14.8 C
Chania
Wednesday, January 22, 2025

«Συνεργασία για μεταρρυθμίσεις με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο»: Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία

Ημερομηνία:

Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στενή συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για εφαρμογή σαρωτικών μεταρρυθμίσεων «με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, «είμαστε στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης», το μήνυμα Γκουρία, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ολοκληρώθηκε περί τις 12.30 το μεσημέρι.

Στενή συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για εφαρμογή σαρωτικών μεταρρυθμίσεων «με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία.

«Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που πραγματικά έχει ανάγκη η Ελλάδα, που δεν τόλμησαν να πραγματοποιήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τους προκατόχους του ότι είχαν εξαρτήσεις με το παρεθλον και δεσμεύσεις έναντι της οικονομικής ολιγαρχίας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μέχρι τώρα δεν υπήρξαν μεταρρυθμίσεις, επειδή υπήρξαν απορρυθμίσεις και «προστασία των συμφερόντων μιας διαπλεκόμενης ολιγαρχίας στην Ελλάδα».

O κ. Τσίπρας θέλησε να διευκρινίσει ότι η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ θα γίνει «όχι με βάση το προηγούμενο της λεγομενης “εργαλειοθήκης”», αλλά με βάση την εντολή που έδωσε στην κυβέρνηση ο λαός και το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε κατά την τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.

Επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγής, κάτι που -όπως είπε- εκτός από πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης είναι και πράξη αλληλεγγύης προς τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι η σημερινή συνάντηση με τον κ. Γκουρία μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας νέας σχέσης ανάμεσα στον ΟΟΣΑ και την Ελλάδα και ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί μία μόνιμη κοινή επιτροπή συνεργασίας που θα προετοιμάσει ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη, την αποασχόληση και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η σχετική τοποθέτηση του Ευκλ. Τσακαλώτου χθες

Χθες, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Ευκλείδης Τσακαλώτος, (δείτε το σχετικό βίντεο) γνωστοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης να μην συζητήσει με τον ΟΟΣΑ τη λεγόμενη «εργαλειοθήκη».

Ο κ. Τσακαλώτος υπερασπίστηκε τη συνεργασία της κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ για τη διενέργεια μεταρρυθμίσεων, λέγοντας πως «είναι ο ΟΟΣΑ εδώ και θα συζητήσουμε, αλλά δεν θα συζητήσουμε την “εργαλειοθήκη”»

Τι προβλέπουν οι «συστάσεις ΟΟΣΑ για την Ελλάδα»

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτεραιότητες που καταγράφει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα είναι οι ακόλουθες:

– «Αυξήστε την αποτελεσματικότητα των ενεργών πολιτικών στην αγορά εργασίας και του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας». Καλά σχεδιασμένες πολιτικές για την αγορά εργασίας και η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων όσον αφορά την κοινωνική πρόνοια είναι αναγκαίες για τη μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η ενίσχυση των ενεργητικών προγραμμάτων και η αξιολόγησή τους, η ταχεία αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, η έγκαιρη εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για το κατώτατο εισόδημα και, αντλώντας τα αναγκαία διδάγματα, η καθιέρωση ενός πλήρους κλίμακας προγράμματος εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος.

– «Μειώστε τα θεσμοθετημένα εμπόδια στον ανταγωνισμό». Τα γραφειοκρατικά βάρη που παραμένουν στη λειτουργία των επιχειρήσεων και ο ασθενής ανταγωνισμός εμποδίζουν την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Συνιστά συγκεκριμένα την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και τη μείωση των διοικητικών βαρών στις εξαγωγές, τον συντονισμό και την υλοποίηση του νόμου που ανοίγει τα κλειστά επαγγέλματα και την ταχεία υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

– «Βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος». Η αναποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συνεπώς τη συσσώρευση ανθρώπινου κεφαλαίου και την παραγωγικότητα, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Και προτείνει την ταχεία πρόοδο όσον αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των καθηγητών, να γίνουν πιο αυτόνομα και υπεύθυνα τα σχολεία, την εφαρμογή των νόμων του 2012 και την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης εξωτερικής αξιολόγησης των ανώτατων ιδρυμάτων.

– «Αυξήστε την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης». Συνιστάται ιδιαίτερα να υπάρξει ταχεία κίνηση προς ένα σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων του προσωπικού που θα βασίζεται σε σαφείς ατομικούς στόχους και η περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

– «Αυξήστε την αποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος». Συνιστάται ειδικότερα η αύξηση της αποδοτικότητας του φοροεισπρακτικού συστήματος και η βελτίωση της αποδοτικότητας των ελέγχων.

left.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