15.8 C
Chania
Saturday, January 11, 2025

“Τέλος ανοχής” προς την ελεύθερη κατασκήνωση από πολλούς Δήμους της Ελλάδας με πρόφαση των κορωνοϊό – Η εξαίρεση της Γαύδου

Ημερομηνία:

Χρήστος Μπαρούνης, Κατερίνα Φασσέα

Το News24/7 επικοινώνησε με Δημάρχους, Κοινοτάρχες και μαγαζάτορες τουριστικών προορισμών που αποτελούν διαχρονικά πόλους έλξης ελεύθερης κατασκήνωσης ενόψει ενός καλοκαιριού, διαφορετικού από τα προηγούμενα. Το κοινό “αυστηρό” μήνυμα των Δήμων και η ανησυχία των καταστηματαρχών που στηρίζονταν στους κατασκηνωτές.

Το ζήτημα του ελεύθερου κάμπινγκ στην Ελλάδα επανέρχεται στην επικαιρότητα κάθε καλοκαίρι και παραμένει ένα θέμα που διχάζει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είτε λόγω αγάπης και ανάγκης για κοντινή επαφή με τη φύση, είτε επειδή ορισμένοι το ακολουθούν σαν νοοτροπία και τρόπο ζωής, ακόμα και για λόγους καθαρά οικονομικούς, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας επιλέγουν κάθε χρόνο τη λύση του ελεύθερου κάμπιγνκ για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

Βεβαίως αυτό δεν το κάνουν χωρίς ενδοιασμούς, εφόσον είναι γνωστό ότι υπάρχει αντίστοιχη νομοθεσία που απαγορεύει την ελεύθερη κατασκήνωση στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Νόμος 392/1976, (ΦΕΚ Α’ 199/1976), με τίτλο «Περί ιδρύσεως και λειτουργίας χώρων οργανωμένης κατασκηνώσεως (κάμπινγκ) και άλλων τινών διατάξεων», «απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, δάση, και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχες ή ιδιώτες». Η απειληθείσα ποινή ήταν φυλάκιση ή και χρηματική ποινή. Συνεπώς, το εν λόγω αδίκημα ήταν πλημμέλημα

Με τροποποίηση το 2012 -άρθρο 38 του Νόμου 4055/2012 (ΦΕΚ Α’ 51/ 12.3.2012)-το συγκεκριμένο έγκλημα (ελεύθερο camping) κατέστη πταίσμα, με απειληθείσα ποινή κράτηση ή πρόστιμο από 300 έως 3.000 ευρώ. Σήμερα έχει επέλθει τροποποίηση του 4055/12 με τον 4276/14 αρθ. 7 παρ. 18, σύμφωνα με την οποία οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι τρεις (3) μήνες ή με επιβολή προστίμου του κατωτέρω εδαφίου, εφόσον δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή από άλλη διάταξη, διατασσόμενης συγχρόνως υπό του δικαστηρίου της βίαιης αποβολής τους. Συγκεκριμένα, οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους τριακοσίων (300) ευρώ ανά άτομο ή ανά κατασκηνωτικό ή ανά μεταφορικό μέσο, που επιβάλλεται από το βεβαιούν την παράβαση αστυνομικό ή λιμενικό όργανο και εισπράττεται.

Ωστόσο, αρκετά μέρη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δείχνουν επιείκεια και είναι φιλικά προς τους λάτρεις της φύσης και της ελεύθερης κατασκήνωσης, για λόγους οικονομικούς, μεταξύ άλλων, αφού οι κάμπερς στηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και για λόγους κουλτούρας, ιδίως σε περιοχές που είναι άμεσα συνδεδεμένες με το ελεύθερο κάμπινγκ.

Το φετινό καλοκαίρι εντούτοις διαφέρει από τα προηγούμενα. Η επιδημία του κορονοϊού που έχει εισβάλει για τα καλά στις ζωές μας καλεί τις αρχές των νησιών να αποφασίσουν εκ νέου τι στάση θα κρατήσουν απέναντι στη δραστηριότητα του ελεύθερου κάμπινγκ, γεγονός που ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Τρανό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Ανάφης, ο οποίος μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε υπενθυμίζει στον κόσμο την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά την ελεύθερη κατασκήνωση και επικαλούμενος την επιδημία καλεί όσους σκόπευαν να κατασκηνώσουν το φετινό καλοκαίρι στο νησί, να το ξανασκεφτούν.

