13.8 C
Chania
Saturday, December 27, 2025

Τραγωδία νότια της Γαύδου: Τρεις νεκροί, έντεκα αγνοούμενοι — Σοκάρουν οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης

Ημερομηνία:

Τρεις άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί και έντεκα παραμένουν αγνοούμενοι μετά το ναυάγιο που σημειώθηκε τις προηγούμενες ώρες στα νότια της Γαύδου, με σκάφος που μετέφερε μετανάστες από τη Λιβύη προς την Κρήτη. Η επιχείρηση διάσωσης του Λιμενικού Σώματος παραμένει σε εξέλιξη, ενώ οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναποδογύρισε η μικρή βάρκα είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

«Καταρχάς είχαμε μία πολύ δύσκολη χθες με τη διαχείριση του περιστατικού, το οποίο δυστυχώς είχε ως αποτέλεσμα τρεις νεκρούς», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, Βασίλης Κατσικανδαράκης. «Η υπηρεσία μας συνεχίζει έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων και άλλων ανθρώπων που ίσως βρίσκονταν στο σκάφος».

Απότομη αύξηση αφίξεων – Πίεση στο Λιμενικό

Ο κ. Κατσικανδαράκης περιγράφει την τεράστια αύξηση αφίξεων μεταναστών μέσω της θαλάσσιας οδού. «Οι ροές δεν έχουν σταματήσει. Αντιθέτως, έχουμε μια τραγική αύξηση σε σχέση με πέρυσι, που πλησιάζει το 380 με 390%», τόνισε, προσθέτοντας ότι «έχουμε φτάσει ήδη τις 16.000 μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, ενώ πέρυσι την ίδια ημερομηνία είχαμε μόλις 4.590».

«Ο καιρός βοηθάει, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνθήκες είναι ασφαλείς. Βάζουν αυτούς τους ανθρώπους σε μικρές βάρκες, ανεπαρκείς για τέτοια ταξίδια. Δυστυχώς, κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, βλέπουμε να μεταφέρονται δεκάδες άνθρωποι σε σκάφη που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν», σημείωσε.

«Εγκληματούν όσοι τους στέλνουν»

Αναφερόμενος στις συνθήκες του ναυαγίου, ο πρόεδρος των λιμενικών δήλωσε: «Μια βάρκα που είναι φορτωμένη με ανθρώπους και βρίσκεται σε κύμα τριών ή τεσσάρων μέτρων είναι πολύ εύκολο να ανατραπεί. Αν οι άνθρωποι δεν έχουν τα σωστικά μέσα που χρειάζονται, τότε καταλαβαίνετε τι ακολουθεί».

Απέφυγε να επιβεβαιώσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το ναυάγιο συνέβη σε προσπάθεια των επιβαινόντων να επιβιβαστούν σε σκάφος της FRONTEX. «Δεν μπορώ να ξέρω τι έγινε εκείνη τη στιγμή. Καταλαβαίνετε όμως ότι μία βάρκα που είναι αντιμέτωπη με κύμματα 3 και 4 μέτρα, είναι μία πολύ δύσκολη συνθήκη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενικών επισήμανε την αφοσίωση του προσωπικού στις επιχειρήσεις διάσωσης, παρά τις αντίξοες συνθήκες:

«Το προσωπικό μας και τα πλωτά μας μέσα, ο κυρίαρχος σκοπός τους είναι πάντα η προάσπιση της ανθρώπινης ζωής. Αυτό πολεμάμε και αυτό έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα».

Ο κ. Κατσικανδαράκης κατήγγειλε για ακόμα μία φορά τα εγκληματικά κυκλώματα που εκμεταλλεύονται ανθρώπους και τους ρίχνουν στη θάλασσα αδιαφορώντας για τις συνέπειες:

«Αυτοί που έχουν μόνο στόχο να κερδίσουν από αυτό το πράγμα, μη συνυπολογίζοντας τις καιρικές συνθήκες, βάζουν αυτούς τους ανθρώπους σε μικρές βάρκες. Μέσα, βλέπουμε δεκάδες άτομα κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες. Δυστυχώς, έχουμε αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα. Είναι αποτέλεσμα των πράξεών τους».

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