18.8 C
Chania
Friday, November 22, 2024

Την απόσυρση ερώτησης του Νίκου Χουντή για τη διαγραφή των δανείων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ύψους 230 εκατ. ευρώ ζητάνε οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ημερομηνία:

Να αποσυρθεί κρίσιμη κοινοβουλευτική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, σε σχέση με τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ζητάνε υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίες υπάγονται απευθείας στον Πρόεδρο Σουλτς.

Σε σχετικό δελτίο τύπου του ευρωβουλευτή σημειώνονται τα εξής:

Ο Νίκος Χουντής, με ερώτησή του υποστήριζε, βάσει στοιχείων, ότι η Κομισιόν απέκρυψε γεγονότα κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και έκανε τα «στραβά μάτια» για τη διαγραφή του χρέους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το αίτημα απόσυρσης της ερώτησης, πιθανά σε συνεννόηση με την Κομισιόν, εκφράστηκε με επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το αιτιολογικό ότι, «η Κομισιόν δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα σύμφωνα με τις Συνθήκες» και ότι «ο ρόλος της Κομισιόν δεν είναι… η δημόσια παροχή πληροφοριών για μεμονωμένα δάνεια από μια τράπεζα, που έχει ανακεφαλαιωθεί με κρατική βοήθεια». Επιπλέον, καλούσε τον Ευρωβουλευτήνα αποσύρει το σχετικό ερώτημα και σε διαφορετική περίπτωση θα υποβληθεί στον Προέδρο του Κοινοβουλίου για να αποφασίσει για το παραδεκτό η όχι του ερωτήματος.

Υπενθυμίζεται ότι πριν έναν ακριβώς μήνα, ο Ν. Χουντής σε ερώτησή του (Δελτίο Τύπου 11/11/2015, «Ευθύνες Κομισιόν για τη διαγραφή δανείων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ») σημείωνε ότι :

Η Κομισιόν, σε παλαιότερη απάντησή της (16.05.2014) σε σχετικές ερωτήσεις του Ν. Χουντή και του πρώην Ευρωβουλευτή Θ. Σκυλλακάκη, δεν μνημόνευσε το γεγονός, ότι είχε ήδη υπάρξει διαγραφή των χρεών των πολιτικών κομμάτων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), που μάλιστα συνοδευόταν από αμνήστευση τραπεζικών στελεχών.

Αντίθετα, μας καθησύχαζε ότι παρακολουθεί την υπόθεση των κομματικών δανείων, τονίζοντας επί λέξει: «Οι εντολοδόχοι παρακολούθησης, που έχουν οριστεί για τις ελληνικές τράπεζες από τον Ιανουάριο του 2013, παρακολουθούν την διαδικασία χορήγησης νέων δανείων και την αναδιάρθρωση υφιστάμενων δανείων των δανειοληπτών, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κομμάτων».

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ζητούσε να πληροφορηθεί από την Κομισιόν «αν η τότε απάντηση ήταν προϊόν ελλιπούς η λανθασμένης πληροφόρησης και όχι προσπάθεια αποσιώπησης του γεγονότος, ώστε να επωφεληθούν και να προστατευτούν τα τότε κυβερνητικά κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Ο Ν. Χουντής, απαντώντας στην Γενική Διεύθυνση της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρνήθηκε να αποσύρει την ερώτηση και ταυτόχρονα απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ε.Κ. κ. Σουλτς, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι:

«Είναι απαράδεκτο, σε μία περίοδο αυστηρής λιτότητας και τεράστιας οικονομικής κρίσης, όπου το κύριο θέμα στην Ελλάδα είναι τα «κόκκινα δάνεια», για τα οποία χιλιάδες οικογένειες θα βρεθούν στους δρόμους λόγω αδυναμίας αποπληρωμής, να θεωρούνται «μεμονωμένα» και «εμπιστευτικά» δάνεια αξίας περίπου 230 εκατομ. ευρώ, των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας, τα οποία συμμετέχουν στα ισχυρότερα πολιτικά κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Λαϊκό Κόμμα, Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όχι μόνο δεν θα έπρεπε να «παίρνει επάνω του» την ερμηνεία των Συνθηκών, ότι δήθεν οι Συνθήκες απαγορεύουν την δημοσιοποίηση πληροφοριών για σκανδαλώδη δάνεια κομμάτων, αλλά αντίθετα θα έπρεπε να πρωτοστατεί και να ενθαρρύνει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, πολύ περισσότερο που θεσμοί της Ε.Ε. (Κομισιόν), ως εκπρόσωποι των δανειστών, υπερβαίνουν, πολλές φορές με σκανδαλώδη τρόπο, τις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί με βάση τις Συνθήκες. Απόδειξη ότι οι Ελληνικές τράπεζες και μόνο, παρακολουθούνται όπως ομολογεί η ίδια η Κομισιόν, από «εντολοδόχους παρακολούθησης», οι οποίοι δίνουν λόγο μόνο στην Κομισιόν.

Είναι λοιπόν ακραία υποκρισία να μην θέλουμε να απαντήσουμε σε ερωτήσεις και να επικαλούμαστε αορίστως τις Συνθήκες και την ίδια στιγμή να τις παραβιάζουμε υπερβαίνοντας σκανδαλωδώς τον θεσμικό μας ρόλο».

Και η επιστολή καταλήγει ως εξής:

«Θεωρώ κ. Πρόεδρε ότι, όχι μόνο δεν θα πρέπει να αποσύρω το συγκεκριμένο ερώτημα που μου ζητάνε οι υπηρεσίες σας, αλλά θα πρέπει να είναι ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα, που θα πρέπει να τεθούν και προφορικά στους εκπροσώπους της Κομισιόν, στη επικείμενη συνεδρίαση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής (ECON) στις 17.12.2015».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό...

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί...