15.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Τσακαλώτος: Φοβάμαι την κόπωση – Έρχονται συνεχώς νόμοι και ο κόσμος δεν βλέπει φως στο τούνελ

Ημερομηνία:

Σε ένα πράγμα συμφωνούν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι επικριτές του, γράφει ο Guardian που φιλοξενεί συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών: Ότι έχει τη λιγότερο ζηλευτή δουλειά στην Ευρώπη. Σε αυτή τη συνέντευξη, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρεται στις δραματικές διαβουλεύσεις και εκφράζει τον φόβο ότι οι έλληνες έχουν εξαντληθεί από τα τόσα χρόνια λιτότητας.

Ως επικεφαλής της οικονομίας μίας χώρας που λίγο απέχει από την οικονομική κατάρρευση σε μία από τις χειρότερες κρίσης της μεταπολεμικής ιστορίας, χτυπημένη από τεράστιο χρέος και εξαρτημένη από τη διεθνή βοήθεια, λίγοι είναι αυτοί που θα επιθυμούσαν να βρίσκονται στη θέση του κ. Τσακαλώτου, σχολιάζει ο Guardian.

Όπως ο ίδιος παραδέχεται, είναι ακόμα ελάχιστα βέβαιο ότι η Αθήνα θα εξέλθει της κρίσης με τον τρόπο που σκοπεύει να το κάνει η αριστερή κυβέρνηση. Αλλά το κλίμα έχει αλλάξει άρδην σε σχέση με το καλοκαίρι, όταν η Ελλάδα με υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη κόντεψε να βρεθεί εκτός ευρωζώνης. Και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πήγε ανέλπιστα καλά, σχολιάζει ο Guardian που παρατηρεί πως μέχρι και ο σκληροπυρηνικός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέδωσε επαίνους στην κυβέρνηση.

«Ακόμα και ο Σόιμπλε είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει αυτά που συμφώνησε διαπραγματεύεται με τους θεσμούς με έναν πολύ πιο εποικοδομητικό τρόπο», τονίζει ο κ. Τσακαλώτος. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η επιλογή του ήπιων τόνων ακαδημαϊκού στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ήταν αυτή που άλλαξε το κλίμα.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Τσακαλώτος αναγκάστηκε κατά τη διάρκεια που μεσολάβησε από τη συμφωνία μέχρι τη δεύτερη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές να αναπροσαρμόσει τη σκέψη του. Ωστόσο επιμένει πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Η συμφωνία που επετεύχθη έπειτα από 17 ώρες διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες, ήταν «ένας πάρα πολύ δύσκολος συμβιβασμός», παραδέχεται ο ίδιος που σπεύδει ωστόσο να σημειώσει ότι όσοι πιστεύουν ότι η χώρα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν επέστρεφε στη δραχμή, κάνουν λάθος:


Η άποψη ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα εάν είχαμε φύγει από την ευρωζώνη τον Ιούλιο φαίνεται να εδράζεται στην υπόθεση ότι δεν θα είχαμε χρηματοδοτικές ανάγκες και δεν θα χρειαζόταν να απευθυνθούμε στο ΔΝΤ για να τις καλύψουμε και ότι το Ταμείο δεν θα έθετε όρους. Αυτή η ιδέα, ότι εκτός της ευρωζώνης θα είσαι ελεύθερος να κάνεις ότι θέλεις δεν βασίζεται σε καμία οικονομική θεωρεία, ούτε στην οικονομική ιστορία.

Στη συνέχεια, ο Guardian αναφέρεται στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα στην ανεργία η οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 30% του χρόνου. Σχολιάζει σε αυτό το πλαίσιο τις δύο πρόσφατες γενικές απεργίες, αλλά και την αποδυνάμωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, με αρκετές σκληρές μεταρρυθμίσεις να απομένουν να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν φόβους ότι η πολιτική αναταραχή είναι αναπόφευκτη.

