Η οικογένεια Βίγλη, μια ιστορική οικογένεια των Χανίων, για περισσότερο από 1,5 αιώνα παράγει και συλλέγει μέλι σε έναν από τους πιο πλούσιους και αγνούς βιότοπους στην Ευρώπη: Στον προστατευόμενο Εθνικό Δρυμό της Ελλάδος (από το 1963), στο Φαράγγι της Σαμαριάς.
Εκεί που ευδοκιμούν το 98% των φυτών που συναντάμε στην Μεσόγειο, συλλέγεται, με παραδοσιακές μεθόδους, με τον πιο περιπετειώδη και μοναδικό τρόπο, ένα προϊόν που καταξιωμένα είναι από τα ποιοτικότερα και περιεκτικότερα σε σπάνιες ποικιλίες γυρεόκοκκων, μέλια παγκοσμίως.
Το Σαμαριανό μέλι ή αλλιώς το μέλι του Θοδωρή Βίγλη.
Λέει ο Θοδωρής Βίγλης:
“Οι μαύρες κηρήθρες την πρέσσα του κεριού θερμαίνονται και πιέζονται με υδραυλική πίεση. Από τις κάνουλες γίνεται η συλλογή του κεριού. Η διαδικασία θα επαναληφθεί άλλη μια φορά για να λάβουμε καθαρό κερί μέλισσας”.
“Στη συνέχεια το κερί αυτό θα τυπωθεί σε λεπτά φύλλα. Τα φύλλα αυτά θα αποτελέσουν την βάση στην οποία θα πλέξουν την άνοιξη οι μέλισσες τα κελιά τους στις νέες κηρήθρες.”
Κι ο κύκλος της ζωής συνεχίζεται.
Δείτε το βίντεο:
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=bo99PdMYs7M&feature=em-upload_owner”]