τη διαδικασία των καταθέσεων, οι διασωθέντες υπέδειξαν έναν 13χρονο συμπατριώτη τους από το Νότιο Σουδάν ως το πρόσωπο που εκτελούσε χρέη χειριστή του σκάφους και διακινητή κατά τη διάρκεια του επικίνδυνου θαλάσσιου ταξιδιού.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος:

«Αναφορικά με τον εντοπισμό 34 αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή 32 ν.μ. νότια της Γαύδου, τις απογευματινές ώρες χθες, συνελήφθη ένας 13χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Νότιου Σουδάν) για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 “Παράνομη είσοδος στη χώρα”, του Ν. 5275/26 “Προώθηση πολιτικών νόμιμης μετανάστευσης”, του άρθρου 25 του Ν. 5038/23 “Διευκόλυνση” και του άρθρου 306 του Π.Κ. “Έκθεση” καθώς αναγνωρίστηκε από τους υπόλοιπους αλλοδαπούς ως ο διακινητής τους».

Στο πλαίσιο των ερευνών των λιμενικών αρχών κατασχέθηκε μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας που βρέθηκε στην κατοχή του 13χρονου, η οποία εξετάζεται για τυχόν στοιχεία επικοινωνίας με τα ηγετικά κλιμάκια του κυκλώματος.

Δεύτερη σύλληψη 17χρονου στην Ιεράπετρα και το δρομολόγιο από το Τομπρούκ

Λίγες ώρες αργότερα, ανάλογη εικόνα διαμορφώθηκε στην ανατολική πλευρά της Κρήτης. Το πρωί της Δευτέρας εντοπίστηκε ομάδα 50 αλλοδαπών σε παραλία στην περιοχή Στόμιο της Ιεράπετρας, έχοντας αποβιβαστεί επιτυχώς στην ακτή.

Κατά τον έλεγχο και τη λήψη καταθέσεων από τις τοπικές λιμενικές αρχές, οι μετανάστες υπέδειξαν ως τον άνθρωπο που τους μετέφερε στην Ελλάδα έναν 17χρονο, επίσης υπήκοο Νοτίου Σουδάν. Ο ανήλικος συνελήφθη άμεσα και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα, διευκόλυνση μεταφοράς και έκθεση ανθρώπων σε κίνδυνο.

Παράλληλα, οι μαρτυρίες των διασωθέντων προσδιόρισαν με ακρίβεια την αφετηρία του ταξιδιού τους, αναφέροντας ότι η λέμβος είχε αποπλεύσει από τις ακτές του Τομπρούκ της Λιβύης, διασχίζοντας τη διεθνή θαλάσσια ζώνη με τελικό προορισμό τις ελληνικές ακτές.

Στο επίκεντρο των ερευνών οι μέθοδοι των κυκλωμάτων της Βόρειας Αφρικής

Οι συλλήψεις του 13χρονου και του 17χρονου προσθέτουν νέα κρίσιμα δεδομένα στις έρευνες που διεξάγουν οι λιμενικές αρχές γύρω από τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των δικτύων διακίνησης από τη Βόρεια Αφρική προς τη νότια Κρήτη και τη Γαύδο.

Η τοποθέτηση ανηλίκων στο πηδάλιο των πλωτών μέσων αποτελεί γνωστή πρακτική των διεθνών δικτύων, αποσκοπώντας τόσο στην αποφυγή της άμεσης έκθεσης των ενηλίκων οργανωτών όσο και στην αξιοποίηση του ευνοϊκότερου ποινικού πλαισίου που διέπει την ανηλικότητα.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο πρώην δήμαρχος Θερίσου Ευάγγελος Χναράς

Την απώλεια ενός έμπειρου στελέχους της τοπικής αυτοδιοίκησης θρηνεί...

ΚΚΕ: Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να αναποδογυρίζει την πραγματικότητα

«Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να αναποδογυρίζει την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας...