19.4 C
Chania
Wednesday, December 24, 2025

Τον δικό του… υπέρ-τομογράφο απέκτησε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Ημερομηνία:

Της Κατερίνας Μυλωνά

Έναν προ-κλινικό υβριδικό τομογράφο ποζιτρονικής / μαγνητικής τομογραφίας (micro PET/MRI) απέκτησε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Ναι, η ονομασία μπορεί να μην είναι κατανοητή παρά από έναν κλειστό κύκλο επιστημόνων. Αυτό σήμερα, γιατί αύριο, η προσφορά του στην επιστήμη και, φυσικά, την υγεία θα είναι τέτοια που θα μάθουμε να το διαβάζουμε και χωρίς σκονάκι!

Σήμερα, Παρασκευή, στις 7.30 το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ στο Ηράκλειο θα γίνουν τα εγκαίνια της Μονάδας Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης του Ινστιτούτου Πληροφορικής.

Τα εγκαίνια της Μονάδας θα τελέσει ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Δρ. Χρίστος Δήμας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Έρευνας & Καινοτομίας, Καθ. Αθανάσιου Κυριαζή.

Το «παρών» στην εκδήλωση θα δώσει ο Δρ. Νικόλαος Πατρώνας, Ομότιμος Ερευνητής, Τμήμα Ακτινολογίας και Απεικονιστικών Επιστημών,  Κλινικό Κέντρο, Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, Μπηθέσδα, ΗΠΑ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει και την κεντρική ομιλία με τίτλο  «Ιατρική απεικόνιση: Που ήμασταν, που φθάσαμε και που πάμε».

Στα εγκαίνια θα παρευρίσκονται, επίσης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, o δήμαρχος Ηρακλείου, βουλευτές, τοπικές Αρχές και εκπρόσωποι της Εκκλησίας.

τομογράφος ΙΤΕ

O τομογράφος του ΙΤΕ

Η Πληροφορική στην υπηρεσία της Υγείας

Πρόκειται για ένα έργο ύψους 2,5 εκ ευρώ, από ιδίους πόρους του Ιδρύματος ενώ η σύσταση της Μονάδας συγχρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης: Π.Ε. Ηρακλείου.

Είναι μία στρατηγική κίνηση που γίνεται από πλευράς Ινστιτούτου Πληροφορικής και του διευθυντή του, καθηγητή Δημήτρη Πλεξουσάκη, προκειμένου να συνεισφέρει στον τομέα της υγείας και της βϊο-ιατρικής έρευνας. Η μονάδα αυτή εντάσσεται στα πλαίσια μιας οριζόντιας δράσης του Ινστιτούτου Πληροφορικής με επικεφαλής τον Καθηγητή Ακτινολογίας τους Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Α. Καραντάνα.

Πλεξουσάκης

Ο διευθυντής του ΙΠ-ΙΤΕ καθηγητής Δημήτρης Πλεξουσάκης

Είναι μία εθνική ερευνητική υποδομή, για αυτό ακριβώς τον λόγο βρίσκεται στην Κρήτη ο κ. Δήμας, για να δηλώσει τη σημασία του να έχει η Ελλάδα και εν προκειμένω η Κρήτη το συγκεκριμένο τομογράφο.

Όπως εξηγεί στο Cretalive ο Δρ. Γεώργιος Ζ. Παπαδάκης, Ερευνητής Β, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης (HMIU), ο συγκεκριμένος τομογράφος είναι ο πρώτος σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ο τέταρτος, αντίστοιχα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η καινοτομία έγκειται στο ότι επιτρέπει την ταυτόχρονη λήψη δεδομένων από δύο τομογράφους, γεγονός που εκτοξεύει την ανατομική και χρονική ακρίβεια στη λήψη δεδομένων, με σημαντικές ερευνητικές δυνατότητες σε όλα τα πεδία της μεταφραστικής έρευνας», εξηγεί.

Παπαδάκης ΙΤΕ

O Δρ. Γεώργιος Ζ. Παπαδάκης, Ερευνητής Β, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης (HMIU)

Εφαρμογές υπάρχουν στην Ογκολογία, την Καρδιολογία, τη Νευρολογία, τα Μυοσκελετικά Νοσήματα και τη Ρευματολογία και άλλα πεδία της ιατρικής.

Αποτελεί, ουσιαστικά, ένα ερευνητικό υπερ-όπλο που… εκτοξεύει τις δυνατότητες μοριακής απεικόνισης που θα επιτρέψει την παραγωγή γνώσης  που στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην κλινική πράξη.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι των τελευταίων τριών με τεσσάρων χρόνων. Συνεπώς, είναι εύστοχο να πει κανείς ότι στο ΙΤΕ το αύριο γίνεται σήμερα!

Το πρόγραμμα των εγκαινίων

19:30 Προσέλευση

19:45 Καλωσόρισμα

Καθ. Δημήτρης Πλεξουσάκης, Διευθυντής, Ινστιτούτου Πληροφορικής – Αντιπρόεδρος ΙΤΕ

19:50 Χαιρετισμοί επισήμων

Καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος ΙΤΕ

Δρ. Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας

Καθ. Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας

Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης

20:20 Παρουσίαση Μονάδας Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης- Παρουσίαση Κεντρικού Ομιλητή Δρ. Γεώργιος Ζ. Παπαδάκης, Ερευνητής Β, Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης (HMIU)

20:25 Κεντρική Ομιλία: «Ιατρική απεικόνιση: Που ήμασταν, που φθάσαμε και που πάμε» Δρ. Νικόλαος Πατρώνας, Ομότιμος Ερευνητής, Τμήμα Ακτινολογίας και Απεικονιστικών Επιστημών,  Κλινικό Κέντρο, Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, Μπηθέσδα, ΗΠΑ.

20:45 Παρουσίαση Ερευνητικών Υπολογιστικών Εφαρμογών της Μονάδας Υβριδικών Τεχνικών  Μοριακής Απεικόνισης Καθ. Κων/νος Μαριάς, Επικεφαλής Εργαστηρίου Υπολογιστικής Βιο-Ιατρικής, ΙΠ-ΙΤΕ

20:50 Παρουσίαση Δυνατοτήτων Ερευνητικών Συνεργασιών με Ακαδημαϊκούς Φορείς Έρευνας Καθ. Απόστολος Καραντάνας, Καθηγητής Ακτινολογίας – Πανεπιστήμιο Κρήτης,

Συντονιστής Προγράμματος Προηγμένων Υβριδικών Απεικονιστικών Συστημάτων, ΙΠ-ΙΤΕ

21:00 Αγιασμός – Εγκαίνια Μονάδας Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης

Τα εγκαίνια της Μονάδας θα τελέσει ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Δρ. Χρίστος Δήμας.

Η τελετή των εγκαινίων θα μεταδοθεί ζωντανά στον χώρο της εκδήλωσης.

cretalive.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ 3.000 “ιδιοκτήτες” για επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο πλαίσιο των διασταυρώσεων, που πραγματοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή...

Η σοκολάτα μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι το 2050 – Υπάρχει υποκατάστατο;

Η σοκολάτα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «κλιματικό βαρόμετρο», καθώς τα ακραία καιρικά...

Επισκέψεις σε κοινωνικές δομές με γιορτινές ευχές για τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη

Σειρά επισκέψεων σε κοινωνικές δομές των Χανίων όπως και...

Κάλαντα & εορταστικές μελωδίες στο Δημαρχείο Χανίων

Ευχές για χαρούμενα Χριστούγεννα από τον Δήμαρχο, Π. Σημανδηράκη Εορταστικές...