Ομοίως έπραξε και ο Δήμος Σαμοθράκης:

Το News 24/7 επικοινώνησε με Δήμους (μεταξύ αυτών και Ανάφη/Σαμοθράκη) νησιών που αποτελούν αγαπημένους και δημοφιλείς προορισμούς για τους λάτρεις της ελεύθερης κατασκήνωσης, μιλώντας με Δημάρχους ή Κοινοτάρχες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης που αφορούν στο συγκεκριμένο κομμάτι και τον βαθμό ή ανοχής ή αυστηρότητας που θα επιδείξουν φέτος, δεδομένης της νέας τουριστικής κανονικότητας στην εποχή της πανδημίας. Στην πλειοψηφία τους έχουν μία κοινή συνισταμένη ως προς τη -διαφορετική- αντιμετώπιση της ελεύθερης κατασκήνωσης.

Προειδοποιούν με τακτικούς ελέγχους και αυστηρή επιβολή της κείμενης νομοθεσίας, σηματοδοτώντας και εξαγγέλλοντας το “τέλος ανοχής”, κατεύθυνση που αρκετοί Δήμοι είχαν αποφασίσει να ακολουθήσουν ρητά, χωρίς να περιμένουν τα μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού, σε αρκετά νησιά ακόμη κι από την περσινή σεζόν, για λόγους που δεν σχετίζονται με την πανδημία.

Παράλληλα, επικοινωνήσαμε και με ιδιοκτήτες μαγαζιών καταστημάτων εστίασης, θέλοντας να δούμε και την οπτική των τοπικών καταστηματαρχών και επιχειρηματιών που στηρίζουν την οικονομία και βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους στο ελεύθερο κάμπινγκ. Εκεί, η ανησυχία ήταν έκδηλη στους περισσότερους.

Δήμαρχος Νάξου, Δημήτρης Λιανός: “Να μην σκεφτούν να έρθουν φέτος για ελεύθερη κατασκήνωση”

Στον Δήμο Νάξου υπάγονται άλλα τέσσερα νησιά: Κουφονήσια, Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά. Όλα, προορισμοί για ελεύθερο κάμπινγκ, σε μεγαλύτερο φυσικά βαθμό από τη Νάξο. Ο Δήμαρχος Νάξου, Δημήτρης Λιανός έστειλε αυστηρό και ηχηρό μήνυμα προς όλους τους κάμπερς που έχουν στα πλάνα τους να επισκεφτούν (και) φέτος κάποιο από αυτά τα νησιά για ελεύθερη κατασκήνωση:

“Θα εφαρμοστεί αυστηρά και με κάθε τρόπο η νομοθεσία που απαγορεύει το ελεύθερο κάμπινγκ, ενώ στα οργανωμένα κάμπινγκ θα εφαρμοστούν με αυστηρότητα τα ιατρικά πρωτόκολλα. Από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα για τη δημόσια υγεία και την αποφυγή μετάδοσης του ιού. Το ελεύθερο κάμπινγκ δεν θα υφίσταται σε κανένα από τα πέντε νησιά. Θα πηγαίνει το λιμενικό, η αστυνομία, θα ξεκινήσουμε και αυτόφωρα αν χρειαστεί. Γιατί; Για λόγους δημόσιας υγείας; Θα ακολουθήσουμε τη νομοθεσία με αυστηρότητα.

Έχουμε συναποφασίσει με τους προέδρους και τους αντιδημάρχους των νησιών για την εφαρμογή των μέτρων. Θα εφαρμόσουμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα σεβόμενοι το κράτος και το νομοθετικό πλαίσιο, την ώρα που η πανδημία είναι σε εξέλιξη. Και το κάνουμε και για την ασφάλεια και υγεία των δημοτών αλλά και των επισκεπτών. Οι κάμπερς φέτος καλό θα είναι να μην σκεφτούν να έρθουν φέτος για ελεύθερη κατασκήνωση σε κανένα από τα νησιά του Δήμου μας”.

Κοινοτάρχης Κουφονησίων, Αντώνης Κωβαίος: “Θα γίνονται κατασχέσεις και ό,τι προβλέπει ο νόμος”

Εδώ και οκτώ χρόνια, τα Κουφονήσια έχουν “διχοτομηθεί” ως προς την ανοχή και την απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης. Στο Άνω Κουφονήσι δεν θα βρεις πλέον σκηνή. Στο Κάτω πάλι, θα βρεις μόνο σκηνές, μαζί και μία (μοναδική) ταβέρνα. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η κοινότητα έχει αποφασίσει από πέρυσι να περιορίσει τους κάμπερς, με ξεκάθαρη πρόθεση να μετατρέψει το Κάτω Κουφονησι σε τουριστικό προορισμό για απλή επίσκεψη και όχι για κατάλυμα και ελεύθερη κατασκήνωση.

Ο Αντώνης Κωβαίος, Κοινοτάρχης του νησιού, μίλησε για την απόφαση του νησιού να βάλει τέλος στην ανοχή και στην ύπαρξη των κατασκηνωτών, πριν έρθει η πανδημία του κορονοϊού, μιας και η παρουσία του ελεύθερου κάμπινγκ φαίνεται ότι “δεν συνάδει με τη φιλοσοφία του νησιού”, όπως ο ίδιος είπε:

“Είχε ξεκινήσει από πέρυσι μία επιχείρηση με το λιμενικό και την αστυνομία για να το περιορίσουμε. Φέτος θα είμαστε ακόμη πιο αυστηροί. Κι όχι μόνο λόγω κορονοϊού. Είναι γενικό το θέμα. Το Κάτω Κουφονήσι είναι για τους επισκέπτες, όχι για τους κατασκηνωτές. Θα υπάρχουν τακτικές επιχειρήσεις, θα γίνονται κατασχέσεις και ό,τι άλλο προβλέπει ο νόμος. Δεν ξέρω τι θα γίνει στα άλλα νησιά, αλλά εμείς αποφασίσαμε στο νησί να εφαρμόσουμε τον νόμο. Είμαστε σε επικοινωνία με τις αρχές και το λιμενικό.

Το Κάτω Κουφονήσι αναπτύσσεται τουριστικά, έχει ημερήσια πλοία που κάνουν εκδρομές και επειδή οι κάμπερς καταλαμβάνουν τις παραλίες, πολλοί δεν προσέχουν το περιβάλλον και είχαμε πολλές αντιδράσεις τα τελευταία έτη, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να είμαστε πιο αυστηροί. Ήταν αλλιώς να έχει 20 ανθρώπους και αλλιώς να έχει 100. Ήταν κάτι που αποφασίσαμε από πέρυσι. Δεν μπορεί να γίνεται κατάληψη στην παραλία, στο περιβάλλον. Αυτό δεν συνάδει με το νησί. Ο καθένας να πετάει τα σκουπίδια του, να πηγαίνει κάτω από ένα δέντρο και να το κάνει δικό του. Έχουμε ζητήσει από τη λιμενική και την αστυνομική αρχή να μην υπάρχει ανοχή. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν έχει να κάνει με τον κορονοϊό. Είναι κάτι που το ενισχύει, αλλά το είχαμε αποφασίσει από πέρυσι”.

Γιάννης Βενετσάνος, ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Κάτω Κουφονήσι: “Μπορεί να χρειαστεί να προβώ σε απολύσεις”

Ο Γιάννης Βενετσάνος γεννήθηκε, μεγάλωσε και εξακολουθεί να ζει στο Κάτω Κουφονήσι, όπου διατηρεί τη μοναδική ταβέρνα του νησιού με την ονομασία “Βενετσάνος”. Ο ίδιος έχει μία διαφορετική αντίληψη ως προς τους λόγους όπου η κοινότητα του Κουφονησίου αποφάσισε να βάλει τέλος στην ανοχή της:

