Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής, είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση για τα υπερχρεωμένα κανάλια του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ Νίκου Νικολόπουλου. «Δεν ερχόμαστε αντιμέτωποι με το θέμα των ΜΜΕ με όρους πολιτικούς, αλλά δημοσίου συμφέροντος», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
“Γιατί καθυστερεί και δεν αποκαθηλώνει το καθεστώς των νταβατζήδων;”, ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε απαντώντας: “Βασική μας αρχή είναι η ελεύθερη έκφραση του λόγου. Η σκληρή κριτική στην κυβέρνηση είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Αν το πλαίσιο των ΜΜΕ δεν είναι διαφανές και ξεκάθαρο, εκεί είναι που μπορεί να δημιουργηθεί μια ομερτά και η πιο σκληρή σχέση διαπλοκής”.
«Το τρίγωνο της αμαρτίας είχε κορυφές το σάπιο πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ και τις τράπεζες. Έχουμε αποφασίσει να κόψουμε την κλωστή, που συνδέει την πολιτική, με τις τράπεζες και τα ΜΜΕ. Θα κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής, χωρίς να μας νοιάζει ποιον υποστηρίζει κάθε κανάλι», υπογράμμισε.
Σε άλλο σημείο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «αυτοί που απέκτησαν ως ολιγάρχες το δικαίωμα χρήσης των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, είχαν ήδη αρκετή δύναμη, για να επιβάλουν στις εκάστοτε κυβερνήσεις να μην γίνεται τίποτα απολύτως με τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».
«Αν κάποιος κατέχει νόμιμα την άδεια να εκπέμπει, αν έχει πληρώσει όσα οφείλει στο δημόσιο, αν είναι μία υγιή επιχείρηση τότε δεν έχει κανέναν λόγο να αυτολογοκρίνεται», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα της διαπλοκής στη χώρα.
«Είναι υποχρέωσή μας ως κυβέρνηση να θέσουμε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Εμάς μας στηρίζει ο ελληνικός λαός και όχι τα κανάλια. Η κίνηση με τον ψηφιακό τρόπο παρακολούθησης των καναλιών ήταν μία μπίζνα για την προηγούμενη κυβέρνηση που πήγαινε κόντρα στο δημόσιο συμφέρον. Το θέμα των ΜΜΕ απασχολεί τον ελληνικό λαό για πάνω από 30 χρόνια. Η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι στις προτεραιότητές μας. Τέλος, θα ήθελα να πω και για τις υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο σε ότι αφορά φόρους που δεν εισπράχθηκαν ποτέ και πρέπει να αποδοθεί στο δημόσιο. Στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι που θα εφαρμοστούν. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, όπως και αν λέγεται», είπε ο πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είχε την αντοχή που χρειαζόταν…
“Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν την αντοχή να φτάσουν ως το τέλος του δρόμου. Όταν ανοίγεις μια κόντρα, πρέπει να είσαι έτοιμος να φτάσεις ως το τέλος, αλλιώς μην την ανοίξεις καθόλου” είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο νόμο του “βασικού μετόχου”..
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι η πιο καθυστερημένη χώρα, όσον αφορά στη νομοθεσία ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, επισημαίνοντας πως «είναι υποχρεωσή μας για την τήρηση της νομιμότητας η ρύθμισή του».
Ακόμη, πρόσθεσε πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις προτιμούσαν να κόβουν τις συντάξεις, παρά να τα «βάλουν» με τα ΜΜΕ που τις στηρίζουν και παρουσιάζαν τα μέτρα αυτά ως σωτηρία της χώρας». «Εμείς είμαστε εδώ γιατί μας στηρίζει ο ελληνικός λαός, όχι τα ΜΜΕ», συμπλήρωσε.