17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup – Στις 22:00 η συνέντευξη Τύπου: Τετράμηνη παράταση χωρίς μέτρα λιτότητας – Τα 16 σημεία της παλιάς αξιολόγησης δεν υπάρχουν πια

Ημερομηνία:

Συμφωνία επί ενός κειμένου, φαίνεται πως επετεύχθη στο Eurogroup που ξεκίνησε λίγο μετά τις 19.00.

Προηγήθηκαν εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμικών παραγόντων της ευρωζώνης και του ΔNΤ με την ελληνική και τη γερμανική πλευρά.

Τετράμηνη επέκταση του προγράμματος με όρο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης συζητείται αυτή την ώρα στο Eurogroup. Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, για να υπάρχει ελαστικότητα στα μέτρα τα οποία θα λάβει η Ελλάδα, η κυβέρνηση δεν πρέπει να ανατρέψει μεταρρυθμίσεις και να εισάγει νέα μέτρα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικας και χωρίς αυτά να αντικατασταθούν με ισοδύναμα.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία επί γραπτού κειμένου σύμφωνα με πηγές της ελληνικής αντιπροσωπείας. Ο πρόεδρος του Eurogroup έθεσε στο τραπέζι ένα σύντομο κείμενο στο οποίο έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά. Πρόκειται για ένα κείμενο συμπληρωματικό στο έγγραφο που είχε στείλει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες ενώ τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω ανταλλαγή πληροφοριών πάνω σε τεχνικά θέματα.

Πριν από την έναρξη του Eurogroup, το οποίο πήγαινε από αναβολή σε αναβολή και άρχισε με περίπου τρεις ώρες καθυστέρηση είχαν πραγματοποιηθεί εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμικών παραγόντων της ευρωζώνης και του ΔNΤ με την ελληνική και τη γερμανική πλευρά.

Σύμφωνα με το Reuters οι διαβουλεύσεις κατέληξαν σε δισέλιδο κείμενο που αυτή την ώρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παρουσιάζει στους 19 υπουργούς.

Το Mega κάνει λόγο για 4μηνη παράταση χωρίς μέτρα λιτότητας αλλά και χωρίς μονομερείς ενέργειες από την Αθήνα. Πάντως, δεν είναι ξεκάθαρο αν η αναφορά γίνεται για παράταση χωρίς μέτρα λιτότητας ή χωρίς νέα μέτρα λιτότητας.

Ωστόσο το Μαξίμου δεν επιβεβαιώνει και τονίζει ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία ακόμη» και κρατά χαμηλούς τόνους σημειώνοντας ότι το Eurogroup «μόλις ξεκίνησε».

Σύμφωνα με το left.gr, και όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, φαίνεται ότι το πλαίσιο της διαφαινόμενης συμφωνίας στο Eurogroup είναι η επιστολή Βαρουφάκη, που δεν περιλαμβάνει νέα υφεσιακά μέτρα (όπως αυτά του περίφημου mail Χαρδούβελη) και προβλέπει χαλάρωση της λιτότητας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τρόικα αποτελεί πλέον παρελθόν. Επίσης, δεν πέρασε η γερμανική γραμμή μνημονιακών μεταρρυθμίσεων αλλά θα προταθούν μεταρρυθμίσεις για περιστολή της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την ανασυκρότηση της δημόσιας διοίκησης και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Φαίνεται ότι η Ευρωζώνη συνθηκολόγησε με την Ελλάδα για τα μέτρα λιτότητας. Αν είναι έτσι, βγάζουμε το καπέλο στον Τρίπρα», αναφέρει ο απεσταλμένος της Telegraph.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχου της Ε.Ε., που επικαλείται το οικονομικό πρακτορείο MNI, στόχος είναι να εκδοθεί ένα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο θα αναφέρεται ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά η τελική συμφωνία δεν επιτευχθεί λόγω «τεχνικών εκκρεμοτήτων».

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές και πληροφορίες, από Βρυξέλλες  και Αθήνα, η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup προβλέπει:

  • Η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup προβλέπει:
    • Τετράμηνη και όχι εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης μέχρι τέλος Ιουνίου του 2015)
    • Οχι παράταση του τρέχοντος προγράμματος αλλά συμφωνία στη βάση του υπάρχοντος προγράμματος
    • Εκταμίευση της υπολειπόμενης οικονομικής βοήθειας με δόσεις
    • Οχι νέα μέτρα λιτότητας
    • Οχι μονομερείς ενέργειες από την Αθήνα
    • Τα 16 σημεία της παλιάς αξιολόγησης δεν υπάρχουν πια
    • Θα υπάρξει νέα αξιολόγηση στις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει μέχρι τη Δευτέρα η κυβέρνηση από τους θεσμούς, αλλά και το Eurogroup
    • Ανοιχτό το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός
    • Θα υπάρξει περιορισμένη εφαρμογή των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης

Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν σημεία που αφορούν την απόφαση του Eurogroup

Σημειώνουν τα εξής:

  • Η αναφορά στις μονομερείς ενέργειες δεν σχετίζεται με το σύνολο της πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά μόνο με δράσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος.
  • Η αναφορά σε κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, ανάλογα με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σημαίνει τέλος στο στόχο του 3,0% του ΑΕΠ ή 5,5 δισ. ευρώ για το 2015.

Επόμενο βήμα θα είναι μία τηλεδιάσκεψη εντός του Σαββατοκύριακου, κατά την οποία θα ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Σύμφωνα πάντα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι εντονότερες αντιρρήσεις για το ελληνικό αίτημα περί παράτασης της δανειακής σύμβασης χωρίς τις δεσμεύσεις του προγράμματος διάσωσης, εκφράστηκαν από τη Γερμανία την Ολλανδία και τη Φινλανδία, οι οποίες όμως «κατευνάστηκαν» μετά από διευκρινίσεις της ελληνικής πλευράς.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ότι αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στο σημερινό Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Κυριακή

Κύριο άρθρο Die Zeit

«Υποχωρήστε, κύριε Σόιμπλε» είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit» και στο οποίο επισημαίνεται ότι το γερμανικό σκεπτικό για την κρίση χρέους δεν λειτουργεί.
«Αυτό θα έπρεπε ο κ. Σόιμπλε επιτέλους να το παραδεχθεί και να αποδεχθεί λιγότερα μέτρα λιτότητας. Κανένας δεν λέει ότι οι χώρες του ευρώ θα έπρεπε να δώσουν στην Ελλάδα έτσι απλώς ακόμη περισσότερα λεφτά, ότι η Ελλάδα επιτρέπεται να συνεχίσει χωρίς κάθε έλεγχο, χωρίς κανέναν όρο. Και στο τέλος να χρηματοδοτήσει προεκλογικά δώρα με χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων. Το αντίθετο: Η Ελλάδα έκανε παραχωρήσεις σε πολλά αποφασιστικά σημεία έναντι του Eurogroup. Ήρθε η ώρα να γίνουν παραχωρήσεις και απέναντι στους Έλληνες, κύριε Σόιμπλε» γράφει η Zeit.

Τι έγραφε η επιστολή Βαρουφάκη

«Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συμφωνηθείσες διαδικασίες διακόπηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές και εθνικές εκλογές και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές διευθετήσεις έχουν ακυρωθεί» αναφέρεται στο προοίμιο της επιστολής του κ. Βαρουφάκη και προστίθεται: «Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές, και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχόμενο».

«Σ  ́αυτό το πλαίσιο» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης «οι ελληνικές Αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) για μια περίοδο έξι μηνών από την λήξη της, κατά την οποία περίοδο θα προχωρήσουμε από κοινού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση, προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στην βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών».

Στο κείμενο της επιστολής του κ. Βαρουφάκη υπάρχει αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί από την εφαρμογή του Μνημονίου («ο λαός της Ελλάδας έχει καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή»), συμπεριλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης Τσίπρα για υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων, αποχή από μονομερείς ενέργειες, δέσμευση για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2015 (όπως δηλαδή είχαν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά και την Τρόικα), επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το ύψος του οποίου δεν προσδιορίζεται, εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup από Νοέμβριο του 2012 για το χρέος και συνέχιση της συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Διαβάστε την επιστολή και στα ελληνικά 

Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο λαός της Ελλάδας έχει καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες  για την οικονομική προσαρμογή. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται σε μια ευρύτερη και  βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των αναπτυξιακών και εργασιακών προοπτικών στην επίτευξη της βιωσιμότητα του χρέους και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και μετριάζοντας το σημαντικό κοινωνικό κόστος της διαρκούσης κρίσης.

Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις  συμφωνηθείσες διαδικασίες διακόπηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές και εθνικές εκλογές και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές διευθετήσεις έχουν ακυρωθεί.

Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους  πιστωτές, και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας  προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης  Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το  χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχομένου.

Σ  ́αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της Κύριας Σύμβασης  Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) για μια περίοδο έξι μηνών από την λήξη της, κατά την οποία περίοδο θα προχωρήσουμε από κοινού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση, προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στην βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών.

Ο στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της διάρκειας της Σύμβασης είναι :

α) Να συμφωνήσει στους αμοιβαία αποδεκτούς χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς  όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει την  δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί την βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη  των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα  οικονομική κατάσταση.

β) να βεβαιώσει, συνεργαζόμενοι στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς μας εταίρους,  ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς  ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

γ) Να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver)  σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς. 

δ) Να επεκταθεί η διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που διατηρεί το ΤΧΣ (HFSF) για τη  διάρκεια της Συμφωνίας. 

στ) Να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάμεσα στις τεχνικές ομάδες, για τη δυνατότητα ενός νέου  Συμβολαίου για την Aνάκαμψη και την Aνάπτυξη στο οποίο προσβλέπουν οι ελληνικές  Αρχές, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΔΝΤ, και το οποίο θα μπορούσε να  ακολουθήσει την τρέχουσα Συμφωνία. 

η) Να συμφωνηθεί η εποπτεία υπό το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής  Κεντρικής Τράπεζας και, στο ίδιο πνεύμα, υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τη διάρκεια της επεκταθείσας Συμφωνίας. 

θ) Να συζητηθούν οι τρόποι της ενεργοποίησης της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με τα δυνατά περαιτέρω μέτρα για το χρέος και τη βοήθεια τα οποία θα εφαρμοστούν , μετά την ολοκλήρωση της επεκταθείσας συμφωνίας, ως μέρος του Συμβολαίου που θα ακολουθήσει. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητα της να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε: α) να επιτύχει δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, β) να διευκολύνει την Ελληνική Κυβέρνηση να εισάγει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής που απαιτούνται για την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών μέσα από τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την επωφελή απασχόληση και κοινωνική συνοχή

topontiki.gr, left.gr, protothema.gr, iefimerida.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