17.8 C
Chania
Monday, January 13, 2025

Τα Χανιά στο επίκεντρο των επικίνδυνων γεωστρατηγικών εξελίξεων μετά την επικείμενη συμφωνία για νέα επέκταση της Βάσης της Σούδας

Ημερομηνία:

Όλο και πιο κοντά σε μία νέα συμφωνία επέκτασης της Βάσης της Σούδας βρίσκονται οι ΗΠΑ με την Ελλάδα, αφού, μετά και τη συνάντηση Αβραμόπουλου – Χέιγκελ, προέκυψε ότι «συμβαδίζουν» στα πλαίσια ενός «οδικού χάρτη στρατιωτικής συνεργασίας».

Το βέβαιο είναι ότι και οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν εξαιρετικά ευχαριστημένες από το αποτέλεσμα της χθεσινής τους συζήτησης στην Ουάσινγκτον. Προς τι η ικανοποίηση;

13

Οι αμερικανοί έχουν δείξει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους ότι η βάση της Σούδας είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη. Πάντα ήταν αλλά στις παρούσες γεωπολιτικές εξελίξεις η αναβάθμισή της είναι αυτονόητη.

Η Ουάσινγκτον θέλει να μετασταθεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Σούδα. Η χθεσινή επαφή φαίνεται ότι φέρνει πιο κοντά αυτό το ενδεχόμενο αν και δεν ανακοινώθηκε επισήμως η λήψη οριστικής απόφασης.

Όμως, για δέυτερη συνεχόμενη χρονιά το Πεντάγωνο ευχαριστεί την Ελλάδα για τα όσα προσφέρει μέσω της Σούδας στην αμερικανική στρατιωτική μηχανή, την ισχυρότερη πολεμική μηχανή του πλανήτη.

Ποια η θέση της Ελλάδας16    Από εκεί και πέρα, τα όσα αναφέρονται στην δήλωση του Πενταγώνου για την συνάντηση με τον Αβραμόπουλο δείχνουν επίσης αυτό που στην Αθήνα φαίνεται ότι δεν έχουν κατανοήσει όσο θα έπρεπε. Οτι η Ελλάδα αποτελεί την μοναδική χώρα στην οποία οι ΗΠΑ μπορούν να “ακουμπήσουν” στρατιωτικά για τις όποιες κινήσεις τους στην ευρύτερη περιοχή μας.

 

Σε κάποιο βαθμό αυτό γίνεται όχι χωρίς ανάλογο κέρδος για τις ΗΠΑ . Η “εξοπλιστική επιστροφή” των αμερικανών στην Ελλάδα μέσω “παραχωρήσεων” ή “επισκευαστικών προγραμμάτων” έχει γίνει αισθητή ειδικά μετά από το περσινό ραντεβού Αβραμόπουλου – Χέϊγκελ.

Τα άρματα μάχης Abrams έρχονται σε δυο μήνες , το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P 3 Orion βρίσκεται στην τελική του φάση , συμφωνία για την παραχώρηση ταχέων σκαφών για το ΠΝ βρίσκεται σε καλό δρόμο και το μόνο που δεν θα προχωρήσει προς μεγάλη ανακούφιση όσων πιστεύουν ακόμη στο πρόγραμμα ναυπήγησης γαλλικών φρεγατών Fremm,είναι ότι δεν προχωρά προς το παρόν η παραχώρηση των αμερικανικών αντιτορπιλικών Arleigh Burke .

Δηλώσεις Αβραμόπουλου μετά το τέλος της συνάντησης

2

Ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος αν και ΥΕΘΑ “υπό μεταγραφή” έχει διαμορφώσει μια πολύ καλή σχέση με τις ΗΠΑ. Και δεν είναι τυχαίο ότι παρά το γεγονός ότι παραδίδει καθήκοντα, κλήθηκε στην Ουάσινγκτον για το ραντεβού με τον Χέϊγκελ. Όπως δήλωσε μετά από τη συνάντηση:

“Είχαμε την ευκαιρία, μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό μου, να επιβεβαιώσουμε για μία ακόμη φορά το πράγματι άριστο επίπεδο της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας.

Σήμερα προχωρήσαμε ουσιαστικά στην ολοκλήρωση καθοριστικών ζητημάτων που αφορούν στον οδικό χάρτη της αμερικανικής αμυντικής συνεργασίας με τη χώρα μας, δίνοντας λύσεις σε εκκρεμή θέματα.

10

Πάνω από όλα όμως, συζητήσαμε για τα φλέγοντα γεωπολιτικά θέματα της περιοχής μας, για τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως νησίδας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για το ρόλο που η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει στο όνομα της διεθνούς νομιμότητας

Συμφωνήσαμε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα έχει στρατηγικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Τα ζητήματα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και πάλι, σε πολυμερές πλέον επίπεδο, στην Ουαλία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η Ελλάδα πέρα και πάνω από την οικονομική κρίση, που σταδιακά την αφήνουμε πίσω, αναδεικνύεται και πάλι ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας σε μία περιοχή που έχει περάσει το κατώφλι της πιο κρίσιμης φάσης στη σύγχρονη Ιστορία της. Η ελληνική Κυβέρνηση δίνει καθημερινά τον αγώνα για να ξεπεράσουμε την κρίση και να ανοίξει ένας ελπιδοφόρος ορίζοντας συνολικά για τον ελληνικό λαό και την πατρίδα μας.»

H σημασία της επέκτασης της Βάσης της Σούδας

11

Το βέβαιο είναι ότι οι συγκεκριμένες εξελίξεις δεν είναι συγκυριακές, συνδέονται με την επιθυμία της διακυβέρνησης της χώρας για μία περαιτέρω σύνδεση με τις ΗΠΑ, σε μία περίοδο όμως ευρύτατων γεωστρατηγικών ανακατατάξεων για την περιοχή μας.

Άλλωστε, αυτή η όλο και πιο στενή διασύνδεση με τις ΗΠΑ, μας φέρνει πλέον ολοσχερώς απέναντι από τη Ρωσία, σε μία περίοδο όπου οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας βρίσκονται σε ένταση.

Όσο για εμάς εδώ στα Χανιά, βρισκόμαστε όλο και πιο έντονα στο επίκεντρο αυτών των εξαιρετικά επικίνδυνων γεωστρατηγικών εξελίξεων δίχως να λαμβάνουμε απολύτως κανένα αντισταθμιστικό όφελος.

Αντιθέτως, γινόμαστε αποδέκτες μίας νέας περιβαλλοντικής επιβάρρυνσης και μετατρεπόμαστε περαιτέρω σε υπερ-βάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και των νατοϊκών δυνάμεων εκεί με άγνωστες συνέπειες και για τον τουρισμό της περιοχής, εφόσον υπάρξει μία νέα πολύ πιθανή πολεμική σύγκρουση.

Με πληροφορίες από onalert.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι νικητές του διαγωνισμού φωτογραφίας “Εικόνες Μουσικές” από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία ολοκληρώθηκε ο φωτογραφικός διαγωνισμός...

Στα Χανιά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενόψει συλλαλητηρίου των αγροτών

Στην Κρήτη βρίσκεται από σήμερα, Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, ο...

Το ολέθριο πέρασμα του Κώστα Σημίτη από την πρωθυπουργία της χώρας

Του Γιάννη Τριάντη Εισαγωγικώς, ας μου επιτραπεί να πω δυο...