“Οι άνθρωποι που κατασκηνώνουν στο Κάτω Κουφονησι προσέχουν τον χώρο. Οι εκδρομείς που έρχονται αυθημερόν λιγότερο προσέχουν. Και οι χώροι στις σκηνές είναι πιο καθαροί, παρά οι κεντρικοί δρόμοι στο άνω Κουφονήσι. Όλο αυτό γίνεται για να μπορούν να πηγαίνουν οι εκδρομείς, οι των δωματίων και να μην ενοχλούνται. Πέρυσι πάντως δεν είχα δει καμία μείωση εγώ. Περισσότεροι κάμπερς είχαν έρθει, όχι λιγότεροι. Από το να στοιβαχτούν σε ένα ξενοδοχείο εδώ είναι πιο ασφαλές. Φαγώθηκαν να το απαγορεύσουν για να μαζέψουν τον καλό κόσμο στα ξενοδοχεία. Νομίζουν ότι αυτοί που μένουν εδώ δεν είναι άνθρωποι. Εμένα στο κτήμα μου έρχονται ηθοποιοί, σκηνοθέτες, καλλιτέχνες, ακόμη και επιχειρηματίες που δεν θέλουν να κλειστούν στα δωμάτια.

Η ταβέρνα “Βενετσάνος”

Δεν είναι μόνο οι κάμπερς που θα χάσω αν το απαγορεύσουν. Είναι οι βοσκοί που ψωνίζω, οι έμποροι που αγοράζω, οι ψαράδες. Είναι μια αλυσίδα. Εντάξει, δεν θα σταματήσει να δουλεύει το μαγαζί, αλά θα έχει μία ζημιά 60% σίγουρα. Αντί να ανοίγω στις 7, θα ανοίγω στις 10, στις 12, στη 1. Γιατί εγώ ανοίγω από νωρίς ώστε να τους έχω πρωινό, νερό, έχω ντουζιέρες πίσω. Θα έχω μία πτώση, ίσως αναγκαστώ να απολύσω δύο ανθρώπους, αλλά θα λειτουργήσω. Θα έχω ζημιά βέβαια και δεν θα την έχω μόνο εγώ, αλλά και το Άνω Κουφονήσι”.

Κοινοτάρχης Δονούσας, Χρήστος Σιγάλας: “Θα προστατέψουμε τις ευπαθείς ομάδες”

Ο Κοινοτάρχης Δονούσας χαρακτήρισε “λεπτό” το ζήτημα της ελεύθερης κατασκήνωσης. Ο λόγος; “Οι κάμπερ μας έχον ενισχύσει πολύ. Έχουμε δεθεί με πολλούς που έρχονται κάθε χρόνο. Η ελεύθερη κατασκήνωση αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας του νησιού. Επειδή το νησί, όμως, έχει πολλούς ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι ένα μικρό μέρος, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε προτεραιότητα στην υγεία και να εφαρμόσουμε τον νόμο. Θα ακολουθήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και θα τους κάνουμε συστάσεις ότι φέτος λόγω της πανδημίας δεν επιτρέπεται η ελεύθερη κατασκήνωση. Είναι απόφαση όλων των φορέων του νησιού για φέτος. Το κάμπινγκ ούτως ή άλλως δεν επιτρέπεται. Δεν μπορείς να απαγορεύσεις κάτι που ήδη απαγορεύεται. Αλλά δείχναμε επιείκεια και το κάμπινγκ στη Δονούσα γινόταν με την ανοχή μας. Φέτος θα πρέπει να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Οι συνθήκες υγιεινής στις παραλίες, όπου δεν υπάρχουν ντουζιέρες και τουαλέτες δεν μας επιτρέπουν να δείξουμε την ίδια ανοχή. Θα πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους”.

Δημήτρης Ζάχος, ιδιοκτήτης μπαρ στη Δονούσα: “Το κάμπινγκ είναι σημαία του νησιού”

Ο Δημήτρης Ζάχος είναι ένας εκ των (δύο) ιδιοκτητών του -γνωστού σε όσους επισκέπτονται τη Δονούσα- μπαρ με την ονομασία “Σκαντζόχοιρος”. Ο ίδιος είπε στο News 24/7:

