Του Μάνου Χωριανόπουλου
Σήμερα αναμένεται να κυριαρχήσει στην επικαιρότητα (και σωστά) η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Θα ήταν πρέπον να καλυφθεί και να μεταδοθεί από όλους και όχι να παίξει 6η και 7η είδηση πίσω ακόμα και από την πρόγνωση του καιρού. Καλό είναι να τα ξεκαθαρίζουμε αυτά, διότι οι υποκλοπές τις τελευταίες τρεις μέρες, παίζουν περισσότερο στα ΜΜΕ διεθνώς, παρά στην Ελλάδα.
Στο κάτω κάτω, πρωθυπουργός είναι και μάλιστα έχει με νόμο υπό τον έλεγχό του την ΕΥΠ. Κάποια αξία θα έχουν όσα πει για το ζήτημα.
Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Μητσοτάκη να ζητά συγγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη, λες και του πάτησε το πόδι τυχαία στον δρόμο.
Έχει προηγηθεί ένα τριήμερο, τεράστιας προσπάθειας να παρουσιαστεί ως “ανήξερος”.
Είναι επομένως αναγκαίο να ενημερώσει ο πρωθυπουργός τον ελληνικό λαό αναλυτικά για το τι ξέρει και τι δεν ξέρει, διότι τα αλληλοαναιρούμενα non paper, έχουν μπερδέψει τους πολίτες.
Αν υποθέσουμε ότι δεν ήξερε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, ξέρει ή δεν ξέρει αν στις χιλιάδες παρακολουθήσεις περιλαμβάνονται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι; Και αν δεν ξέρει γιατί δεν ρώτησε τον κ. Κοντολέοντα πριν τον παραιτήσει;
Ξέρει ή δεν ξέρει αν όλες οι υποκλοπες είχαν την υπογραφή της αρμόδιας εισαγγελέως της ΕΥΠ;
Ξέρει ή δεν ξέρει για ποιο λόγο με τροπολογία της κυβέρνησης καταργήθηκε πέρσι η υποχρέωση της εκ των υστέρων ενημέρωσης των θιγόμενων από την αρμόδια αρχή για περιπτώσεις αδικαιολόγητων υποκλοπών;
Ξέρει ή δεν ξέρει ποιοι χρησιμοποιούν το Predator στην Ελλάδα και για λογαριασμό ποιων κατασκοπεύουν; Το θεωρεί θέμα “εθνικής ασφαλείας” ή δεν είναι τόσο σημαντικό για να ασχοληθει;
Ξέρει ή δεν ξέρει για τα ζητήματα προσωπικών δεδομένων που προέκυψαν πολύ πριν τις υποκλοπές, όπως η υπόθεση της Cisco ή για τις δραστηριότητες των κυρίων Πίτερ Τιλ και Άλεξ Καρπ.
Ξέρει ή δεν ξέρει πόσο “ευαίσθητα” είναι τα στοιχεία που έχουν υποκλαπεί και αν δεν ξέρει γιατί δεν ρωτά τον Νίκο Ρωμανό, που προέτρεψε ως άλλος Κορλεόνε το θύμα της υποκλοπής Νίκο Ανδρουλάκη “να έχει το θάρρος να τα κοινοποιήσει”.
Ξέρει ή δεν ξέρει ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει στοχοποιηθεί με παρακρατικές μεθόδους και στυλ μαφίας στα Social Media; Αποδοκιμάζει αυτές τις πρακτικές;
Μπορεί λοιπόν να ζητηθεί η συγγνώμη από τον Νίκο Ανδρουλάκη, μπορεί να έγιναν “θυσίες αξιωματικών για να σωθεί ο βασιλιάς”, μπορεί το θέμα να κουκουλώνεται όπως όπως με ιστορίες για Κινέζους, Αρμένιους και Ουκρανούς, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός και τη βαρύτητά του.
Επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, η ΕΥΠ παρακολούθησε τον ευρωβουλευτή και μετέπειτα αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη. Όσο ανήξερος και αν είναι κανείς, είναι δύσκολο να μην καταλαβαίνει τι σημαίνει κάτι τέτοιο για τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης.