Βόμβα στα θεμέλια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση της πραγματικής οικονομίας μπορεί να αποτελέσει η έρευνα που σχεδιάζει να διεξάγει η Κομισιόν για τη νομιμότητα του αναβαλλόμενου φόρου στις τράπεζες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
Και την ώρα μάλιστα που το φαινόμενο της εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις, τροφοδοτούμενο από την όξυνση της αβεβαιότητας για την Ελλάδα, στη σκιά της μη επίτευξης – ακόμη – συμφωνίας με τους δανειστές.
Όπως έγινε γνωστό το περασμένο διάστημα, η Κομισιόν προτίθεται να διεξάγει έρευνα για το κατά πόσο η ένταξη του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας συνιστά κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες.
Εάν ο αναβαλλόμενος φόρος κριθεί παράνομη κρατική βοήθεια, τότε μοιραία οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους, προχωρώντας σε νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησης, τον τρίτο από το 2013.
Υπενθυμίζεται εδώ πως κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων γύρων ανακεφαλαιοποίησης, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ενισχύθηκε σωρευτικά με κεφάλαια ύψους 37 δισ. ευρώ.
Η πιθανότητα νέου γύρου ανακεφαλαιοποίησης, στην τρέχουσα συγκυρία, κρίνεται ανέφικτη, υπό το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λόγω της φυγής καταθέσεων και της αυξημένης εξάρτησής τους από τον μηχανισμό ELA για την άντληση ρευστότητας.
Επί της ουσίας ο μηχανισμός ELA είναι αυτός που κρατά ακόμη στη ζωή τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου του μεγέθους των πιέσεων που δέχονται σε επίπεδο ρευστότητας.
Χωρίς ρευστότητα, οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, ενώ οι αιτιάσεις για άτυπη στάση πληρωμών ή πλήρες πάγωμα της αγοράς δεν είναι παντελώς άστοχες.
Την ίδια ώρα οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν να είναι ζημιογόνες (τα σχέδια για κερδοφορία το 2015 αναβάλλονται).
Χωρίς συμφωνία με τους δανειστές είναι προφανές πως η κατάσταση δύσκολα θα ομαλοποιηθεί.
Χωρίς συμφωνία με τους δανειστές οι εκροές καταθέσεων δεν θα ανακοπούν και οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να χορηγήσουν… καύσιμο στην οικονομία.
Εάν στο περιβάλλον αυτό προστεθεί η ωρολογιακή βόμβα των κόκκινων δανείων, γίνεται αντιληπτό πόσο δεινή είναι η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών σήμερα…