“Το ελεύθερο κάμπινγκ πρέπει να παραμείνει γιατί εκτός από οικονομική βοήθεια δίνει και ζωντάνια στο νησί. Είναι η σημαία του νησιού, από εκεί ξεκινήσαμε. Μεταφορικά είναι ο “παππούς” και η “γιαγιά” του τουρισμού μας γι’ αυτό και καλό θα ήταν να τους προστατεύσουμε. Θεωρώ ότι για πολλούς, ο κορονοϊός είναι πρόσχημα. Η απαγόρευση του γίνεται για να ακολουθήσουν τις επιθυμίες κάποιων ανθρώπων. Τι να το κάνω να έχω προσανατολισμό μόνο στον πλούσιο Ευρωπαϊκό και να μην επιτρέπω σε ένα νεαρό φοιτητή με το πενιχρό του εισόδημα να απολαύσει μία ελληνική παραλία που τη θεωρώ δημόσιο αγαθό; Κι εμένα με ενδιαφέρει να έχω ευκατάστατους πελάτες, αλλά ποιοτικός τουρισμός δεν είναι μόνο ο οικονομικά εύρωστος. Και οι οικονομικά ταλαιπωρημένοι Έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό και στο ελληνικό νησί και να μπορούν να το απολαύσουν ακόμη κι αν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μείνουν σε κάποιο κατάλυμα.

Το μπαρ “Σκαντζόχοιρος”

Πίσω από αυτή την απόφαση κρύβονται απόψεις και άνθρωποι που επιθυμούν τη διακοπή του ελεύθερου κάμπινγκ. Ας αφήσουν το κάμπινγκ να συνεχιστεί γιατί αυτό χαρακτήριζε και ελπίζω να συνεχίσει να χαρακτηρίζει τη Δονούσα. Κι εκτός της οικονομικής βλάβης που θα φέρει η απαγόρευση θα αλλοιώσει το ύφος της που είναι η συνύπαρξη όλων των κοινωνικών ομάδων”.

Δήμαρχος Ανάφης, Ιάκωβος Ρούσσος: “Ό,τι περνά από το χέρι μας για να απαγορευτεί, παρά τις οικονομικές επιπτώσεις”

Η ελεύθερη κατασκήνωση αποτελεί σήμα κατατεθέν του τουρισμού της Ανάφης, πράγμα που παραδέχτηκε και ο ο Δήμαρχος, Ιάκωβος Ρούσος, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημαντική οικονομική ενίσχυση του νησιού από τους κατασκηνωτές. Η θέση του, ωστόσο, σχετικά με τη φετινή τουριστική περίοδο και την αντιμετώπιση των κάμπερς από τον Δήμο ήταν ξεκάθαρη:

“Είχε βγει και ανακοίνωση του Δήμου πριν λίγες ημέρες. Για το τρέχον έτος δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ελεύθερη κατασκήνωση λόγω της πανδημίας. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες, αστυνομία, λιμεναρχείο, Εισαγγελέας, όλοι. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Υπήρχε ανοχή μέχρι πρότινος, αλλά φέτος λόγω της πανδημίας απαγορεύεται. Θα το επανεξετάσουμε τον Οκτώβρη. Σίγουρα μας προβληματίζει για τις οικονομικές επιπτώσεις στο νησί, αλλά προέχει η υγεία των κατοίκων. Ασχολούμαι 35 χρόνια με τα κοινά του νησιού. Φέτος είναι δύσκολα. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη. Δεν έχουμε κάτι με τους κάμπερς γιατί αν ήταν έτσι θα είχαμε πολλά χρόνια. Το νησί έχει στηριχτεί εδώ και χρόνια στους κάμπερς. Αλλά από πέρυσι θέλαμε να το περιορίσουμε κάπως στον Ρούκουνα όπου δεν το σεβάστηκαν. Γι’ αυτό είμαι και λίγο προβληματισμένος. Είχαμε κάνει πολλά πράγματα, βάλαμε και ντουζιέρες, αλλά κάποιοι δεν το σεβάστηκαν. Γι’ αυτό και φέτος ειδικά είμαστε ξεκάθαροι: Το κάμπινγκ απαγορεύεται”.

Αναστάσης Αλεξόπουλος, ιδιοκτήτης επιχείρησης “Κτήμα Ρούκουνα”

Ο Αναστάσης Αλεξόπουλος είναι ιδιοκτήτης της επιχείρησης “Κτήμα Ρούκουνα”, που εκτός από ταβέρνα περιλαμβάνει και 21 κλίνες για τους τουρίστες του νησιού. Είναι μόνιμος κάτοικος Ανάφης και ένας από τους μόλις δύο μόνιμους κατοίκους της παραλίας Ρούκουνα. Η οπτική του για το ελεύθερο κάμπινγκ στο νησί προέρχεται από διαφορετικές “γωνίες”, αφού εκτός από ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης και ενοικιαζόμενων δωματίων είναι και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού.

