17.8 C
Chania
Κυριακή, 19 Απριλίου, 2026

Τελετή Κοπής Κότινου από τη Μνημειακή Ελιά των Βουβών ενόψει του 10ου Μαραθωνίου Κρήτης

Ημερομηνία:

Ο Δήμος Πλατανιά διοργανώνει την Παρασκευή 17 Απριλίου 2025 και ώρα 19:00 την «Τελετή Κοπής Κότινου από τη Μνημειακή Ελιά των Βουβών», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον 10ο Μαραθώνιο Κρήτης.

Ο Μαραθώνιος Κρήτης είναι αφιερωμένος στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη. Η διοργάνωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τους Δήμους της Π.Ε. Χανίων και άλλους φορείς.

Η τελετή κοπής του κότινου θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Αθλητικό Χορευτικό Σύλλογο «Οι Πελασγοί». Μέλη του συλλόγου, ακολουθώντας το αρχαίο τελετουργικό, θα κόψουν κλαδί από την αρχαία ελιά.

Το κλαδί που θα κοπεί θα παραδοθεί από τον Δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη στην Οργανωτική Επιτροπή κατά την τελετή έναρξης του Μαραθωνίου, η οποία θα διεξαχθεί στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (Ε.Α.Κ.) Χανίων.

Ο κότινος, το στεφάνι από κλαδί αγριελιάς, αποτελούσε στην αρχαιότητα το έπαθλο των νικητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η αναβίωση αυτού του συμβολικού εθίμου συνδέει τη σύγχρονη αθλητική διοργάνωση με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης και της Ελλάδας.

Η Μνημειακή Ελιά των Βουβών, από την οποία θα κοπεί ο κότινος, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βιολογικά μνημεία της περιοχής του Πλατανιά και της ευρύτερης περιοχής των Χανίων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή του Μαραθωνίου Αγώνα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης στη διεύθυνση www.crete-marathon.gr.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