Ο κ. Τσακαλώτος ωστόσο δεν φαίνεται να τόσο. Για τον υπουργό Οικονομιών, το κλειδί της επιτυχίας είναι η ελάφρυνση του χρέους. Αυτό, όπως τονίζει, θα δώσει τον δρόμο στους επενδυτές και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία ώστε να δημιουργηθούν οι πολυπόθητες θέσεις εργασίας. Εάν ελαφρυνθεί το άχθος του χρέους – που θα αγγίξει του χρόνου το 186% του ΑΕΠ- η κυβέρνηση εκτιμά πως θα εξαφανιστεί το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Ο έλληνας ΥΠΟΙΚ θα ήθελε να δει τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος να αρχίζει τον Φεβρουάριο, όταν οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν ολοκληρωθεί και η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα έχει γίνει από τους πιστωτές. Με τα μέλη της ΕΕ να έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει κούρεμα χρέους, η επέκταση των ωριμάνσεων και οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος πιθανότατα να είναι το κλειδί της συμφωνίας.

«Η συζήτηση για το χρέος είναι απόλυτα κρίσιμη στην ερώτηση για το μέλλον της Ελλάδας», τονίζει ο Τσακαλώτος.

Αλλά το μυστικό για επιβιώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει ο Guardian είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς καθώς εφαρμόζει τις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις.

«Η λυδία λίθος για την Αριστερά δεν είναι εάν θα εφαρμόσει το πρόγραμμα – και άλλες πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να το πράξουν το ίδιο καλά» είπε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε:


Κάναμε αυτό τον συμβιβασμό και έχουμε καθήκον να τον εφαρμόσουμε, αλλά μόνο εάν μας αφήνει περιθώριο για ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες στην παιδεία, την εκπαίδευση – στην κοινωνική σφαίρα, για τις οποίες η αριστερά θα ήταν υπερήφανη.

Ο ίδιος αναγνωρίζει όμως ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε πολλά για την πάταξη της διαφθοράς​. «Από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η Ελλάδα έχει υπονομευτεί από μία ανώτερη τάξη που κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τη χώρα», αναφέρει και εμφανίζεται αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει καρότο και μαστίγιο για να πείσει αυτούς που διέφυγαν με στόχο να αναγκάσει τους έχοντες να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της χώρας που έχασε το 25% του ΑΕΠ της στα χρόνια της κρίσης.

«Δεχτήκαμε τόση πίεση, πηγαίνοντας από μία κρίση στην άλλη [κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης], ώστε δεν είχαμε χρόνο να κυνηγήσουμε τους πλούσιους και να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα δικαιοσύνης», παραδέχεται και συνεχίζει:


Τώρα, σκεφτόμαστε σοβαρά να εφαρμόσουμε προγράμματα εθελοντικής αποκάλυψης καταθέσεων για όσους έλληνες έστειλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Κάνουμε σημαντική δουλειά, ερευνούμε όλες τις λίστες περιλαμβανομένης και μίας με έλληνες που έχουν ακίνητη περιουσία στο Λονδίνο.

Το αμέσως προσεχές διάστημα δεν θα είναι εύκολο, σχολιάζει ο Guardian. Η μεταρρυθμιστική κόπωση άρχισε ήδη να κάνει την εμφάνισή της και ο κ. Τσακαλώτος παραδέχεται ότι φοβάται ότι οι έλληνες έχουν εξαντληθεί. Οι απαιτήσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού – όταν οι συνταξιούχοι πολλές φορές είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος για πολλές οικογένειες- μπορεί να είναι το σημείο καμπής. «Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι… η μεταρρυθμιστική κόπωση. Οι νόμοι συνεχώς συγγράφονται και έρχονται στη Βουλή για ψήφιση, και οι πολίτες δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ. Κάναμε ήδη 12 περικοπές στις συντάξεις», τονίζει ο κ. Τσακαλώτος.

Οι δανειστές πρέπει να αποδεχτούν ότι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν μόνο σταδιακά και προβλέπει την άρση των capital controls κάποια στιγμή μέσα στο 2016. «Είναι σημαντικό για τους Έλληνες να νιώσουν ότι οι θυσίες τους αποδίδουν», καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών.

newpost.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