“Η πλειοψηφία των πελατών μας είναι από το ελεύθερο κάμπινγκ. Παλιά υπήρχαν κάμπερς σε όλο το νησί, ενώ τα τελευταία χρόνια ο Δήμος το επέτρεπε μόνο στην παραλία του Ρούκουνα. Για την Ανάφη θα είναι ένα καταστροφικό καλοκαίρι έτσι κι αλλιώς. Για να κρίνουμε το ελεύθερο κάπινγκ θα πρέπει να δούμε τι θα πράξει ο Δήμος και την επόμενη χρονιά, ώστε να ξέρουμε πόσο επηρεάζεται το νησί από το κάμπινγκ.

Σε μία συζήτηση με τον Δήμο είπαμε ότι έτσι κι αλλιώς η προσέλευση θα είναι μειωμένη και στα δωμάτια η μείωση θα ξεπερνά το 60%. Ήδη οι κρατήσεις που έχουμε είναι ελάχιστες. Έτσι, η πρόταση που έγινε στον Δήμο ήταν ότι σε μία καταστροφική χρονιά γιατί να διώξεις αυτούς τους λίγους ανθρώπους που κάνουν κάμπινγκ. Από τη στιγμή που έτσι κι αλλιώς θα έρθουν λιγότεροι φέτος το να διώξεις κι αυτούς τους λίγους κάμπερς θα είναι καταστροφή. Αν δούμε ότι δημιουργείται πρόβλημα να επέμβει ο Δήμος. Αν όχι, γιατί να επέμβει; Ο Δήμος τελικά αποφάσισε να το απαγορεύσει και μάλιστα έβγαλε και τις ντουζέρες και δεν θα λειτουργήσει τις τουαλέτες από την παραλία του Ρούκουνα. Είμαστε απογοητευμένοι και σίγουροι ότι θα είναι ένα καταστροφικό καλοκαίρι γιατί δεν έχουμε άλλη πηγή εισοδήματος. Φέτος, λοιπόν απαγορεύεται λόγω κορονοϊού. Προτείνω, όμως, να ξανασυζητήσουμε το ίδιο θέμα και του χρόνου για να δούμε αν τελικά ήταν σωστή η απόφαση ή όχι”.

Δήμαρχος Αγκιστρίου, Ιωάννης Αθανασίου: “Ρητή η απαγόρευση του ελεύθερου κάμπινγκ”

Ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για free camping που βρίσκεται μία ανάσα μακριά από την Αθήνα. Τα κρυστάλλινα νερά, η διάχυτη πρασινάδα που προσφέρει άπλετη σκιά, αλλά και η απόσταση από την πρωτεύουσα, καθιστούν το Αγκίστρι ιδανικό προορισμό για κατασκήνωση. Ο Δήμαρχος, όμως, δηλώνει ότι οι κάμπερς δεν είναι ευπρόσδεκτοι στο νησί.

“Υπάρχει ρητή απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης από τον Δήμο Αγκιστρίου με συνεχείς ελέγχους και με πρόστιμα. Συνεχείς παρεμβάσεις της αστυνομίας γίνονταν και πέρυσι, αλλά θα συνεχιστούν και φέτος”, τόνισε ο Ιωάννης Αθανασίου.

Ερωτηθείς εάν ο διωγμός των κατασκηνωτών αναμένεται να επηρεάσει τον τουρισμό του νησιού δήλωσε: “Η παρουσία του ανεξέλεγκτου κάμπινγκ είναι αυτή που επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό του νησιού μας και όχι η καταπολέμησή του. Ταυτόχρονα με το κάμπινγκ υπάρχει ο κίνδυνος πυρκαγιάς ανά πάσα στιγμή αλλά και η διασπορά του κορονοϊού”.

Κατερίνα Τζάνου, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου: “Ήδη άρχισαν τα πρόστιμα”

Η Κατερίνα Τζάνου, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στο Αγκίστρι, έδωσε μία οπτική από τα μέτρα που έχει ήδη εφαρμόσει το νησί για τον περιορισμό της ελεύθερης κατασκήνωσης, μαζί και μία οπτική των περισσότερων καταστηματαρχών που “αν και αρχικά κάποιοι είχαν διαμαρτυρηθεί, πλέον οι περισσότεροι ενδιαφέρονται περισσότερο για την ποιότητα των κάμπερς που έχει αισθητά πέσει τα τελευταία χρόνια, παρά για τις οικονομικές επιπτώσεις. Δεν έρχονται πια οι αυθεντικοί φυσιολάτρες. Έρχονται άνθρωποι για οικονομικούς κυρίως λόγους που ανάβουν φωτιές, αφήνουν σκουπίδια και έτσι άρχισαν να γίνονται αυστηροί έλεγχοι. Ήδη από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος άρχισαν να δίνουν πρόστιμα και έχει κινητοποιηθεί το νησί. Φέτος, οι έλεγχοι θα είναι ακόμη πιο αυστηροί λόγω κορονοϊού”.

Κατερίνα Καραμήτσου-Γιαννέλου, Αντιδήμαρχος Τουρισμού-Πολιτισμού Σαμοθράκης: “Καμία ανοχή”

Στη Σαμοθράκη υπάρχουν δύο οργανωμένα κάμπινγκ, ένα στους Βαράδες και ένα στην Πλατιά, γνωστό και ως “χώρος φυσικής διαβίωσης”. Δεδομένης της ύπαρξης αυτών των δύο χώρων, ο Δήμος Σαμοθράκης είχε εδώ και χρόνια λάβει μέτρα για να μην υπάρχουν ελεύθεροι κατασκηνωτές σε κανένα άλλο σημείο του νησιού.

Πέραν της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Δήμος, η Κατερίνα Καραμήτσου- Γιαννέλου, Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού της Σαμοθράκης μίλησε στο News24/7 για την αυστηρή τήρηση και επιβολή των προβλεπόμενων νόμων: “Η ελεύθερη κατασκήνωση και η εγκατάσταση σκηνών σε αρχαιολογικούς χώρους, παραλίες και δάση απαγορεύεται. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με φυλάκιση τριών μηνών ή με πρόστιμο 300 ευρώ ή σε κάποιες περιπτώσεις θα ισχύσουν και οι δύο ποινές. Θα διενεργούνται έλεγχοι σε τακτά χρονικά διαστήματα από μικτά συνεργεία και η επιβολή του προστίμου θα επιβάλλεται από αστυνομικό όργανο. Δεν θα υπάρχει καμία ανοχή για το 2020. Θα πάρουμε όλα τα μέτρα για την αντιμετώπισης της πανδημίας. Ο Δήμος Σαμοθράκης θα ακολουθήσει την ισχύουσα νομοθεσία, θα πάμε σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου. Είναι οριστικό και αμετάκλητο. Είναι επιθυμία όλου του νησιού, όχι μόνο της δημοτικής αρχής”.

Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων (Εύβοια), Γεώργιος Ψαθάς: “Πιστεύω στην ευαισθησία των πολιτών. Τηρούνται οι κανόνες υγιεινής”

Ένας ακόμη αγαπημένος προορισμός για τους λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ είναι η Εύβοια, με ποικιλία στις παραλίες, κάποιες από τις οποίες “βλέπουν” Αιγαίο και κάποιες τον Ευβοϊκό. Τι δήλωσε ο Δήμαρχος του νησιού.

“Οι παραλίες σε εμάς είναι μεγάλες, δηλαδή παρέχουν στους κατασκηνωτές τη δυνατότητα να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας, ενώ οι σκηνές τοποθετούνται μόνο προσωρινά σε κάποια σημεία. Πιστεύω στην ευαισθησία των πολιτών, οι οποίοι έχουν πράγματι συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και το κάνουν. Σε κάθε περίπτωση πάντως προέχει η υγεία του κόσμου”.

