Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεσμεύτηκε για παροχή βοήθειας στο έργο της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, κατά την ομιλία του στην έναρξη των εργασιών της. Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως είναι υποχρέωση οι πολίτες να μάθουν για τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο όνομά τους, ενώ εκτίμησε ότι η σημαντικότερη αποστολή της Επιτροπής είναι να φέρει στο φως όλους τους μηχανισμούς που διόγκωσαν το χρέος και το φόρτωσαν στις πλάτες των πιο αδύναμων.
Στο μεταξύ, ο κ. Βαρουφάκης ταξιδεύει αύριο Κυριακή για την Ουάσιγκτον, όπου θα συζητήσει με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης.
Επανερχόμενοι στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο υπερδανεισμός δεν ήταν «ατύχημα», δεν ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι λαοί του Νότου είναι κηφήνες και του Βορρά μυρμήγκια, αλλά ότι ο υπερδανεισμός ήταν απαραίτητος για να λειτουργήσει η Ευρωζώνη με βάση την αρχιτεκτονική της. Ο ίδιος σχολίασε ότι το Μνημόνιο ήταν μια «κυνική, μισανθρωπική μεταφορά» των βαρών από τα βιβλία των βορειοευρωπαϊκών τραπεζών στους ώμους των λαών του Νότου.
«Αυτό το έγκλημα πρέπει να αναδειχθεί. Αντί να μιλάμε για τζιτζίκια και για μυρμήγκια, μιλάμε για Έλληνες εναντίον Γερμανών. Σύντομα θα μιλάμε για Έλληνες εναντίον Ελλήνων και Γερμανών εναντίον Γερμανών. Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που ήθελαν όλοι».
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο με τον οποίο δομήθηκε από το τέλος της δεκαετίας του ’80 η δημοσιονομική μηχανική που κατακερμάτισε το χρέος διασπώντας την σχέση δανειστή-δανειζόμενου. Ο Γ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι αρκετές από τις ενέργειες που προκάλεσαν αυτή την κατάσταση ήταν νόμιμες σημειώνοντας ότι ήταν «νόμιμος ο τρόπος με τον οποίο παραπλανήθηκαν τα κοινοβούλια» κι ότι υπήρχε «έλλειψη συναίσθησης» ότι το κράτος οφείλει διαφάνεια στους πολίτες του για τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει.
Αναφερόμενος στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι δομήθηκε ακριβώς πάνω σε αυτήν την λογική περιορισμού του ρίσκου και συνεχούς ανάπτυξης, χωρίς ταυτόχρονα να υιοθετηθούν μηχανισμοί απορρόφησης των κραδασμών. Ο Γ. Βαρουφάκης σχολίασε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα ελλειμματική, αλλά ότι η ύπαρξη εθνικού νομίσματος λειτουργούσε ως ένα τέτοιο «αμορτισέρ», κάτι που έδωσε την θέση του στον δανεισμό μετά την ένταξη στην ευρωζώνη.
Ο δανεισμός ως μηχανισμός απορρόφησης κραδασμών κι η «μανιώδης προσπάθεια δανεισμού» ελλειμματικών χωρών από τις πλεονασματικές, δεδομένου ότι οι ελλειμματικές χώρες δεν έχουν βαριά οικονομία κι ολιγοπώλια, οδήγησε, κατά τον υπουργό Οικονομικών, σε μετατροπή των χρημάτων που μπήκαν στην χώρα σε φούσκες. Ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την εμπλοκή της Goldman Sachs με τα μελλοντικά έσοδα από διόδια.
Καταλήγοντας ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι είναι δυστυχές «η αποτυχία του πολιτικού συστήματος να υποκαθίσταται από μία Επιτροπή» και παρατηρώντας ότι σε μια ευνομούμενη δημοκρατία όχι αυτή η Επιτροπή αλλά η Δικαιοσύνη εδώ και χρόνια θα έπρεπε να είχε αναλάβει το βάρος αυτού του έργου.