12.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Τι είπαν στις ομιλίες τους στην ολομέλεια της Βουλής για τηλεοπτικές άδειες οι βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης | Βίντεο

Ημερομηνία:

Ομιλία έδωσαν στη Βουλή οι βουλευτές Χανιων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης για το θέμα των ραδιοτηλεοπτικών αδειών.

Η κ. Βαγιωνάκη είπε ότι κάποιοι βολεύονται με την υπάρχουσα κατάσταση ενώ υπενθύμισε ότι τα χρέη των ΜΜΕ ξεπερνούν τα 800 εκ. Ευρώ που έχει ως αποτελέσμα για να σταθούν αυτά τα κανάλια να εξαρτώνται από τη διαπλοκή.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Μπαλωμενάκης μίλησε για «απόπειρα πολιτικού σαμποτάζ» αναφορικά με τη φράση του κ. Βορίδη ότι «δε θα εκδοθεί ποτέ προκήρυξη του ΕΣΡ».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλωμενάκη «η παρατεταμένη αδυναμία του ΕΣΡ επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης, για μην επιβληθεί νομιμότητα και διαφάνεια στο αμαρτωλό τοπίο».

Β. Βαγιωνάκη: Κάποιοι βολεύονται με την υπάρχουσα κατάσταση

Παρέμβαση θέλησε να πραγματοποιήσει η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλια Βαγιωνάκη, στην προχθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, που εξελίχθηκε σε πεδίο σύγκρουσης επί της τροπολογίας της Κυβέρνησης για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες.

Η κα Βαγιωνάκη αφού κάλεσε τους βουλευτές «να περιφρουρήσουν (σ.σ. είχαν ακουστεί εκφράσεις όπως: «κατέβασμα παντελονιών, Βόρεια Κορέα κ.α.) το Κοινοβούλιο και να δίνεται η δυνατότητα να ακούγονται μόνο πολιτικά επιχειρήματα».

Παράλληλα, καυτηρίασε την επιλογή της Αντιπολίτευσης, κάθε φορά που δεν της αρέσει ένα νομοθέτημα, να εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Όσον αφορά το καυτό ζήτημα της δανειοδότησης των καναλιών η κα Βαγιωνάκη τόνισε: «Η Κυβέρνηση 2 μήνες περίμενε τη ΝΔ να εκλέξει αρχηγό για να μπορέσει να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και των λοιπών ανεξάρτητων Αρχών. Ο Πρόεδρος της Βουλής συγκάλεσε τη διάσκεψη των προέδρων για αυτό το λόγο και εκεί που όλα έδειχναν ότι θα έχουμε συναινετική λύση, με τη εκλογή του νέου Προέδρου της ΝΔ, όλα άλλαξαν. Γιατί;».

Στη συνέχεια η κα Βαγιωνάκη επιχείρησε να ερμηνεύσει τους λόγους αυτής της αλλαγής πλεύσης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λέγοντας: «Μήπως γιατί βολεύονται με την υπάρχουσα κατάσταση; Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2007, η διαφημιστική πίτα έφτανε τα 600 εκ. ευρώ και τώρα περί τα 200 εκ. Σε αυτήν την περίπτωση δύο πράγματα μπορεί να συμβούν: Πρώτον, να δούμε πόσα κανάλια χωρούν σε αυτό το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με βάση αντικειμενικά κριτήρια που με ευρεία πλειοψηφία ψηφίσαμε στο Νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, ώστε να υπάρχει βιωσιμότητα στη λειτουργία τους. Να σας θυμίσω ότι τα χρέη των μεγάλων ΜΜΕ ξεπερνούν τα 800 εκ ευρώ. Δεύτερον, για να μπορέσουν να σταθούν αυτά τα κανάλια, θα πρέπει να βρουν άλλες πηγές, βλέπε το γνωστό τρίγωνο της διαπλοκής», για να συμπληρώσει: «Εμείς θέλουμε το πρώτο. Ευθύνη για τα παραπάνω δε θα χουμε εμείς ή ο Υπουργός, αλλά το ΕΣΡ, σύμφωνα με τα όσα ψηφίσαμε. Αυτό που φέρνει η Τροπολογία είναι να αποφασίζει η Βουλή για τον αριθμό των αδειών. Αν πράγματι ενδιαφέρεστε για τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, ελάτε να αποφασίσουμε όλοι μαζί. Μη ξεχνάμε εξάλλου, ότι στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα», η Ελλάδα από την 31η θέση το 2008, βρέθηκε στην 91η το 2015 σε σύνολο 180 χωρών».

Η ομιλία της κ. Βαγιωνάκη εδώ:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=LeROybWIlvM”]

Α. Μπαλωμενάκης: Βρισκόμαστε μπροστά σε μια συμπεριφορά που αποτελεί απόπειρα πολιτικού σαμποτάζ

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης, είπε:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ασχοληθώ κι εγώ με το θέμα της τροπολογίας για τα ΜΜΕ, η οποία επιχειρήθηκε κατά ορισμένους να αποτελέσει σήμερα το Βατερλό της Κυβέρνησης και προκύπτει ότι συμβαίνει, μάλλον, το αντίθετο. Δεν θα υπήρχε ανάγκη να εισαχθεί αυτή η τροπολογία του κυρίου Υπουργού της Επικρατείας εάν δεν βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη μια πραγματικά εργώδης προσπάθεια να αχρηστευτεί η διάταξη του άρθρου 2 του ν. 4339. Εάν, δηλαδή, δεν υπήρχε η οφθαλμοφανής επιδίωξη όχι γενικά και αόριστα να μην αλλάξει τίποτα, αλλά συγκεκριμένα να μην γίνει ο διαγωνισμός αδειοδότησης.

Πώς υλοποιείται αυτή η προσπάθεια; Υλοποιείται με την ανοίκεια εκμετάλλευση του σημερινού ανώμαλου καθεστώτος στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, ανώμαλου με την έννοια της αδυναμίας συγκρότησης εννοείται.

Η αρχική στάση της Νέας Δημοκρατίας που πρόβαλε ως πρόφαση να μην προσχωρήσει στη διαδικασία συμπλήρωσης του ΕΣΡ την εκλογή του Αρχηγού της παράταξης, άλλαξε μετά την εκλογή. Μερικοί λένε ότι η στάση της Νέας Δημοκρατίας άλλαξε ως αντίδωρο του νέου Προέδρου για την υποστήριξη μεγάλων συγκροτημάτων στο πρόσωπό του. Η κρίση περί του αν αυτό αληθεύει ή όχι εναπόκειται στη δική μας κρίση και στη νοημοσύνη εκάστου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια συμπεριφορά που αποτελεί απόπειρα πολιτικού σαμποτάζ. Για να μην φανεί ως λεκτική υπερβολή ή αμετροέπεια αυτή μου η εκτίμηση, τη συνδέω απολύτως με τη φράση του κ. Βορίδη σήμερα το πρωί στην αρχή της διαδικασίας που είπε: «Δεν θα εκδοθεί ποτέ προκήρυξη του ΕΣΡ». Επικαλούμαι τα Πρακτικά, αν τυχόν το αρνηθεί.

Δηλαδή, η παρατεταμένη αδυναμία του ΕΣΡ επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης, για μην επιβληθεί νομιμότητα και διαφάνεια στο αμαρτωλό τοπίο. Είναι μια λογική που λιγότερο ωμά βέβαια και εν είδει προφητείας από αυτές που εσχάτως συνηθίζει ο κ. Βενιζέλος, ενστερνίστηκε και ο ίδιος.

Θα ήθελα πάρα πολύ να γνωρίζω την αντίδραση όσων μελών του ΕΣΡ απομένουν στην κατάφορη αυτή απειλή, απειλή να μεταβληθούν οι ίδιοι σε πολιορκητικό κλοιό της προσπάθειας, για να μην αλλάξει τίποτα στο χώρο εκείνο που έχουν κληθεί να υπερασπίζονται και να υπηρετούν. Είναι σύμφωνοι; Αποδέχονται το ενδεχόμενο να θεωρηθούν συνένοχοι;

Θα ήθελα ακόμη να δω και την αντίδραση των κυρίων από το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη μπροστά στην πλήρη απαξίωση και τον εξευτελισμό, θα έλεγα, της Ανεξάρτητης Αρχής για την οποία τόσα ωραία – φοβάμαι όμως κούφια – λόγια ακούμε.