Ιδιοκτήτης μαγαζιού κοντά στην παραλία Χιλιαδού, Εύβοιας: “Ο τουρισμός της Εύβοιας στηρίζεται απόλυτα στο ελεύθερο κάμπινγκ”

“Έχει αρχίσει ήδη κόσμος να έρχεται και να κάνει ελεύθερο κάμπινγκ εδώ στην Εύβοια. Σίγουρα οποιαδήποτε πιθανή έκτακτη ρητή απαγόρευση της κατασκήνωσης θα μας έβρισκε αντίθετους. Ο τουρισμός της Εύβοιας στηρίζεται απόλυτα στο ελεύθερο κάμπινγκ και ο διωγμός του θα έφερνε την καταστροφή του νησιού“, δήλωσε ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού Ζιαφέτι δίπλα στη Χιλιαδού.

Η άλλη άποψη

Δήμαρχος Τήλου, Μ. Καμμά: “Καλοδεχούμενο το ελεύθερο κάμπινγκ”

Ένα νησί που αγαπάει τους κάμπερς και αυτοί το αγαπούν. Όποιος το επισκεφτεί μάλιστα θα βρει ντουζιέρες και τουαλέτες, που στήθηκαν με τις ευλογίες και των ντόπιων. Η Δήμαρχος, Μαρία Καμμά, έμεινε πιστή στον τίτλο του “Free Camper friendly” που άλλωστε δεν έχει αποδοθεί τυχαία στην Τήλο.

“Το ελεύθερο κάμπιγνκ ξέρουμε όλοι ότι απαγορεύεται από τον νόμο. Όπως το δεχόμασταν και το ενισχύαμε με κάποιες δομές που κάναμε στα σημεία που γίνεται το ελεύθερο κάμπιγνκ, το ίδιο κάνουμε και φέτος. Δεν έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά στον κορονοϊό έτσι κι αλλιώς ο ιός αυτός υπάρχει και θα υπάρχει απλά πιστεύουμε ότι οι πολίτες, λαμβάνοντας τα μέτρα προστασίας που όλοι τα γνωρίζουν και που έχουν εισβάλει πλέον στην καθημερινότητά μας, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Οπότε δεν έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά τις ιδέες μας και τη γνώμη μας για το ελεύθερο κάμπινγκ. Είναι ένα είδος εναλλακτικού τουρισμού, το οποίο είναι αρεστό σε μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων, εμείς το υποδεχόμαστε και είναι καλοδεχούμενο. Ενισχύει βεβαίως και την οικονομία των νησιών”, τόνισε η δήμαρχος Τήλου.

Δήμαρχος Γαύδου, Μ. Στεφανάκη: “Το να απαγορευτεί ρητά το κάμπινγκ θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τουρισμό μας”

Το νησάκι που βρίσκεται κάτω από την Κρήτη είναι ίσως κατ’ εξοχήν προορισμός για κατασκηνωτές, ένας χαρακτηρισμός που και οι ίδιοι οι ντόπιοι αποδέχονται και αγκαλιάζουν. Τα καταλύματα εξ’άλλου στη Γαύδο είναι ελάχιστα.

“Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια έκτακτη ενημέρωση σχετικά με το ελεύθερο κάμπινγκ στη Γαύδο, δεν γνωρίζουμε εάν θα αλλάξει κάτι για φέτος. Το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι στιγμής δεν έχει βγάλει κάποια διαφορετική απόφαση. Φυσικά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του τουρισμού μας προέρχεται από το ελεύθερο κάμπινγκ, επομένως εάν κλονιστεί ή απαγορευτεί ρητά, αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τουρισμό μας, δεδομένου και ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν πολλά άτομα στο νησί. Είναι λίγα τα δωμάτια που έχουμε εδώ. Οι πιο πολλοί επισκέπτες έρχονται για να κατασκηνώσουν. Ωστόσο, δεν περνάει αποκλειστικά από το χέρι μου το εάν θα λάβουμε κάποια έκτακτη απόφαση για φέτος λόγω του κορονοϊού”, ανέφερε η δήμαρχος του νησιού, Μανωλία Στεφανάκη.

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Σκηνικό πολέμου” στο Λος Άντζελες: Στους 11 οι νεκροί – Πάνω από 150 δισ. η ζημιά

Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς...

Πλοίο της Frontex στην Κρήτη για το μεταναστευτικό

Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των...

Ποια είναι η Κρητικιά Evangelia που σαρώνει με το Vale για τον εθνικό τελικό της Eurovision 2025

Ανακοινώθηκαν τα τραγούδια για τον εθνικό τελικό της Eurovision 2025 και...