13.8 C
Chania
Sunday, January 19, 2025

Τ. Κορωνάκης: Δεν έχει συνηθίσει ο κ. Σόιμπλε να του λένε όχι, η συμφωνία είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης | Βίντεο

Ημερομηνία:

Διευκρίνισε ότι έχουμε μια συμφωνία διαφορετική από ότι γινόταν μέχρι σήμερα και εξ’ αιτίας αυτού, οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε που απειλούν την χώρα με χρεωκοπία απευθύνονται στο εσωτερικό της Γερμανίας και όχι σε εμάς. Χαρακτηριστικό δε παράδειγμα η ισχυρή αντιπολίτευση που είχε στην γερμανική βουλή για τη συγκεκριμένη συμφωνία καθώς θεωρήθηκε ότι είχαν γίνει μεγάλες παραχωρήσεις στην Ελλάδα.

Το ζήτημα είναι ότι η πολιτική της Γερμανίας οδηγεί την Ευρώπη σε αδιέξοδο. Η Γαλλία για παράδειγμα ζητάει την εξαίρεσή της από τα πλεονάσματα του 3%. Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι προσανατολισμένη στην δημιουργία ενός μετώπου του Νότου θα φτιάξει μια στρατηγική στην Ευρώπη που θα αναιρέσει τη λιτότητα. Η Γαλλία και η Ιταλία παρόλο που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ βοήθησαν στη διαπραγμάτευση.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega προσδιόρισε πως τα θετικά σημεία της διαπραγμάτευσης είναι α) ο χρόνος που κερδήθηκε (4 μήνες), β) η αμφισβήτηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, γ) η αναγνώριση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η συμφωνία θα κριθεί από τις μάχες που θα δοθούν μέρα με την ημέρα. Η μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να καθορίζεται από την αλλαγή στρατηγικής που θα στηρίζεται στην απομείωση του χρέους.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=s464EBfmH-g”]

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=CjFZ54CRnnk”]

Την αμηχανία της πρώτης συνάντησης δείχνει η συμφωνία

Οι μνημονιακοί νόμοι θα καταργηθούν στην  πορεία του χρόνου καθώς πρέπει να αντικαθίστανται από άλλους νόμους. «Την αμηχανία της πρώτης συνάντησης» δύο εντελώς διαφορετικών θεωρήσεων δείχνει αυτή η πρώτη συμφωνία. Το κείμενο αυτό αποτελεί την αρχή της διαπραγμάτευσης. Οι ασάφειες τέθηκαν για να μπορέσουν να καταλήξουν και οι δύο πλευρές σε ένα κείμενο. Η συμφωνία έχει και πράγματα που δεν μας αρέσουν, αλλά έτσι είναι ένας συμβιβασμός, π.χ. εμείς θέλαμε μηδενικά πλεονάσματα.

Περιέγραψε επίσης την παγίδα που είχε στηθεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που είχε μπροστά της. Δηλαδή, ενώ υπήρχε πρόταση για 6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, η προηγούμενη κυβέρνηση την έκανε 2μηνη και σε συνδυασμό με τις εκλογές, τα πλαίσια ήταν πολύ ασφυκτικά για τη νέα κυβέρνηση.

Τέλος, για το αν θα έρθει η 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης στη Βουλή, είπε ότι αν υπάρχει νομικό θέμα να συζητηθεί. Θα μπορούσε, όπως είπε, να γίνει πολιτική συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Από όλη την Ευρώπη μόνο 5 – 6 κοινοβούλια την έφεραν για ψήφιση στη Βουλή. Πρόκειται για ένα ασαφές κείμενο που ουσιαστικά παρατείνει τη δανειακή σύμβαση, δεν πρόκειται για κάποιο νόμο. Όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τότε οπωσδήποτε θα περάσει από τη Βουλή, το όποιο κείμενο συμφωνίας.  Επιβεβαίωσε τέλος ότι συζητήθηκαν οι διαφωνίες στην Κ.Ε. καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει ο αρχηγός ότι θέλει. Οι διαφωνίες υπάρχουν και συζητούνται. Για τον Γ. Μηλιό είπε ότι ο ίδιος δεν έβαλε υποψηφιότητα για την Πολιτική Γραμματεία, είναι όμως ένας χρήσιμος σύντροφος που θα είναι στην πρώτη γραμμή.

Ο Τ. Κορωνάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι για τον κόσμο, αλλά αν υπάρξει κάποια έκτακτη εισφορά, αυτή θα αφορά τα μεγάλα εισοδήματα.

Κατερίνα Μπρεγιάννη

left.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