Φύκη. Νομίζουμε ότι τα γνωρίζουμε, συνήθως μας προκαλούν ένα αίσθημα απέχθειας και φόβου επειδή χρωματίζουν σκούρο το βυθό της θάλασσας και συχνά θεωρούμε ότι είναι ένδειξη “βρωμιάς”.
Όμως, τι ακριβώς είναι τα φύκη;
Τα φύκη είναι φυτά συνήθως καφετί, πράσινου ή κόκκινου χρώματος και αναπτύσσονται όλες τις εποχές του έτους, ιδιαίτερα την άνοιξη, ελεύθερα στη στήλη του νερού ή κολλημένα σε βράχια. Η ποικιλία των μορφών τους ξεπερνάει την ανθρώπινη φαντασία, από νήματα, ταινίες ή μικρά φύλλα, μέχρι βεντάλιες ή μικρούς θάμνους και ομπρέλες και μαζί με τις Ποσειδώνιες αποτελούν τη θαλάσσια βλάστηση.
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 600 είδη μακροφυκών (φύκη ευδιάκριτα με γυμνό μάτι, που το μέγεθός τους στις ακτές μας δεν ξεπερνά τα 20-50 εκατοστά) και περισσότερα από 2000 είδη φυτοπλαγκτού (μικροσκοπικά φύκη που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι).
Είναι δυνατόν εμείς οι Έλληνες που ζούμε σε μια χώρα με τόσα χιλιόμετρα ακτών να αγνοούμε αυτούς τους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς;
Την Παρασκευή 27 Μαρτίου και ώρα 17:30 το Ενυδρείο Κρήτης διοργανώνει Συμπόσιο για τα φύκη.
Το Σάββατο 28 Μαρτίου, στο Αμφιθέατρο του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Νηπιαγωγεία και Σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης που συμμετείχαν κατά τη διάρκεια του έτους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους.
Τέλος, την Κυριακή 29 Μαρτίου, στις Αίθουσες Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων του Ενυδρείου Κρήτης, θα γίνουν Βιωματικά Εργαστήρια με θέμα τα μακροφύκη και το φυτοπλαγκτό, για τους Εκπαιδευτικούς και τους Μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στα εργαστήρια.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2810-337788.