12.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

“Τα «δάση» ανεμογεννητριών προκαλούν αντιδράσεις”: Αρνητικός ο Τσιρώνης στις «φαραωνικές» μονάδες ΑΠΕ στα νησιά

Ημερομηνία:

Κατηγορηματικά αντίθετος με την κατασκευή γιγαντιαίων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα νησιά, εμφανίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος είπε ότι η παγκόσμια κοινωνία πρέπει να πετύχει στη συνδιάσκεψη για το περιβάλλον στο Παρίσι.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στην εκπομπή “Δύο στις 12” των Νίκου Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη, η Ελλάδα δεσμεύεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές αέριων ρύπων κατά 40% μέχρι το 2030 με αντίστοιχη μεγαλύτερη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές και στην ενέργεια, αλλά, όπως είπε, δεν χρειάζεται να εγκατασταθούν υπερβολικά μεγάλες –«φαραωνικές» όπως τις χαρακτήρισε- μονάδες.

«Τα νησιά μας είναι ενεργειακός παράδεισος. Καταρχάς δεν έχει αξιοποιηθεί η γεωθερμία, οι ανανεώσιμες ούτε στο ελάχιστο. Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσουμε 300 μεγαβάτ στη Σκύρο που σχεδιάζεται, αυτό είναι φαραωνικό έργο. Ας εγκαταστήσουμε 30», είπε.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσιρώνης. «οι υπερβολικά μεγάλες μονάδες, με τα «δάση» ανεμογεννητριών προκαλούν αντιδράσεις στους κατοίκους και υπογράμμισε ότι όλοι θα συμφωνούσαν με μια λελογισμένη εγκατάσταση ανεμογεννητριών και μάλιστα σε συνεργασία Δήμων και κατοίκων».

Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε «μεγάλο κακό» για την Ελλάδα το γεγονός ότι αν δεν πραγματοποιήσει χρόνια στροφή στις ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 20100, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, θα δαπανήσει 700 δισ. ευρώ για κατανάλωση πετρελαίου, λιγνίτη, κ.ά. κοστοβόρων πρώτων υλών.

Ο κ. Τσιρώνης σημείωσε ακόμα ότι η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι έχει εγκατεστημένη υπερδιπλάσια ισχύ ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανάγκες (18 γιγαβάτ από τα 6 – 7 που καταναλώνονται), αλλά είναι υποχρεωμένη να εισάγει ενέργεια για να μειώσει το κόστος, ενώ επέκρινε όσους προτείνουν το λιγνίτη ως λύση.

«Δεν εισάγουμε ενέργεια γιατί ο λιγνίτης ο ελληνικός είναι φθηνός. Θα ξεπεράσει τα 70 ευρώ τη μεγαβατώρα ενώ οι εισαγόμενες είναι γύρω στα 40 – 45. Άρα δεν είναι ο λιγνίτης η λύση. Η λύση είναι να απαλλαγούμε πρώτα – πρώτα από το πετρέλαιο και με τα μη συνδιαδεμένα νησιά μας στα οποία είναι πάνω από 200 ευρώ η μεγαβατώρα», όπως είπε.

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι οι εργασίες της συνδιάσκεψης ξεκινούν με την παρουσία των αρχηγών κρατών και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να έχει πιο φιλόδοξους στόχους από τις δεσμεύσεις της.

agronews.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την...