15.8 C
Chania
Monday, November 18, 2024

Τοπική αυτοδιοίκηση και νεοφιλελεύθερες πολιτικές

Ημερομηνία:

Τα τελευταία χρόνια με δικαιολογία τα «μνημόνια» εφαρμόσθηκαν πολιτικές και ψηφίστηκαν νόμοι που οδηγούν τους θεσμούς και την κοινωνία σε απαξίωση.

Ένα από τα νομοθετήματα ήταν ο νόμος για την Τ.Α (Καλλικράτης) ο οποίος μετέτρεπε την ΤΑ σε αχανή και δαιδαλώδη μηχανισμό, δημιουργούσε περαιτέρω στεγανά απομάκρυνε τα κέντρα λήψης αποφάσεων από τον πολίτη (Αρχή Επικουρικότητας) και μετέτρεπε τους Δήμους σε μηχανισμούς παραγωγής νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Κάποιοι από εμάς με σκληρή αρθρογραφία τα επισημάναμε και τα καταγγείλαμε.

Στις 26 Ιανουαρίου έγινε μια σημαντική αλλαγή για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ένα αριστερό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση με την στήριξη των ΑΝΕΛ.

Η κοινωνία ανάσανε, η ψυχολογία άρχισε να αλλάζει  η ελπίδα  εμφανίζεται.

Δεν είναι της παρούσης η ανάλυση η κριτική για την πορεία αυτής της κυβέρνησης.

Άλλωστε ο χρόνος που κυβερνά είναι ελαχιστότατος για τέτοια και ιδιαίτερα μέσα στο ασφυκτικό και ωμά εκβιαστικό περιβάλλον το οποίο έχουν δημιουργήσει οι «φίλοι» και «εταίροι» μας.

Κάποια δείγματα γραφής ανησυχητικά πρέπει να επισημαίνονται, όπως η πρόσφατη ΚΥΑ ΑΔΠΟΟΟ 5159/586 Β ΕΞ 2015/7-4-2015.

Αναφέρεται στην παραχώρηση στους Δήμους απευθείας του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού με βάση τον Ν 2971/2001 (Αιγιαλός παραλία και άλλες διατάξεις) και τις προηγούμενες σχετικές ΚΥΑτων ετών 2012-13-14.

Αυτές οι ΚΥΑ μεταξύ άλλων όριζαν, ότι εφ όσον την διαχείριση των παραλιών (στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν όμορες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις) την κράτησουν οι Δήμοι ή η Δημοτική τους Επιχείρηση, τότε θα πρέπει να αποδώσουν το 20% (κρατηθείτε) τον ακαθάριστων εσόδων και μετά εάν υπάρχουν κέρδη θα φορολογηθούν με περίπου 25%.

Εάν όμως η εκχώρηση από τους Δήμους γίνει σε ιδιώτη, κατόπιν δημοπρασίας, τότε το δημόσιο θα εισέπραττε μόνο το 20% επί του μισθώματος που θα προέκυπτε από τη δημοπρασία.

Με απλά λόγια εάν οι Δήμοι διαχειριστούν τις παραλίες το κράτος ζητούσε να πάρει τα πάντα και εάν το πάρει ιδιώτης(έχοντας επιπλέον την ευελιξία της απόκρυψης εσόδων) το κράτος ζητούσε να πάρει  20% επί του μισθώματος.

Με αυτές τις προϋποθέσεις οδηγούσαν την ΤΑ να εκχωρεί στους ιδιώτες αρμοδιότητές της. Αυτό γινόταν συστηματικά (καθαριότητα, νερό, λοιπές επιχειρήσεις κράτους και ΟΤΑ) ώστε να καταστεί δυνατόν οι λάτρεις του νεοφιλελευθερισμού να υποστηρίζουν ότι το κράτος, Δήμοι κλπ δεν είναι επιχειρηματίες και όλα πρέπει να γίνουν ιδιωτικά.

