12.8 C
Chania
Wednesday, December 10, 2025

Το Λουξεμβούργο θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης

Ημερομηνία:

Το Λουξεμβούργο σκοπεύει να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος την επόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Κατά την άφιξή του σήμερα σε συνεδρίαση της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών Ξαβιέ Μπετέλ επιβεβαίωσε τις δηλώσεις που έκανε χθες Δευτέρα ο πρωθυπουργός Λικ Φρίντεν έπειτα από κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση με τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο Μπετέλ και ο Φρίντεν επέκριναν τόσο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, κατηγορώντας τους ότι είναι αντίθετοι στη λύση των δύο κρατών.

Παρά ταύτα, «είμαστε πεπεισμένοι ότι η λύση των δύο κρατών μπορεί να φέρει βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή», τόνισε ο Φρίντεν.

«Αυτό δεν θα γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη», αλλά υπάρχει ένα κίνημα που καταδεικνύει ότι αυτή η λύση «εξακολουθεί να είναι επίκαιρη», εκτίμησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

«Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου σκοπεύει να συνταχθεί με εκείνους που θα αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης (…) την επόμενη εβδομάδα», κατέληξε.

Μετά τη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία, που συνέταξαν το σχετικό κείμενο, πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης την επόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η διαδικασία θεωρείται μέσο για την άσκηση επιπλέον πίεσης στο Ισραήλ προκειμένου να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα.

Αυτή η «διακήρυξη της Νέας Υόρκης», την οποία στηρίζει ήδη η πλειοψηφία των χωρών μελών του ΟΗΕ, ζητεί επίσης «τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα» και «τη δίκαιη, ειρηνική και βιώσιμη διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, βασισμένη στην πραγματική εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών».

Τη διακήρυξη απορρίπτουν τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ.

news247.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: Ευχαριστήριο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου για τη στήριξη στις κινητοποιήσεις

Σε μια δημόσια παρέμβαση με σαφές πολιτικό και κοινωνικό...