Η Νέα Δημοκρατία δια του στόματος της κυρίας Εισηγήτριας μάλλον αβασάνιστα πρότεινε στη Βουλή να θεσπίσει αυξημένη πλειοψηφία κατά τον προσδιορισμό του αριθμού των αδειών και τότε, όπως είπε, το κόμμα της θα ψηφίσει την τροπολογία. Δεν είμαστε, όμως, πολιτιστικό σωματείο, αλλά το νομοθετικό σώμα, του οποίου ο τρόπος λειτουργίας αδρομερώς μεν, αυστηρώς δε, ορίζεται από το Σύνταγμα και, όπως υπενθύμισε ο κύριος Προεδρεύων, μόνο το Σύνταγμα μπορεί να ορίσει τα θέματα εκείνα στα οποία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία.

Οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης σήμερα σκόπιμα έμπλεξαν μεταξύ τους ξεκάθαρες και ειλημμένες εδώ και καιρό από τη νομολογία αρμοδιότητες ανάμεσα στο κράτος με την διπλή έκφανση, δηλαδή νομοθετική και εκτελεστική λειτουργία και του ΕΣΡ.

Στο άρθρο 15 του Συντάγματος που όλοι εδώ επικαλούμαστε, γίνεται σαφής, σαφέστατη διάκριση μεταξύ του άμεσου και γενικού ελέγχου που ανατίθεται στο κράτος και του ελέγχου του περιεχομένου και της τήρησης της νομιμότητας που πραγματικά ανατίθεται στο Σύνταγμα. Από αυτές τις διατυπώσεις καθόλου μα καθόλου δεν προκύπτει ότι το ΕΣΡ καθιερώνεται ως νομοθετικό όργανο, ως νομοθετούν όργανο. Είναι διοικητική αρχή γι’ αυτό και οι αποφάσεις, όπως μας θύμισε κάποιος σήμερα, ελέγχονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η μεταβατική – και τονίζω τη λέξη «μεταβατική» – διάταξη που καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε, θα έπρεπε πραγματικά να ψηφιστεί από το σύνολο της Βουλής, εάν εκείνοι που αντιδρούν ήθελαν ειλικρινώς να μπει τάξη και διαφάνεια στα θέματα της ραδιοτηλεόρασης.

Ο ν. 4339 είναι ένα νομοθέτημα, που μέσα από ένα αμαρτωλό καθεστώς δυόμισι δεκαετιών, επιχειρεί να βάλει κανόνες, ορίζει έλεγχο, βάζει φραγμούς στη διαπλοκή, διασφαλίζει έσοδα για το κράτος. Είναι ένα νομοθέτημα, που, όπως διακριτικά υπογραμμίστηκε εδώ -και αναρωτιέμαι και πόσοι από την Αντιπολίτευση το αντιλήφθηκαν αυτό- ήρθε να πετύχει εκεί που σε άλλες παλιότερες εποχές σχετικές νομοθετικές απόπειρες απέτυχαν από έλλειψη σταθερής πολιτικής βούλησης λέω εγώ ή, αν πάρουμε την εκδοχή του κυρίου Δένδια, επειδή εμποδίστηκαν. Εμποδίστηκαν, όμως, από τα ίδια εξωθεσμικά κέντρα, τα οποία σήμερα με ζήλο η Νέα Δημοκρατία υπερασπίζεται.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τελειώνω λέγοντας ότι μετά από τόση συζήτηση, νομίζω ότι προκύπτει ποιο είναι το πραγματικό ερώτημα της σημερινής διαδικασίας στο θέμα, τουλάχιστον, της τροπολογίας και πιστεύω ότι ακόμα και την έσχατη στιγμή εκείνοι που αγωνίζονται να μην αλλάξει τίποτα σ’ αυτό το φαύλο καθεστώς θα υποστούν την ήττα που αρμόζει στη σημερινή συνθήκη.

Ευχαριστώ πολύ.

Το βίντεο της ομιλίας του κ. Μπαλωμενάκη εδώ:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=HqS7fy-qigE”]

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την...