Με την αριστερά πλέον στην κυβέρνηση εκδίδεται 7-4-2015 η προαναφερόμενη ΚΥΑ.

Θα περίμενε κάποιος ότι τουλάχιστον το άρθρο 6 το οποίο αναφέρεται στο τίμημα της παραχώρησης θα είχε αλλάξει επ’ ωφελεία της ΤΑ, της Κοινωνίας και του Κράτους.

Αποδεικνύεται όμως ότι στο ΥΠ Οικονομικών και Εσωτερικών οι σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές ενδημούν στους δαιδαλώδεις διαδρόμους που οδηγούν στα γραφεία των μανδαρίνων . Το άρθρο 6 όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά το αντάλλαγμα ανεβαίνει εις βάρος των Δήμων και των Δημοτικών τους Επιχειρήσεων στο 30% των ακαθάριστων εσόδων.

Εάν όμως ο Δήμος παραχωρήσει σε ιδιώτη την διαχείριση του αιγιαλού τότε το αντάλλαγμα ορίζεται στο 30% του μισθώματος. Δηλαδή οι Δήμοι οδηγούνται στην εκχώρηση σε ιδιώτη και το κράτος χάνει έσοδα. Αυτό μπορεί με αριθμούς να εξηγηθεί στους φωστήρες του ΥΠ Οικονομικών εάν ρωτήσουν.

Η σημαντικότερη όμως διάσταση είναι το γεγονός ότι για τις προστατευόμενες περιοχές το κυρίαρχο δεν μπορεί να είναι το οικονομικό αλλά η προστασία – αναβάθμιση – ανάδειξη της περιβαλλοντικής αξίας των μοναδικών αυτών περιοχών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό είναι το όχημα το οποίο οδηγεί σε βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και τα οφέλη για την εθνική και τοπική οικονομία πολλαπλασιάζονται με βιώσιμο τρόπο.

Με όσα γράφω δεν υποστηρίζω ότι στους Δήμους η διαχείριση ήταν πάντοτε αυτή που έπρεπε. Υποστηρίζω όμως με επιμονή ότι το πλαίσιο κανόνων χρηστής διαχείρισης και σωστής προστασίας θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένο και να έχει κανόνες και ελέγχους που να εφαρμόζονται.

Υποστηρίζω με επιμονή ότι  το Κράτος και ειδικότερα οι Δήμοι μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους και να διαχειρισθούν τα του οίκου τους με αξιοπρέπεια και αξιοπιστία σε καθεστώς όμως ισονομίας ισοπολιτείας και δικαιοσύνης.

Ζητώ από τους αρμόδιους Υπ Οικονομικών και Εσωτερικών άμεση αλλαγή του άρθρου 6 της ΚΥΑ, προσδιορισμό του ανταλλάγματος στο 5% επί των ακαθαρίστων ή στο 20% επί του τιμήματος. Αυτή κατά τη γνώμη μου η πρόταση δημιουργεί τις προϋποθέσεις Κράτος, Δήμοι, ιδιώτες  να κερδίσουν στην βάση της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης  ενίσχυση των άρθρων τα οποία αφορούν τις προστατευόμενες περιοχές, αυστηροποίηση των όρων διαχείρισης και των ελέγχων τήρησης τους εφ’ όσον θα έχει αφαιρεθεί το επιχείρημα «ότι δεν βγαίνουν λόγω υψηλού τιμήματος» και προσθήκη άρθρου όπου θα προσδιορίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των κερδών από τη  διαχείριση θα επενδύεται στις περιοχές αυτές για περαιτέρω προστασία και αναβάθμιση.

Κουκουράκης Κων/νος

Π Δήμαρχος Ιναχωρίου

Δημοτικός Σύμβουλος Κισσάμου

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πάπας Φραγκίσκος: Να ερευνηθεί αν στην Γάζα διαπράχθηκε γενοκτονία

“Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, όσα συμβαίνουν στην Γάζα έχουν...