12.8 C
Chania
Monday, December 8, 2025

Τραμπ: Την Τρίτη οι συνομιλίες με Πούτιν για την Ουκρανία

Ημερομηνία:

«Θα μιλήσω με τον Πρόεδρο Πούτιν την Τρίτη. Έγινε πολλή δουλειά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Air Force One κατά τη διάρκεια πτήσης επιστροφής στην περιοχή της Ουάσινγκτον από τη Φλόριντα.

«Θέλουμε να δούμε αν μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Ίσως μπορούμε, ίσως όχι, αλλά νομίζω ότι έχουμε πολύ καλές πιθανότητες», δήλωσε ο Τραμπ, σχετικά με την πρόταση εκεχειρίας 30 ημερών που αποδέχθηκε η Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι δύο πλευρές συνέχισαν να ανταλλάσσουν βαριές αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και η Ρωσία πλησίασε στην εκδίωξη των ουκρανικών δυνάμεων από το πολύμηνο στήριγμά τους στη δυτική ρωσική περιοχή του Κουρσκ.

«Θα μιλήσουμε για τα εδάφη. Θα μιλήσουμε για μονάδες παραγωγής ενέργειας»

«Θα μιλήσουμε για τα εδάφη. Θα μιλήσουμε για μονάδες παραγωγής ενέργειας», δήλωσε ο Τραμπ, όταν ρωτήθηκε για τις παραχωρήσεις. «Νομίζω ότι έχουμε ήδη συζητήσει πολλά από αυτά σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις δύο πλευρές, την Ουκρανία και τη Ρωσία. Μιλάμε ήδη γι’ αυτό, για τη διανομή ορισμένων περιουσιακών στοιχείων», είπε, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ρωσία: «Όχι» σε ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία

Ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, σεσυνέντευξη που παραχώρησε στο CNN μετά τις «θετικές συνομιλίες», όπως τις χαρακτήρισε, που είχε με τον Πούτιν στη Μόσχα, ανέφερε πως ο ρώσος πρόεδρος «δέχεται τη φιλοσοφία του Τραμπ, ο Τραμπ θέλει ένα τέλος στον πόλεμο».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο, πάντως σε μια συνέντευξη ευρείας κλίμακας στο ρωσικό μέσο ενημέρωσης Izvestia, δήλωσε ότι οποιαδήποτε μακροχρόνια ειρηνευτική συνθήκη για την Ουκρανία πρέπει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Μόσχας.

«Θα απαιτήσουμε να αποτελέσουν μέρος αυτής της συμφωνίας οι αδιάσειστες εγγυήσεις ασφαλείας», ανέφερε ο Γκρούσκο, σύμφωνα με την Izvestia. «Μέρος αυτών των εγγυήσεων θα πρέπει να είναι το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας, η άρνηση των χωρών του ΝΑΤΟ να την δεχτούν στη συμμαχία».

Η Μόσχα είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην αποστολή παρατηρητών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, επανέλαβε ο Γκρούσκο.

Τόσο η Βρετανία όσο και η Γαλλία έχουν δηλώσει ότι είναι πρόθυμες να στείλουν μια ειρηνευτική δύναμη για την παρακολούθηση οποιασδήποτε εκεχειρίας στην Ουκρανία.

«Δεν έχει σημασία υπό ποια ετικέτα θα αναπτύσσονταν στο ουκρανικό έδαφος νατοϊκά στρατεύματα: είτε πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε για το ΝΑΤΟ, είτε με εθνική ιδιότητα», δήλωσε ο Γκρούσκο.

«Αν εμφανιστούν εκεί, αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσονται στη ζώνη σύγκρουσης με όλες τις συνέπειες για αυτά τα αποσπάσματα ως μέρη της σύγκρουσης».

«Ίσως» σε άοπλους παρατηρητές

Ο Γκρούσκο δήλωσε ότι η ανάπτυξη άοπλων παρατηρητών μετά τη σύγκρουση μπορεί να συζητηθεί μόνο όταν εκπονηθεί ειρηνευτική συμφωνία.

«Μπορούμε να μιλήσουμε για άοπλους παρατηρητές, για μια πολιτική αποστολή που θα παρακολουθεί την εφαρμογή των επιμέρους πτυχών αυτής της συμφωνίας ή για μηχανισμούς εγγυήσεων», δήλωσε ο Grushko, σύμφωνα με το Reuters. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή ότι η τοποθέτηση ειρηνευτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αποφασίσει το Κίεβο και όχι η Μόσχα.

Ο Γκρούσκο δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του Κιέβου θα πρέπει να κατανοήσουν ότι μόνο ο αποκλεισμός της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ και η εξάλειψη της δυνατότητας ανάπτυξης ξένων στρατιωτικών τμημάτων στο έδαφός της θα λειτουργήσει για την περιοχή.

«Τότε θα διασφαλιστεί η ασφάλεια της Ουκρανίας και ολόκληρης της περιοχής με την ευρύτερη έννοια, αφού θα εξαλειφθεί μία από τις βασικές αιτίες της σύγκρουσης», δήλωσε ο Γκρούσκο.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Οι τίμιοι αγρότες θα πληρωθούν»!!!

Της Γεωργίας Θάνου * Δεν υπάρχει δήλωση του πρωθυπουργού και...